Cranberry olarak da bilinen Turna yemişi, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da yetişen bir yaban mersini türüdür. Ülkemizde Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Turna yemişi, keskin tadı olan, yuvarlak, kırmızı renkli üzümsü bir meyve olup fundagiller (Ericaceae) familyasında yer almaktadır. 

Bulaşıcı hastalıklar ve idrar yolu enfeksiyonları alanlarında yapılan birçok çalışma, semptomatik idrar yolu enfeksiyonlarını azaltmada besin desteği olabileceğini göstermektedir.

Turna yemişi, Proantosiyanodin içermektedir ve bakterilerin yapışma yeteneği üzerine engelleyici etki gösterir. Birçok çalışma, Turna yemişi içindeki proantosiyanodinlerin, fimbrialı E. Coli’nin idrar yolu epitel hücrelerine tutunmasını engellemede etkili olduğunu bildirmiştir.

Turna yemişinin, premenopozal kadınlarda tekrarlayıcı idrar yolu enfeksiyonlarını  %30-40 oranında azalttığı gösterilmiştir. Turna yemişi, aynı zamanda içerdiği antibakteriyel, antiviral, antiinflamatuar ve antioksidan etkili polifenoller sayesinde birçok enfeksiyona karşı koruyucu etki gösterir. Doğal bitkisel turna yemişinin idrar yolları enfeksiyonlarını engellemek için kullanımı, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçtiği gibi aynı zamanda gelişebilecek ve toplum sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci oluşması için de doğal bir önlemdir. 

Vücuttaki farklı etki mekanizmaları ile hipertansiyon üzerine olumlu etkileri olduğu, iyi kolesterol miktarını artırarak kalp damar hastalıkları riskini azalttığı bilinmektedir.

Daria Nicolosi Et al. Anti-Adhesion Activity of A2-type Proanthocyanidins (a Cranberry Major Component) on Uropathogenic E. coli and P. mirabilis Strains. Antibiotics 2014, 3, 143-154

Beerepoot M. Non-Antibiotic Prophylaxis for Urinary Tract Infections. Pathogens. 2016 Apr 16;5(2).

Jeffrey B. Blumberg Et al. Cranberries and Their Bioactive Constituentsin Human Health. American Society for Nutrition. Adv. Nutr. 4: 618–632, 2013