Elektrikli otomobil çeşitlerinin artmasıyla birlikte günümüz insanlarının araç tercihleri de hibrit ya da elektrikliye doğru evrilmekte. 2023 yılında elektrikli ve şarjlı hibrit araçların küresel satışları yüzde 31 artarken bazı uzmanlara göre 2030 yılında dünyadaki araçların yarısından fazlası elektrikli olacak. Dünya pazarında elektrikli otomobil sektöründeki en büyük payı alan ülke ise Çin. 2023 yılı elektrikli otomobil satışlarında Türkiye ve dünya pazarındaki satışlarıyla büyük bir yer edinen Çin, diğer birçok ülkedeki üreticinin dikkatini çeken Türkiye’deki otomotiv pazarı gelişme ve potansiyellerini dikkate alarak Çinli otomobil üreticilerinin pazarlarından biri haline geldi.

Elektirikli Araç 2

TÜRKİYE PAZARINDA YER EDİNDİ

Türkiye'yi Avrupa ile arasında köprü olarak gören Çin otomotiv markaları, Türkiye operasyonlarını artırmaya devam ederken pazara sundukları elektrikli modellerle de rekabete ortak oluyor. Üretilen elektrikli araç marka ve modellerle her geçen gün bir yeniliğe imza atan Çinli otomobil firmaları, Türkiye’deki marka sayısını da artırmaya devam ediyor. Elektrikli modellerin yanı sıra içten yanmalı motora sahip otomobillerin de yer aldığı modellerin yanı sıra hem elektrikli hem içten yanmalı, diğer markalar da Türkiye'de boy gösteriyor.

EN FAZLA SATIŞ YAPAN ÇİN MARKASI ‘CHERY

Dünyadaki elektrikli araç satışlarının yüzde 57’sini oluşturan Çin’in Türkiye’deki satışlarında ise Ocak- Ekim 2023 döneminde en çok satan markası Chery oldu. Chery'nin, Omoda 5, Tiggo 7 Pro ve Tiggo 8 Pro modelleri satışta ilk sırada yer aldı. Chery'nin ardından MG4, MG HS, MG ZS ve MG Marvel R modelleriyle MG ikinci sırada ve ET5 modeliyle ilgi gören Skywell de 2 bin 41 satışla üçüncü sırada yer aldı. Çin’de üretilen otomobil markalarına biraz daha yakından bakacak olursak markalar şu şekilde:

1997 yılında kurularak global bir marka haline gelen Chery, Çin'in en büyük 9. otomobil üreticisi konumunda. Chery, QQ, Tiggo, Arrizo, Omoda, eQ ve Karry dahil olmak üzere farklı marka isimleri altında çeşitli modeller sunan Chery, Türkiye’ye ilk etapta 1.6 litre benzinli motor ve 7 ileri otomatik şanzımana sahip Tiggo8 Pro, Tiggo7 Pro, OMODA5 modelleriyle giriş yaptı.

SKYWELL, TÜRKİYE’DE ÜRETİLECEK

Tarih belli oldu! Benzin ve motorine indirim geliyor Tarih belli oldu! Benzin ve motorine indirim geliyor

2017 yılından bu yana Çin’de çalışmalar yürüten Skyworth Oto, Çinli Skywell şirketine ait olarak binek otomobil üretimine başlamıştı. 2021 yılı sonlarında Türkiye’ye getirilen marka, ilk olarak elektrikli SUV modeli ET5'i satışa sundu. Türkiye’ye gelişinin ardından 2 yıl içerisinde büyük yol kat eden Çinli elektrikli otomobil markası Skywell, 2023 yılı sonunda Türkiye'de fabrika kuracağını açıkladı. Gelecekte Türkiye’de satılan Skywell otomobillerin yerli üretim olacağı ön görülüyor.

SIFIR EGZOZ EMİSYONLU TASARIM!

