Toplumun tüm ihtiyacını üretimleriyle karşılayan, ekonomik büyümeye ve sosyal sisteme katkı sağlayan Esnaf ve sanatkâr kesimi istihdamında temel mekanizmasını oluşturuyor. 

 Aynı zamanda ekonomik dinamizmin ve canlılığın kaynağını oluştururken, refahı tabana yayan önemli bir kesimdir.

Ancak son yıllarda bu kesim artan yoğun rekabet ortamına uyum sağlayamadığı gibi, sermaye yetersizliğiyle gibi sorunları yaşamaya devam ediyor.

Değişen tüketici taleplerine yeterince cevap verememenin yanında, yatırım ve istihdam maliyetlerinin yüksek olmasıyla da zorlanıyorlar.

Ortaklık kültürünü geliştiremediklerinden dolayı da teknolojik yenilikleri takip edemiyorlar.

En önemlisi de finansman erişimindeki yaşadıkları sıkıntılarla birlikte ayakta kalma anlamında da gittikçe güçsüzleşiyorlar. 

Bütün bunların yanında son yıllardaki ekonominin genel gidişatıyla ve Covid-19 pandemisi sürecinde en çok etkilenen yine bu kesimdir.

Coronavirüs salgınıyla birlikte iktidarın esnaflara ve sanatkârlara yönelik verdiği destekleri rahatlatsa da halen zorlu dönemi atlatamamıştırlar.

Değişen ekonomik koşullara ayak uydurabilmeleri için uzun vadeli, uygulanabilir ve sürdürülebilir gerçek politikalarla desteklenmesi gerekmektedir.

Umarım normalleşme süreciyle birlikte iktidarın atacağı yeni adımlarla esnaf ve sanatkârı her anlamda rahatlatır.

 Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizdeki Pandemi süreciyle piyasadaki olumsuz gelişme karşısında esnaf ve sanatkâr kesimine nefes aldıracak bir uygulama Konya’da hayata geçirilecektir.

Türkiye’de bir ilk olan “BİZİM ESNAF” Uygulaması şehrimizdeki esnaf ve sanatkârların işlerine yeni bir hareket getirebilir.

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği(KONESOB) tarafından Türkiye’de bir ilk olan lokasyona göre, vatandaşların alışveriş yapabileceği ‘Bizim Esnaf’ uygulaması geliyor.

Pandemi nedeniyle uzunca bir dönem evde olan vatandaşların alışveriş alışkanlıkları değiştiğindenonline alışverişe adapta olmaya başlanıldığından dolayı bu uygulama çok şeyler katacaktır.

Konya özelinde gerçekleştirilecek ‘Bizim Esnaf’ uygulaması ile vatandaşlar lokasyona göre esnaflardan sipariş verebilecektir.

Böylece vatandaşlarımıza Değişen Alışkanlıklara yönelik daha kolay bir uyum süreci sağlanacaktır.

KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, Türkiye’de bir ilk olan uygulama hakkında verdiği bilgide, pandemi süreci boyunca esnafın mağduriyetini gidermek ve değişen alışveriş alışkanlıklarına adapte olabilmek için ‘Bizim Esnaf’ uygulamasını hayata geçireceklerini kaydetti.

Başkan Muharrem Karabacak, “Bakkal, pastane, fırıncının içinde olabileceği bir altyapı hazırladık. Bu çalışma bizim de bu dijital ortamda olmamızla ilgili. Biz de esnafımızın bu süreçte daha da mağdur olmaması ve daha da gelişmesi için inşallah rızkına rızık katsın, ekonomiye can olsun diye yaptığımız bir uygulamayı hayata geçiriyoruz. O uygulamanın içerisinde 55 bin esnaf ve sanatkârımız var eğer büyütürsek tüm Türkiye’yi içerisine alacak bir ‘Bizim Esnaf’ projesi. Artık Bizim Esnaf’tan sipariş verilebilecek. Alışkanlıklar değişiyorsa o zaman benim bakkalımdan sipariş edilecektir.

‘Bizim Esnaf’ projesinin son aşamasına geldiklerini de belirten Başkan Muharrem Karabacak, “Lokasyona göre işleyecek olan çalışmamızda çok şükür son aşamaya gelindi. Konya özelinde bir proje ve model olacak bir iş. Pandemi süreci bittikten sonra, esnafımız kepenk açtığında kira için gelen mülk sahibimiz oldu. Şehrin ışıkları olan bizleriz, bizler olmayınca şehrin ne kadar karanlıkta olduğunu da gördük. Ekonomik olarak ne kadar sıkıntı çekildiğini de gördük, biz bu savaşın içerisinde yer almanın, cenkin en ön safında olma tarafındayız. Son kısmına geldik, yazılımı tamamlandı. Eğer uygulamaya geçebilirsek ve vatandaşlarımız bu uygulamayı cep telefonlarına indirirlerse, diğer taraftan esnafımız bu anlamada tümüyle bu iş içerisinde olursa yeni normalleşme, edinilmiş olan yeni alışkanlıklarını esnaf olarak sevk ve idare edebiliriz. Biz her yerde varız.”

Sonuçta, Konya’nın hemen hemen her yerinde var olan Esnaf ve Sanatkârlarımız “BİZİM ESNAF”  uygulamasıyla hiçbir kayıp yaşamayıp, aksine kazanacaktır.

Vatandaş olarak bizlere düşen görevde söz konusu uygulamaya destek verip, esnaf ve sanatkârlarımıza sahip çıkmaktır.

Ne derseniz sizce de öyle olması gerekmez mi?