Hafta sonu sağanak ve toz taşınımına dikkat Hafta sonu sağanak ve toz taşınımına dikkat

Türkiye’deki yaşlı nüfus ile ilgili politikaların geliştirilmesi adına Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mart ayında yayınladığı araştırmalar kapsamında 50 ve daha yukarı yaşta en az bir fert bulunan 22 bin 640 örnek hane incelendi. Kişilerin yer alan demografik bilgileri, sağlık ve yaşam memnuniyeti gibi konularda alınan bilgilere göre 65 yaşının üzerindeki yüzde 78,7 oranındaki kişilerde kronik rahatsızlık bulunurken; düzenli olarak fiziksel aktivite, egzersiz veya spor yapan 65 yaş üzeri kişilerin oranı ise yüzde 18,3 olarak kaydedildi.

GENEL SAĞLIK DURUMU SINIFTA KALDI!

TÜİK kapsamında yapılan anket çalışmaları neticesinde 65 yaş üstü vatandaşların yüzde 78,7 oranında hipertansiyon, diyabet, kalp hastalığı, kanser, böbrek yetmezliği, inme-felç, hepatit, astım gibi kronik hastalık görülürken; genel sağlık durumunu iyi ya da çok iyi olarak belirten kişilerin oranı ise yüzde 22,7 oldu. Sağlık durumuyla ilgili yapılan diğer çalışmalar neticesinde ise engelli sağlık kurulu raporu olan 65 yaş üzeri yaştaki kişilerin oranı yüzde 8,7 olurken, aynı yaş aralığındaki kişilerin düzenli olarak fiziksel aktivite, egzersiz veya spor yapma oranının yüzde 18,3 olması dikkat çekti. Görmede çok zorlanan ya da hiç göremeyen kişi oranı ise yüzde 10,1 oldu.

BU YAŞ ARALIĞINDAKİ ERKEKLER HABER, KADINLAR DİZİ İZLİYOR

Yalnız yaşayan 65 yaş üzeri fert sayısı yüzde 20,4 olarak kaydedilirken; evinde en az 1 yaşlı fert bulunan ailelerin yüzde 81,8’inin ev sahibi olduğu ortaya çıktı. Aynı yaş aralığındaki kişilerin günlük rutinleri incelendiğinde ise erkekler en fazla haber ve tartışma programlarını izlerken, kadınlar en fazla televizyon dizilerini izledi. Akıllı cep telefonu kullanabilen kişi oranı ise yüzde 52,7 olarak kaydedildi.

DENEYİMLERDEN FAYDANLANILMASINI DÜŞÜNEN KİŞİ ORANI YÜZDE 81,9

Geçmiş ve geleceğe yönelik sorulan sorulardan elde edilen bilgilere göre ise 65 yaş üzeri bireylerin yüzde 71,1’i geçmişinden mutlulukla bahsederken, yaşlıların deneyimlerinden faydalanılması gerektiğini düşünen yaşlı birey sayısı ise yüzde 81,9 oranında. Gelecekte huzurevini tercih ederek çocuklarına yük olmak istemeyen 65 yaş üzeri kişi oranı yüzde 41,3 iken; kişilerin yüzde 54,6'sı ise ileri yaş döneminde evde bakım- gündüz bakım hizmeti alacağını belirtti.

Muhabir: HACER CEYLAN