Aykut Kocaman’ın geçen sezonun ortalarından itibaren takımın başına geçmesinin ardından Konyaspor, aradan o kadar zaman geçmesine rağmen bir türlü o istediğimiz futbolu sahaya yansıtamıyordu. Değişen kadro yapıları, performans düşüklükleri ve hocanın kendi performansındaki anormal düşüş de tüm bunlara eklenince başarısızlık da kaçınılmaz oluyordu. Üstelik bunlara geçmiş dönemde çok optimum performans aldığı oyuncuların rezalet performansı da eklenince hem Konyaspor hem de Hoca büyük bir travma yaşıyordu. Bu psikolojik durum Hocanın da ayarını bozmuş olacak ki-sürekli aynı oyuncularda ısrar ederek-herkes tarafından kabul gören ‘’Aykut Kocaman’ın kadro adaleti’’ni bile sorgulatır hale getirmişti. Çok şükür ki artık Hoca o çok beklenti içinde olduğu oyuncuların kötü performansı üzerine onlardan umudu keserek yeni bir kadro planlaması yapacağının emarelerini göstermeye başladı. Özellikle Skubic-Bajic ekseninde yaşanan bu kesikler, Ömer Ali’nin sağ kanattan sağ beke geçmesiyle de yeni bir döneme girdi. Ve tüm bu yaşanan gelişmeler de Antalya deplasmanında takıma çok olumlu yansıdı. Adeta o eski Aykut Kocaman ve Konyaspor günleri için ‘umut ışığı’ oldu.

MAÇ ANALİZİ

Yaklaşık 1 yıldır takımın başında bulunan Aykut Kocaman, sistemin işlemediğini biraz geç de olsa fark ederek farklı 11 ile başladı maça. Uzun süredir futbol oynamayan Skubic’i keserek başladı Hoca. Onun yerine ise uzun süredir sağ kanatta verimsiz olan Ömer Ali’yi sağ beke çekti. Aslında sadece bu gelişmeler(Ömer Ali-Skubic) bile Konyaspor için birçok şeyi düzeltmeye yeterdi. Bunlara yeni transfer Guilherme ve ofansif hücum hattı(Milo-(Miya/Hurtado)-Shengelia) eklenince ortaya çok dominant ve etkili bir futbol ortaya çıktı. Maça baştan sona kadar hakim olan taraf bizdik. Rakip de birkaç defa pres yapıp oyunumuzu bozmak istedi lakin topu o kadar akıcı dolaştırdık ki, bir süre sonra onlar da bunu kabullendiler. Topu onların sahasında oynadık maçın büyük bir bölümünde. Rakip adeta gol yemeyi bekliyor gibiydi. Aslında golü de attık. Ama o meşhur ’’VAR’’ hakemleri golümüzü resmen yedi. Tüm bu ataklarda hakem triosu ve VAR hakemlerinin etkisinin yanında bizim beceriksizliğimizin de etkisi olduğunu söylemek gerekiyor. Rakip ise son dakikadaki atağı dışında neredeyse hiçbir şey yapmadı, yapamadı. Böyle bir oyunun karşılığı 3 puan olmalıydı, yazık oldu. Ama iyi futbolumuz göz doldurdu.

