Türkiye, güneş enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye göre çok şanslı durumdadır. Güneş; tüm evren için en önemli enerji kaynağıdır. Ülkemiz coğrafi konumu açısından diğer ülkelere nazaran çok önde ve enerji konusunda avantajlıdır. Güneş, dünyaya saniyede yaklaşık 170 milyon MW enerji göndermektedir. Yapılan birçok akademik ve bilimsel araştırmaya göre; saniyede dünyamıza gelen güneş enerjisinin, ülkemizin bir yıllık enerji üretiminin 1700 katı olduğu söylenmektedir.

Ülkemiz, ortalama 110 gün gibi çok yüksek bir enerji potansiyeline sahip olmakla birlikte, gerekli ve uygun yatırımların yapılması ve uygulanması halinde gerekli olan güneş enerjisi sağlanmış olacaktır. Böylece ülkemizin coğrafi konumundan dolayı şanslı olduğu güneş enerjisini daha verimli hale getirmiş olacağız.

Ülkemiz, coğrafi konumu açısından gerçekten diğer ülkelere nazaran çok daha kullanışlı ve verimlidir. Enerji; yenilenebilir bir kaynaktır. Özellikle; güneş enerjisi Türkiye açısından çok daha büyük bir yere ve konuma sahiptir. Türkiye güneş enerjisi potansiyeli olarak çok daha büyük bir alana sahiptir.

Türkiye’nin diğer bölgelerine nazaran en fazla ve en çok güneş alan bölgesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’dir. Ardından Akdeniz Bölgesi en fazla güneş alan bölgedir. Devamını Doğu Anadolu bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Ege bölgesi takip etmektedir. Marmara Bölgesi bu sayılan bölgelere nazaran daha az güneş alan bölgedir. Türkiye’nin neredeyse güneş enerjisi yok denecek kadar az olan bölgesi ise; Karadeniz bölgesidir.

Bu araştırmalara göre; ülkemizin en çok ve en az güneş enerjisi üretebildiği aylar Haziran ve Aralık aylarıdır. Türkiye’nin bölgeleri arasında, en fazla güneş alan ve en fazla güneş enerjisi üretebilen bölgeler arasında öncelik, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz sahillerinindir.

Türkiye güneş enerjisi kullanım potansiyeli açısından gayet iyi durumdadır. Buna rağmen; ülkemizde bu konu ile ilgili gerekli çalışmalar ve teşvikler yapılamamaktadır. Ülke olarak bu enerjiyi yaygınlaştıramamaktayız. Bu zamana kadar kurumların, derneklerin yapmış oldukları araştırmalar tecrübeye aktarıldığı ve uygulandığı takdirde, ülkemizin enerji potansiyelinden hep birlikte yararlanmış oluruz.

Ülkemizde yaygın olarak, güneş enerjisi kullanımı yapılan sistem su ısıtma sistemleridir. Sıcak su ısıtması ise; güneş kolektörleri ile sağlanmaktadır. Güneş kolektörleri, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de güneş kolektörü sektöründe birçok firma bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre; bir yıllık üretim hacminin 750 bin m2 olduğu, bu elde edilen üretimin  bir kısmının da ihraç edildiği görülmüştür. Durum böyle olunca, Türkiye güneş kolektörü üreten firmalar ve kullanıcıları açısından oldukça yüksek sayıya sahiptir.

Türkiye elektrik enerjisi tüketimi 2017 yılında bir önceki yıla göre %5,6 artarak 294,9 milyar kWh, elektrik üretimi ise bir önceki yıla göre %7,7 oranında artarak 295,5 milyar kWh olarak gerçekleşmiştir.

2017 yılında elektrik üretimimizin, %37 'si doğal gazdan, %33'ü kömürden, %20'si hidrolik enerjiden, %6'sı rüzgârdan, %2'si jeotermal enerjiden ve %2’si diğer kaynaklardan elde edilmiştir.

Güneş enerjisi elektrik üretimi, hem maliyeti hem de çevreye sağladığı fayda bakımından özellikle gelişmiş ülkelerde ilgi gören sistemlerden biri. Rüzgar ve su ile birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş, ilk etapta sadece ısınma amacıyla kullanılırken gelişmiş teknoloji sayesinde artık elektrik üretiminde de kullanılıyor. Bu sayede az maliyetle gerek duyulan enerji ihtiyacı karşılanmış oluyor.

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya, Japonya gibi ülkeler, güneş enerjisine çok önemli yatırımlar yapıyor. Teknolojinin bütün imkanlarını kullanan bu ülkeler, böylece güneş enerjisinden yararlanmak için gün ışığının olma zorunluluğu görüşünü de ortadan kaldırıyor. Örneğin Almanya, Türkiye’den daha az güneşli gün sayısına sahip olmasına rağmen ülkemizden 46 kat daha fazla güneş enerjisi elde ediyor. Böylece aradaki teknoloji ve değerlendirme farkını ortaya koyuyor.

Ülkemiz, potansiyel itibarı ile Güneş enerjisinden maksimum seviyede faydalanacak durumdadır. Kıyamete kadar bitmeyecek olan bu enerjiden faydalanmak için seferberlik ilan edilmelidir. Tarımdan turizme, sanayiden konuta her alanda enerjide girdileri azaltmak ana hedef olmalıdır.

Baki Selamlar.   

Kaynak: http://ekolojist.net/turkiyede-gunes-enerjisi-potansiyeli/