Yerli otomobil Türkiye’de yeni bir heyecan oluştururken, tasarım ve teknik özellikleri kadar olmasa bile en çok merak edilen konulardan biri ise yerli otomobilin üretileceği fabrikanın hangi ile kurulacağı da ayrıca merak konusu olmuştu.

Projenin gündeme geldiği günden bugüne arazi, elektrik, su ve altyapı desteğinin yanı sıra çalıştırılacak personelin eğitimine kadar pek çok ekstra avantajı sunacağını ilan eden 26 il arasından yerli otomobilin merkezinin Bursa olduğu açıklandı.

Bu arada yazının yazıldığı saatlerde de Yerli Otomobil’in tanıtımı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılıyor idi.

Hayırlı olsun…

Biz Konya olarak yıllardır bunun uğraşını veriyoruz. Ama bir arpa boyu yok kat edememişiz demek ki?

Uğraşımız Yerli Otomobil’in Konya’da üretilmesiyle ilgili di.

Konya’nın bu dev yatırım için rantabl bir şehir olduğuna dair bir rapor bile hazırlanmıştı.

Bunun için herşey hazır… Yağ var, su var, un var, şeker var sadece bize helva yapmak kalıyor ama bir türlü yapamıyoruz.

O son dokunuşu yapamıyoruz.

Düşünün…

Yerli otomobilin kendisi gibi fabrikasının da akıllı olması planlanan tesislerde doğrudan 4 bin kişi çalışacakken, yedek parça ve yazılımsal destekler ile dolaylı olarak ise yaklaşık 20 bin kişiye iş kapısının açılacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan 500 km'lik bataryaya yönelik ise 300 kişilik Ar-Ge ekibi mesai harcayacak.

Böyle bir potansiyeli elimizden yine kaçırdık. Tabi ki üretici şirketin taleplerinin de bunda çok büyük etkisi olduğunu unutmamak lazım…

Lakin biz bu konuda çalışma yapamıyoruz.

Lobi çalışması…

Nasıl mı?

Hatırlayın, bundan birkaç ay öncesinde Volkswagen markası Türkiye’de bir fabrika kuracağını açıklamış ve yine Konya’nın adı gündeme gelmişti.

Peki Konya ne yaptı?

Bütün illerden şehrin otomobil fabrikasına verimliliğiyle alakalı sunum istenmiş. Konya bunu ciddiye bile almamış sadece toplantıya katılmış, gelmiş.

Sonrası mı?

Sunum istendiğinden bile haberi yokmuş. Orada haberdar olmuş ama iş işten geçmiş. Buradan gidenler de tatil yapıp gelmişler!

Tabi ki fabrika da Manisa’ya gitti…

Bu şehrin milletvekilleri ne iş yapar?

Böyle bir sunum talebinden nasıl haberdar olmaz?

Soruları çoğaltabiliriz…

Cevap bulmayacağı için sormaya da gerek yok…

Anlaşılan Yerli Otomobil için de lobi yapılamadan uçup gitmiş.

Fazla söze gerek yok…

Hayırlısı… Yerli otomobil de Konya’ya gelmedi. Türkiye kazandı Konya kaybetti. Hayırlı olsun…

Rektör Şahin’den açıklama

Bir önceki gün kaleme aldığım “Selçuk Tıp'ta döner sermaye payları  kesilmiş!” yazısına Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin’den açıklama geldi. Açıklamayı aynen paylaşayım; Dönerler % 120-200 arasında bir oranda ödenir. Biz hep üst limitten ödedik. Bu paylar son 4 aydır %10 düşürüldü. Bu ay kesintilerin fazla olması, personelin bir üst vergi dilimine girmeleri nedeniyledir. Dönerlerin sıfırlanması söz konusu değildir. Hocalara aktarılması da söz konusu değil. Hocalara kanun %20-30 arası ödeme yetkisi verir, biz yıllardır alt limitten, %21-22 oranında öderiz. Oranlar sabittir keyfi değiştirilemez.