Pakistan’lı Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip lisesi 10. Sınıf öğrencisi Muhammad Haris Khan, Türkiye’nin Pakistan’ın zor zamanlarında Pakistan halkının yanında olduğuna dikkat çekti. Türkiye güvenli, huzurlu, tarihi, misafirperver ve dünyaya her alanda büyük başarılarını gösteren bir ülke olduğunu ifade eden Muhammad Haris Khan, “Türkiye hep İslam ülkeler arasında ilişkileri düzeltmeye çalışan bir ülkedir. Türkiye’yi hep bir mücadeleci olarak gördüm, halkı için, dini için, insanlığı için. Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik olarak ileri bir ülke olduğunu göstermektedir. Türkiye’yi gelmeden önce Türkiye hakkında çok meraklıydım. Ülkemde her kişi Türkiye’nin Pakistanlı kardeş olduğunu biliyor. Türkiye her zor durumda bizim yanımızda oldu. Bunu asla unutmayacağız.” dedi.

15 5-6

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Umut dolu gelecek bıraktılar Umut dolu gelecek bıraktılar

Adım Muhammad Haris Khan, Pakistanlıyım. Pakistan’ın Mardan adıyla bulunan şehrinde 2007 yılında doğdum. Türkiye Diyanet Vakfı’nın bursuyla Konya’ya geldim ve Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip lisesinde 10. Sınıf öğrencisiyim.

15 6-6

Konya’yı eğitim için tercih ettiğinizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Pakistan’da Türk okulda okuduğum için Konya ve Türkiye hakkında bazı bilgilere sahiptim. Konya’nın Selçuklu Devleti’nin başkenti olduğunu biliyordum. Konya Mevlana Celaleddin Rumi ve Şems Tebrizi hazretleri gibi büyük âlimlerin yaşadığı şehirdir. Konya tarih bakımından çok zengin bir şehirdir. Konya’nın halkı misafirperver, dindar, yardımsever ve hoşgörülü bir halktır. Okulda öğrencilere her zaman yardım eden ve arkadaşça davranan öğretmenler başka hiçbir yerde görmedim. Türkiye’de sadece Konya’ya ait olan Şivlilik günü hayatımda ilk defa kutladım ve çok sevdim. Konya’nın meşhur yemeklerden Etliekmek ve Bamya çorbasının farklı bir tadı var.

15 3-6

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Konya’da eğitim tamamladıktan sonra ilk hedefim iyi bir üniversitede okumak ve ülkemde beni bekleyen annemin ve babamın hayallerini gerçekleştirmektir. Çocukluğumdan beri Doktorlara çok seviyorum ve çok saygı duyuyorum. Doktor olup ülkemde Sağlık sektöründe yaşanan eksikleri tamamlamak istiyorum. Tıp okuyup, iyi bir doktor olduktan sonra İslam ümmetine hizmet etmek benim için büyük bir mutluluktur. Doktor olmak benim ve annemin da hayalidir. Bundan sonraki hedefim ise Türkiye ile Pakistan arasındaki kardeşlik bağını daha da güçlendirmektir.

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Pakistan dünyanın en fazla Müslüman olan ikinci ülkedir. Pencab, Sind, Hayber Pahtunhva, Belucistan ve Gilgit Baltistan olmak üzere 5 bölgeden oluşur. Yemekler ise çok acılı ve baharatlıdır. Her bölgenin farklı kültürleri ve yaşam tarzları vardır o yüzden ben kendi kültürüm hakkında biraz bilgi vereceğim. Ben Pakistan’ın kuzeybatı’nda bulunan Hayber Pahtunhva bölgesinde yaşıyorum. Bu bölgedeki Dağlar Pakistan ve Afganistan arasındaki sınır oluşmaktadır. Bu bölgede yaşayan insanlara Peştun denmektedir. Peştunlar cesaret ile meşhurlardır.

15 2-8

Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Türkiye güvenli, huzurlu, tarihi, misafirperver ve dünyaya her alanda büyük başarılarını gösteren bir ülkedir. Türkiye hep İslam ülkeler arasında ilişkileri düzeltmeye çalışan bir ülkedir. Türkiye’yi hep bir mücadeleci olarak gördüm, halkı için, dini için, insanlığı için. Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik olarak ileri bir ülke olduğunu göstermektedir. Türkiye’yi gelmeden önce Türkiye hakkında çok meraklıydım. Ülkemde her kişi Türkiye’nin Pakistanlı kardeş olduğunu biliyor. Türkiye her zor durumda bizim yanımızda oldu. Bunu asla unutmayacağız.

Ülkemizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Şaban ayının sonlarında Ramazan’a hazırlıklar başlıyor. Herkes çarşılara ve pazarlara gidip Ramazan için alışveriş yapıyorlar. Ramazan başlar başlamaz herkes ibadetleriyle meşgul olur. Camiler namazlarda dolu olur. Öncelikle çocuklar Ramazan’a sabırsızlıkla bekliyorlar. İftar vaktinde Hurma ve Şerbetle oruç açılır ve akşam namazdan sonra büyük bir yemek yenilir. Akrabalar birbirlerini iftar için evlerine davet ediyor. Ramazan’ın son 10 günlerde insanlar itikafa oturulur ve her zaman ibadet ile meşgul olurlar. Ramazan ayının sonunda ise, Müslümanlar Bayramı kutlarlar. Bayram namazdan önce insanlar akrabaların mezarlarına ziyaret ederler. Herkes Bayram kıyafeti giyinip erkekler Bayram namazı için camiye giderler. Bayram namazdan sonra Büyükler çocuklara Bayram harçlığı verirler. Birçok insan Bayram boyunca akrabalarını ziyaret ederler.

Kaynak: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA