Geçtiğimiz aylarda Türk ekonomisine yapılan saldırı, Maliye Bakanlığımız tarafından karşılanarak gerekli kararlar alınıp bertaraf edildi. Ekonomi ve Dolar rayına oturdu. Türkiye’miz serbest piyasa koşulları adıyla yapılan saldırı ve tehditleri gördü gerekli tedbirleri aldı.

         Koronavirüsün Dünya ekonomileri ve Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri çok şiddetli bir şekilde devam ediyor. Bu salgının en çok etkilediği madenlerden biri de dünyanın göz bebeği, dünyanın güvenilir limanı olan altın, maalesef en çok etkilenenlerden bir tanesi olmuştur. O kadar çok etkileniyor ki ne yapacağını bilemiyor. Yukarı yönleniyor olmuyor, aşağı yöne evriliyor, gene olmuyor. Şu günlerde altının aşağı yön veya yukarı yön noktasında karar vermesi mümkün değil gibi gözüküyor. Bu kararsızlığına Türkiye’de kapalı çarşı dahil olmak üzere piyasaların da kapalı olması etkili oldu. İki-üç ay gibi bir süre fiziki altına ulaşmak çok zorlaştı, bu da fiyatların belirlenmesinde en etkili faktörlerden bir tanesidir.

         Ekonomi piyasaları enflasyon oranlarını bekledi. Yıllık enflasyonda Nisan ayında 10.9 iken Mayıs’ta 11.4‘e yükseldi. Bu rakamlar hem dövizi hem de kıymetli madenleri sarstı. Dolar 6.67 den 6.76 ‘ya çıktı. Çarşı-Pazar herkes bundan bir miktar etkilendi. Şimdi de yarın FED’in faiz açıklaması bekleniliyor. Faiz oranlarında bir değişiklik yapılacağını zannetmiyorum ama gene de piyasalar bir bekleyiş içerisinde.

         2020 yılının ilk çeyreği ekonomi piyasalarında dalgalı geçerken ikinci çeyrek hem Dünya’da hem Türkiye’de koronavirüsün etkisiyle müthiş fırtınalara sahne oldu. Yılın üçüncü çeyreğine girmek üzereyiz. Sağlık anlamında çok şükür ki iyiyiz, iyi mesafeler aldık. Ekonomi anlamında güzel tedbirlerle üçüncü çeyreğinde iyi geçeceği kanaati var. Artık sıkıntıları aşıyoruz. Bu da piyasalara rakamsal anlamda yansımaya başladı. Yılın ikinci yarısı için piyasaların normalleşmeye dönmesi, bütün gücümüzle üretime yönelmemiz 2020 yılının ikinci yarısını iyi geçirme ihtimalini yükseltti.

Hala altın ve dövizde bir şişmanlık gözüküyor, bu da piyasaların baskısıyla oluşuyor. Bu şişmanlığın biraz zayıflamaya ihtiyacı var. Altının uzun vadede geleceğini çok iyi görüyorum. Altın, yatırımcısına bu hareketlenmelerle paniğe gerek yok dedi. Bazı piyasa istismarcıları piyasaları tedirginliğe itse de altın buna dur demesini bildi. Dolar ve Euro’da hemen sat - al hareketleri yapmak artık karlı değil.

Altının onsu 1680$‘dan döndü, bu da piyasalarda gayet normal karşılandı. Alıcı tarafı beklemeye geçince, satıcı tarafı buradan pozisyon almaya başladı. O kadar farklı pozisyonlar oluştu ki önce 1684$‘ı gören ons daha sonra 1693$ - 1703$ ons’a kadar çıktı. Bu hareketlenmeler 24 ayar altını 366TL, 368TL ve en nihayetinde 371TL seviyelerinde seyretmesine sebep oldu. Gene bu hareketlenmeler çeyrek altını 620TL ile 625TL arasında satılmasına sebep oldu. Hem küresel piyasalardaki genişlemeler hem de Türkiye ekonomisindeki genişlemeler, altının 2020 yılının ikinci yarısındaki fiyatlamalarda görülecek. Temmuz ayından itibaren düğün salonlarının açılması, inşallah yurt dışından gurbetçilerimizin gelmeleri düğününü, nişanını, sünnetini memleketlerinde yaparak alışverişe ticarete çok önemli bir katkı sağlayacaklarına inanıyoruz. Bedestende manifaturacımız, konfeksiyoncumuz, gelinlikçimiz, kuyumcumuz, tuhafiyecimiz, kunduracımız, düğün malzemesi satan esnafımız ürünlerini hazırladı. Piyasaların açılmasını ve canlanmasını dört gözle bekliyor. Piyasamızın şu günlerde bu hareketlenmelere ihtiyacı var. Ağustos ayı itibariyle harmanın kalkması, çiftçimizin, üreticimizin piyasaya hareket getirmesi ekonomik anlamda bir rahatlama sağlayacaktır.

Hafta başı;

Altının Onsu 1681 $ ile başladı 1721 $ seviyelerini gördü.

Dolar : 6.78 TL ile başladı 6.82 TL seviyelerini gördü.

Euro : 7.65 TL ile başladı 7.74 TL seviyelerini gördü.

24 Ayar Altın 366 TL ile başladı 377 TL seviyelerini gördü.

Hafta ortası ;     

         Ons            : 1699 $

         Dolar          :  6.79 TL

         Euro           :  7.66 TL

24 Ayar Altın       : 371,00 TL olarak piyasalara yansıdı.

Gün itibari ile ; 

Ons            : 1.719 $

         Dolar          : 6.81 TL

         Euro           : 7.72 TL

 24 Ayar Altın      : 376 TL olarak piyasalara yansıdı.

Türkiye’miz, ekonomik ve sağlık anlamında koronavirüsten en az etkilenen ülkelerden bir tanesi oldu. Sağlık anlamında tabiri yerindeyse destan yazdı. Başta hükümetimiz olmak üzere Sağlık Bakanlığımıza, Sağlık çalışanlarımıza çok teşekkür ederiz, minnettarız. Dünya’daki bütün insanlara dokundular, yardım etmeye gayret ettiler. Dostun ve düşmanın takdirini kazandılar. Bizlerde üç kuralı uygulamamız lazım, Maske, Mesafe, Hijyen.

Konya’mızda görevini tamamlayan Cüneyit Orhan TOPRAK valimize emeklerinden dolayı teşekkür eder, yeni görev yerinde başarılar dileriz.

Selam ve dua ile