Altın en güvenilen liman ama, bu limanda da hava bozuk yağmur var, fırtına var velhasıl bu limanda da müthiş sıkıntılar var. Altının yükselmesi durdurulamaz bir hal aldı. Bu yılın sonlarına doğru 390 TL fiyatları beklenirken koronavirüsün verdiği sıkıntılar nedeniyle yılın ilk yarısı bitmeden 390 TL seviyelerini gördü. Bu da hem altın yatırımcısını hem de altın satıcısını şaşırttı. Altın yatırımcısı normal şartlarda yıllık %18 - %25 band aralığında bir kar elde ederdi, 2020 yılının ilk yarısında şimdiden %25’leri bulan kar elde etti, bu da yatırımcı açısından oldukça güzel bir rakam. Borcu olan ve piyasalar açısından ise çok zor bir pozisyon yaşanma başladı.

         Dünya’da ve Türkiye’de düğünler iptal edildi, düğün salonları kapalı, bu da altını ve ticareti etkiliyor. Altında fiziki olarak düğün modelleri satılmıyor, herkes virüs sonrasını bekliyor. Hem düğün sezonunun başlaması açısından hem de yeni modellerin çıkması bekleniyor, bu da fiziki altın fiyatlarını durağan ve yatay bir seviyede tutuyor. Fiziki altın fiyatlarını destekleyecek bir pozisyon şimdilik gözükmüyor.

         Koronavirüs tehdidi kalksa bile ABD ve Avrupa’nın ekonomik ve para anlamında çok büyük kaybı var. Ekonomik anlamda birden toparlanmaları çok zor gibi gözüküyor. Bu da bizim ekonomimize bir fırsat sunacak. Her kriz fırsatı da imkanı da yanında getirir. Türkiye’nin üretim ve tedarik anlamında önü açık. ABD’de 1050’ye yakın büyük petrol şirketi iflasın eşiğine gelmiştir. ABD ekonomideki sıkıntılarını ötelemeye çalışıyor. Merkez bankaları para basınca varlık fiyatları artıyor, değerli madenlerin fiyatları yükseliyor. Yükselmese de baskılandığı içindir, ABD ekonomisi bu dönemde baskılanıyor.

         Petrolün fiyatı eksiyi gördü, bütün senaryolar bozuldu, tüm ezberler bozuluyor, yıkılmaz denilen kaleler birer birer yıkılıyor. ABD Dolarının kalesi de mutlaka ama mutlaka yıkılacak, biraz zamana ihtiyaç var.

         Virüsle savaş ve mücadele hem hastanelerde hem de ekonomilerde çok müthiş bir şekilde devam ediyor. İnsan hayatı insan sağlığı açısından hükümetimizin verdiği mücadele takdire şayan.

         İsveç’ten bir vatandaşımızı Ambulans uçakla Türkiye’ye getirip tedavisine başlayan hükümetimize ne kadar teşekkür etsek az, bundan önceki dönemlerde bu hayal bile edilemezdi. Türkiye’miz sağlık açısından ABD ve Avrupa’yı fersah fersah geride bırakmıştır. 62 ülkeye tıbbi malzeme yardımı yaptık, bunu yapan dünyadaki tek ülkeyiz.

         Daha dün ABD’ye Tıbbi malzeme ve maske taşıyan uçak ABD havaalanına indi, TV’lerden izledik göğsümüz kabardı, nerden nereye.

         ABD yetkililerinin Türkiye’nin cömert yardımına teşekkür ederiz, beyanlarını izledik, TV’lerden de alt yazı olarak Türkiye’den ABD’ye yardım eli diye alt yazı geçildi. Ülkemizle ne kadar gurur duysak azdır.

         Yıllar önce bir İsviçre seyahatim olmuştu. Bir aylık bir gezi programıydı. Beni davet eden arkadaşım İsviçre’de bir bankaya 20,000 İsviçre Frangı teminat vermişti. Bu ne diye sordum arkadaşımda bana ola ki sen burada hastalanırsan veya başka bir masrafın olursa bu teminattan karşılayacaklar dedi. Bende demek ki her şey İsviçre de karşılıksız olmuyor. Her şey para her şey menfaat demiştim. Seyahatimin 20. günü orada bulunan 30‘a yakın arkadaş topluluğu ile camii derneğinde sohbet yapıyoruz, bana sordular; Arkadaş sen 20 gündür İsviçre’desin bütün şehirleri beraber gezdik ne düşünüyorsun diye, ben de kısaca arkadaşlarıma dedim ki, Ülkemiz akıllı, bilgili, ferasetli bir yönetici ile yönetilsin, biz en kısa zamanda İsviçre’yi ve Avrupa’yı geçeriz diye, gerçekten 20 yılda Avrupa’yı yakaladık ve geçtik, şükürler olsun.

         Sağlık bakanımız Fahrettin KOCA’nın dediği gibi ülkemize inanmalıyız, kendimize güvenmeliyiz.

Hafta başı;

Altının Onsu 1.729 $ ile başladı 1.735 $ seviyelerini gördü.

Dolar: 6.98 TL ile başladı 7.26 TL seviyelerini gördü.

Euro : 7.54 TL ile başladı 7.63 TL seviyelerini gördü.

24 Ayar Altın 388,50 TL ile başladı 390,00 TL seviyelerini gördü.

Hafta ortası ;     

              Ons   : 1.714 $

              Dolar : 6.98 TL

              Euro  : 7.56 TL

24 Ayar Altın  : 386,25 TL olarak piyasalara yansıdı.

Gün itibari ile ; 

            Ons    : 1.705 $

             Dolar :  7.00 TL

             Euro  :  7.61 TL

 24 Ayar Altın :  385,00 TL olarak piyasalara yansıdı.

Selam ve dua ile…                                  

30.04.2020