Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) gerek genel merkez gerekse şubeleri vasıtası ile kültürümüze katkı yapan sivil toplum kuruluşlarımızın başında gelmektedir.

Genel Merkez, başta değişmez Onursal Başkan D. Mehmet Doğan ağabey olmak üzere, birbirinden değerli Genel Başkanlar ve Genel Merkez yöneticileri eliyle çok önemli kültürel faaliyetlere imza atarken, TYB Şubeleri de Genel Merkez ile yarışmanın gayreti içindedirler. 

Bu bağlamda TYB Konya Şubesi de; Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç’ın Genel Başkanlığı döneminde ifade ettiği, bizim de bizzat müşahede ettiğimiz gibi, “Genel Merkezi bile geride bırakacak derecede önemli faaliyetler yapan”  bir sivil toplum kuruluşudur. 

TYB Konya Şubesi’nin faaliyetlerini yakından takip eden ve etkinliklerinin hemen hemen tamamına katılan bir kişi olarak, bu kuruluşumuzun ne denli önemli görevler üstlendiğine ayne’l yakîn şahit olmaktayım.

TYB Konya şubesinin denetim kurulu üyesi ve üst kurul delegesi olduğumdan, katılmakla kalmayıp bizzat faaliyetlerin içinde yer aldığım ve kültürel etkinliklerini sadece gözlemleyerek değil, doyulmaz tadına bakarak icra-i faaliyetinde bulunduğum için, şehadetim hakka'l-yakîn olarak tecelli etmektedir. 

TYB Konya Şubesi kuruluş yılı olan 1994 yılından 2002 yılına kadar çeşitli aralıklarla kültürel etkinlikler gerçekleştirmiştir. 2002 yılından itibaren de her yıl Şubat ayı içinde ilan ettiği “Kültürel Etkinlik Takvimi” çerçevesinde pek çok farklı alanda kültürel faaliyetler gerçekleştirmektedir. Her yıl Mart ayında başlayan faaliyetler, yaklaşık 40 hafta boyunca aralıksız olarak Cumartesi günleri devam etmektedir.

TYB Konya Şubesi yıllardır yürüttüğü adeta mektep havasındaki faaliyetlerini pandemi sürecine rağmen ara vermeden devam ettirmektedir. Online ortamda da olsa Cumartesi Kültür Etkinliklerine aralıksız devam eden TYB Konya Şubesi bununla da kalmayıp yıllık faaliyetlerini kitaplaştırarak bütün çalışmaların kalıcı olmasını ve daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlamaktadır.

TYB Konya Şubesi önemli faaliyetleri ile şehrimizin kültürel dokusuna büyük bir katkı yapmakta aynı zamanda bu dokuyu yüreklere ilmek ilmek işlemektedir. TYB Konya Şubesi’nin yönetiminde bulunan her biri oldukça kaliteli isimler ve Başkan Ahmet Köseoğlu nezdinde yürütülen faaliyetlerin salgın sürecinin sona ermesi ile daha büyük boyuta ulaşacağı muhakkaktır.

Şehrin fiziki ve mimari tarzda gelişmesi yanında kültürel yönden de gelişim göstermesi, vazgeçilmemesi gereken bir anlayış, görüş ve düşünce olması gerekir. En önemli yatırım insana yapılan yatırımdır. Fiziki yatırımlar geçici, insana yapılan yatırımlar sadece dünya hayatı için değil, ahiret hayatında bile kalıcı özelliktedir.

Bundan dolayı TYB Konya Şubesinin faaliyetlerine destek olmak, yardımcı olmak hem dini hem milli bir görevdir. Şehrin imarı için harcanan emek ve para fazlasıyla insan için harcanmalı, insanın yetişmesi asla ihmal edilmemelidir. Aksi halde ihmal edilen insanlar bir gün gelir, imar edilen şehirleri imha ederler.

Yıllardır faaliyetlerini insanın yetişmesi için yapan TYB Konya Şubesi’nin 2021 yılı Cumartesi faaliyetleri aralıksız devam ederken, 2020 yılı faaliyetlerini de ölmez bir eser haline getirilmiştir.

2020 yılı Kültürel Etkinlikleri; Ahmet Köseoğlu’nun Yayın Yönetmeliğinde, Saffet Yurtsever’in editörlüğünde ve Ahmet Aka’nın tasarımı ile ‘Şehre Sözümüz Var’ ismiyle kitaplaştırılmıştır.

Editör Saffet Yurtsever, “Bu kitap; kültür, sanat, edebiyat, sinema, din, felsefe, tarih, musiki, mazi, âti, milli, yerli, vefa…. gibi evrensel kavramların mozaiğinden oluşan birbirinden farklı konularda, söyleyecek sözü olan birbirinden kıymetli konuşmacıların Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi vesilesiyle 2020’de yaptıkları programların “söz uçarsa yazı kalsın” diye, gelecek nesillere kayıt düşüldüğünün bir vesikasıdır.

Geleneksel olarak her yılın başında planlanıp programlanan etkinliklerimiz, pandemi sürecinden geçtiğimiz 2020’de 10 programımızı salonlarda yüz yüze, salgına yönelik tedbirler devreye girince de internet üzerinden sosyal ağlarda 26 program olmak üzere toplam 36 programı gerçekleştirerek şehre sözümüzü yerine getirdik. Bu kitap çalışmasıyla da programların görüntü ve ses kayıtlarını çözümleyerek derli toplu halde tarihe kayıt düştük” cümleleriyle kitabın hangi amaçla yayımlandığını ortaya koymuş olmaktadır.

