Ucuz olduğu için ya da bilmeyerek kötü yakıt almak, aracınızı ciddi zarar verebilir. Bu durum da yakıttan tasarruf etmek isterken sizi çok büyük maliyetlerle baş başa bırakabilir.

Sütsüz kaşar, arısız bal yapılan bir ülkede yaşıyoruz. Yakıtta ise solvent denilen çözücü maddeyle hilekârlık yapılabiliyor. Solvent, motorda ateşleme ve püskürtme zamanlamasını değiştiriyor. Dolayısıyla aracın motorunda zamanla arızalar meydana geliyor.

Yeni motorlar, eski motorlara göre solvent ve benzeri katkılardan daha çok etkileniyor. Benzinli motorlarda enjektörlerin tıkanmasıyla oksijen sensörü düzensiz çalışmaya başlıyor, katalizör arıza veriyor

Dizel motorlarda ise tehlike daha büyük. Gücünü yüksek basınçla elde eden motorlar, kötü yakıt kullanıldığında yakıt sistemi arızalarıyla karşı karşıya kalabiliyor.

Öncelikle yaygın olarak söylenen bir cümle var: ‘Yakıtı bildiğin yerden al’ Diyelim ki alışık olduğunuz istasyona uzaksınız. O halde tanınmış markaları tercih etmek gerekiyor. Ayrıca bir yerden yakıt aldığınızda, tekrar alana kadar fişinizi saklayın.

Ayrıca yakıt alırken zaman zaman yanlış dolum da yapılabiliyor. Otomobiliniz benzinliyse pompacının dikkatsizliği sonucu araca motorin konulabiliyor. Bunun için ne kadar alacağınızı söylerken ne alacağınızı da söyleyin.

Son olarak, yakıt filtresini zamanında değiştirmeyi ihmal etmeyin ve yakıt deposunda tortu kalmaması için yakıt tamamen bitmeden dolum yapın.

Dünyada ve Türkiye’de araç sayısı gün geçtikçe artıyor.  Kalitesiz ucuz yakıtlar vatandaşlarımıza tasarruf gibi geliyor ancak o vatandaşın cebinden kat ve kat çıkıyor.  

Yakıt ister istemez yakıt deposuna bir miktar tortu bırakır. Bu tortuların azalan yakıtta ki yoğunluğu artarken yakıt filtresinde gereksiz yere birikir. Hem yakıt filtresinin ömrünü kısaltmaması hem de bu tortuların sisteme gitmemesi için depodaki yakıtın tamamen bitmemesi gerekir. 

Sonuçta, yakıtın nereden ve hangi miktarda alındığına dikkat edilmelidir. Otomobilinizin motoru, almış olduğunuz yakıttan zarar görürse, en azından yakıtı nereden aldığınıza dair bir belgeye sahip olursunuz..

Normalde petrol rafinelerinde kullanılan kızılötesi kameralar, Londra sokaklarına yerleştirildiğinde kenti boğan zehirli gaz bulutları gözle görülür şekilde ortaya çıkmış.

Uzmanlar, yayaların “ham kirliliğe” yani hava kirliliğinin kaynağına ne kadar yakın olduklarını çoğu zaman fark etmediklerini söylüyor.

Peki, trafiğin yoğun olduğu sokaklarda tam olarak ne soluyoruz? Dizel araçlardan kaynaklanan is ve yayılan kirli nitrojen dioksit gazının solunması, son dönemde ciddi bir sorun olarak görünüyor.

Dizel araçlar, kentlerdeki hava kirliliğinin temel sebebi olarak görülüyor.