OYUNCU ANALİZİ

Bence maçın adamı yaklaşık 1 senedir top oynamayan, oynamayı unutmuş olan Skubic’i oynatmayan ve yerine de sağ kanatta sadece geriye yardım edebilen, hücum konusunda yetenekli oldukça sınırlı olan Ömer Ali’yi sağ beke çeken Aykut Kocaman oldu. Bu da takımdaki birçok bölgeyi olumlu olarak etkiledi. Ömer Ali ise sağ bekte gayet ortalamanın üstünde oynadı. Belli dakikalardan sonra git-gel yapmaktan bir miktar yorulsa da sınıfı geçti. Stoperlerimiz neredeyse hatasız oynadı. Yeni transferimiz olan Guilherme ise ilk maçı olmasına rağmen sınıfı geçti. Alper de son zamanlarda oldukça iyi oynuyordu. Bence Alper’den en önemli farkı ise duran toplardaki başarısı oldu. Hemen hemen bütün topları istediği yerlere göndererek uzun süre sonra duran toplarda çok büyük tehlikeler yarattık. Konyaspor için duran topları böylesine etkili kullanan bir oyuncunun olması takım için çok büyük bir kazanç oldu bence. Sağ kanatta oynayan Shengelia ise gayet iyi bir maç çıkarttı. Özellikle dönem dönem oyun kurulumuna yardım etmek için orta sahaya gelmesi takıma büyük bir konfor alanı yarattı. Ama fizik kalitesini biraz arttırması gerekiyor.70’den sonra oyundan biraz düştü. Hoca’nın sonradan oyuna almasını biraz anlayabiliyorum bu kondisyonunu görünce. Ama Ömer Ali’nin onun yerinde oynamasını anlamak mümkün değil tabi! Milo kendi ortalamasının biraz altındaydı. Bence takım ortalamasının biraz altında kalan oyuncu ise Miya oldu. Fizik kalitesi dönem dönem yetersiz kaldı. Yeni transferimiz Mak ise ilk maç olması ve geldiği takımda da uzun süredir oynamamasından dolayı biraz tutuktu. Ama topu ayağına her aldığında farklı bir oyuncu olduğunu gösterdi. En önemli şey ise topu ayağına almadığında gösterdiği yetenekleri! Evet, burası genelde atlanır ama bir futbolcunun bence en önemli yeteneklerinden biri de topsuz oyunda neler yaptığıdır. Mak’ın maç içinde yaptığı defans arkası topsuz koşuları beni topu ayağına almasından daha fazla heyecanlandırdı. Umarım en yakın zamanda fiziki olarak da hazır hale gelir. Thuram ise tam bir Süper Lig oyuncusu. Fizik kalitesi çok çok iyi. Tekmeye kafa sokabilen bir oyuncu. Bitiriciliği zayıf biraz.Ama zaten o da olsa bu ligde oynama ihtimali yoktu. Baskı yediğimizde top tutuyor rahatlatıyor, hücum yaparken ise duvar olarak takımın yerleşmesini sağlıyor. Konyaspor takımı için adeta bir nefes alma noktası. Çok faydalı bir oyuncu gerçekten. Dikkat ettiyseniz haftalardır eleştirdiğimiz Volkan Fındıklı bile gayet ortalamanın üzerinde performans gösterdi. Demek ki sıkıntı Volkan, Amir vb. değilmiş. Ama bu takıma 8 numara gerekmediği anlamına gelmiyor tabi. Ez cümle, hoca takıntılarından vazgeçerek adaletli bir takım çıkardı ve puan olarak karşılığını alamasak da oyun olarak kat be kat aldık. Takım oyununu çok beğendim.

MAÇIN ADAMI AYKUT KOCAMAN

Nasıl ki geçen hafta ‘’bu oyun Hoca’ya yazar’’ dediysem, bu haftaki oyun da Hoca’ya yazar. Sezar’ın hakkı sezara. Hoca takıntılarından vazgeçmişe benziyor. Daha önce Bajic ile başlayan bu takıntılardan vazgeçme durumu, bu hafta Skubic-Ömer Ali ekseninde devam etti. Umarım bu durum geçici bir durum değildir. Bu takım iyi sinyaller verdi Hocam. Uzun bir süre Bajic ve Skubic’in oynamamasını ve Ömer Ali’nin ise hücum bölgesinde oynamamasını bekliyorum. Ben bu takımdan umutluyum.

HAKSIZLIK ‘’VAR’’

Beşiktaş maçının başında ofsayt nedeniyle verilmeyen golümüz ve yine bu hafta  onun bir tık ötesi pozisyonda verilmeyen golümüz puan kayıplarımıza neden oldu. Resmen takımların kaderleriyle oynanıyor. Sezon başından bu yana bir çetele tutsak durum daha da vahim olurdu. Bunlar en aşikarları. Buradan VAR hakemi Abdülkadir BİTİGEN’e de seslenmek istiyorum. Ben bir taraftar olarak hakkımı helal etmiyorum size. Hiçbir taraftarımızın da ettiğini düşünmüyorum. Bir şehrin kaderiyle oynamak bu kadar kolay olmamalı!

CUMARTESİ DIŞINDA GÜN MÜ YOK!

Hafta içi federasyon 5 haftalık maç programını açıkladı. Konyaspor’un maçları ise sırasıyla; cumartesi, cumartesi, cumartesi, cumartesi ve cumartesi günü! Evet şaka değil gerçek. Bütün maçlar cumartesi ve gündüz. Konyaspor’un bu 5 maçı büyük ihtimalle kaderini belirleyecek bu sene. Böyle fikstür mü olur Allah aşkına! Federasyona bununla ilgili başvuru yaptık mı mesela merak ediyorum. Malum federasyonda çok üst mercilerde Konyalı! hemşerilerimiz var. Çok değil, Trabzonlu olan politikacı, idarecilerin yaptığının 10’da biri kadar iş yapan bir Konyalı hemşerilerimiz olsa tüm bu adaletsizlikler yapılamazdı. Sadece kupa alınan dönemdeki 5 maç cezası bile bunun en büyük örneği değil mi?

Selamlar, saygılar…