Oldukça köklü bir üretim geçmişine sahip olan MG, 1924 yılında ilk aracını üretmişti. Performansı ve hızıyla zaman zaman ödüllere layık görülen MG, 2007 yılından itibaren SAIC Motor bünyesine katılarak MG Motor olarak yerini aldı. 2021 tarihinde Türkiye’de de yerini alan MG, Türkiye’de tanıtılan ilk model olan MG ZS EV ile sıfır egzoz emisyonlu olarak tasarlandı.

SAF ELEKTRİK TEKNLOLOJİSİ: LEAPMOTOR

Elektronik ve yapay zekâ teknolojilerinde yaklaşık 30 yıllık deneyime sahip birinci sınıf bir mühendis ve vizyon sahibi bir girişimci olan Zhu Jiangming tarafından 2015 yılında kurulan Leapmotor, 2023 yılında Türkiye’ye giriş yaptı. Çin merkezli üretilen tek saf elektrikli araç şirketi olma iddiasıyla yola çıkan ve tüm temel sistemleri ve elektronik bileşenleri kendi bünyesinde tasarlayıp üreten Leapmotor, tamamı elektrikli SUV C11, sedan C01, 5 kapılı şehir otomobili T03 ve coupe S01 modellerini üretiyor. 

DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ DEV ÜRETİCİSİ!

İlk olarak cep telefonu pili ve elektronik bileşen üretme amacıyla yola çıkan BYD, otomotiv sektörüne girmesiyle birlikte Çin’in en büyük otomobil üreticilerinden biri haline geldi. Elektriklin modelleriyle Türkiye’de boy gösteren BYD,  Haziran 2022'de dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olan Tesla'yı geride bırakarak 2022'nin ilk yarısında yaklaşık 641 bin EV (BEV'ler ve PHEVS dahil) sattığını duyurmuştu. Şirket, 2023'ün ikinci yarısında sırasıyla yüzde 21,4 ve yüzde 15 küresel pazar payı ile dünyanın en büyük PIEV ve ikinci en büyük BEV üreticisi haline geldi.

5 METRE PREMİUM ARAÇLA GÜRÜŞ YAPTI

Çin’in en büyük otomotiv şirketlerinden Dongfeng çatısı altında yer alan, premium elektrikli otomobil üreticisi Voyah, Türkiye’ye ilk aşamada yaklaşık 5 metre uzunluğundaki premium elektrikli SUV modeli Free ile giriş yaptı.

ÇİN’İN EN ESKİSİ DE TÜRKİYE’DE!

Çin’in en eski ve en büyük otomobil markası olan Hongqi, ilk olarak 1959 yılında üst düzey hükûmet yetkilileri için makam aracı üretmek amacıyla kurulsa da 1990'larda yeniden etkin hale getirildi.

70’DEN FAZLA ÜLKEDE

1986 yılında kurulan Sokon Grubu, yay, amortisör ve motosiklet işlerinden başladığı iş hayatını, bugün DFSK ve SERES markaları altında kapsamlı bir uluslararası otomobil üreticisi olarak, akıllı otomobil Ar-Ge, Üretim ve Satış işlerine dönüştürdü. Bu başarıda, dünyanın önde gelen otomobil firmalarından Dongfeng Motor Group’un bir yan kuruluşu olması ve 2003 yılında kurulan DFSK’nin varlığı önemli bir rol oynarken, DFSK, Dongfeng Motor Group’un küresel bir markası olarak 70’ten fazla ülkeye ihracat yapmaktadır.

SERES

Türkiye’de elektrikli otomobil anlayışını değiştirecek Çinli firmalardan biri olan SERES markası da ilk olarak SERES 3 modelini piyasaya sürdü. Çin’de Fengon E3 adıyla iki yıldır satışta olan kompakt SUV, elektrikli otomobil dönüşümünü hızlandıracak uygun fiyatlı modellerin başında geliyor.

HACER CEYLAN

Editör: Muhammed Esad Çağla