Yayın Yönetmeni TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu’ da kitapla ilgili şunları yazıyor: “Toplumun bilinçli ya da bilinçsiz yapılan çalışmalarla yüzeyselleştirilmeye, hafızasızlaştırılmaya zorlandığı çağımızda dünü olan bir şehrin yine dünü olan bir ülkenin evlatları olarak kaygısız kalmamamız gerekiyordu. Kadim medeniyetlerin beşiği durumundaki Konya’nın ve dahi ülkemizin zengin potansiyelini işlemek, gün yüzüne çıkarmak, geleceğe taşımak kaygılı münevverlerden oluşan Yazarlar Birliği’nin ve oluşturmaya çalıştığı sözün gücü platformunun en önemli görevlerinden biridir.

Edebiyattan sanata, düşünceden sinemaya, şiirden musikiye, geniş bir yelpazede 36 programı yılın sonuna kadar tamamladık. 4 program da yapılması mümkün olamayacağından iptal edildi. İşin zor yanı bütün bu faaliyetlerin çözümlenerek kitap haline dönüştürülmesi idi. Programlarımızın kitaplaştırılmasını sağlayan Karatay Belediye Başkanı Sayın Hasan Kılca’ya, TYB Konya Şubesi 2020 yılı kültürel etkinlikler takviminin kisve-i tab’a bürünmesine vesile olan programları yöneten arkadaşlarımıza, değerli yönetim kurulu üyelerine ve fiilen emekleri olan Saffet Yurtsever ve Ahmet Aka’ya teşekkürü bir borç bilirim.”

Kitapta bu giriş yazılarından sonra 2020 yılında icra edilen 36 programın çözümlemeleri ve Ahmet Köseoğlu’nun deyimiyle kisve-i tab’a bürünmüş hali yer almaktadır. Sesin ve sözün yazıya dönüştüğü bu kitabın isminin de ‘Şehre Sözümüz Var’ olarak belirlenmesi de çok anlamlı olmuştur.

Evet TYB Konya Şubesi’nin Konya insanına yatırım yapılması ve kalplere nüfuz edilmesi yolunda bu şehre sözü vardır. TYB Konya Şubesi’nin, şehrin insanının gönüllerinin doyurulması yolunda bu şehrin insanına sözü vardır. TYB Konya Şubesi’nin milli ve dini değerlere bağlı bir neslin yetiştirilmesi yolunda bu şehre sözü vardır. TYB Konya Şubesi’nin bizim kendi kültür ve sanatımızın şehre hâkim olması yolunda sözü vardır. TYB Konya Şubesi’nin şanlı tarihimizden süzülüp gelen bütün mirasımızın yeni nesillerimize aktarılması yolunda sözü vardır.

İşte bu sözün vefası gereği faaliyetler icra eden ve bu faaliyetleri yazılı olarak kalıcı hale getiren TYB Konya Şubesi 2021 yılında da aynı amaçla faaliyetlerini sürdürmektedir. Şu anda çevrim içi olarak yapılan faaliyetlerin İnşallah eskisi gibi normal yaşantı içinde salonlarda rûberû (yüz yüze) yapılması gerçekleşir.

‘Şehre Sözümüz Var’ın kitaplaştırılmasını sağlayan Karatay Belediyesi de çok önemli bir kültürel görevi yerine getirmiş olmaktadır. Kültürel faaliyetlerde ve şiirde her zaman öncü olduğunu gösteren Karatay Belediyesi’ne ve Başkan Hasan Kılca’ya şehrin fiziki yatırımları yanında insana yaptığı yatırımları sebebiyle teşekkürü bir borç bilirim. Konya’nın bütün Belediye Başkanları kültürel faaliyetlerin önemini iyi bilmekte ve Konya’nın bir kültür merkezi olması gerektiğine inanmaktadırlar. Bu sebeple TYB Konya Şubesi’nin her faaliyetine destek olmaktadırlar. Hepsine şükran borçluyuz. Pandemi sürecinin bitmesinin ardından kendilerinden daha fazla kültür faaliyeti ve kitap yayınları bekliyoruz İnşallah…

Şehre olan sözünü unutmayarak bu sözü yerine getirmek uğruna canla başla çalışan TYB Konya Şubesi’nin Başkanından yönetimine ve emeği geçen herkese tebrik ve teşekkürlerimi iletiyorum. 2021 yılı kültürel etkinliklerinin takvimin bitmesinin ardından kitaplaştırılmasını da dört gözle bekliyoruz.

Geçtiğimiz günlerde uğradığım TYB Konya Şubesi’nde takdim edilen ve 960 sayfadan oluşan ‘Şehre Sözümüz Var’ kitabını birkaç gün içinde baştan sona inceledim. Büyük bir emek sarf edilerek yayımlanan kitap geleceğe düşülen bir kayıt, gelecek nesillere kalıcı bir mirastır. Bu kitap kültür gibi derdi olan insanların sözleri, konuşmaları uçup gitmeyecek şekilde yazıya dönüştürmesinin mükemmel bir örneğidir. Tekrar tekrar teşekkürler… Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.