Turizmde güzergah haline gelmek önemli bir kavram. Bölgenin sahip olduğu değerler; tarihi ve turistik alanlar, sanatsal ve edebi etkinlikler, doğal güzellikler, tesisler; otel motel restaurant, alışveriş merkezleri, ulaşım ve iletişim kolaylıkları, şehrin ve bölgenin estetik yapısı, kendisine özgü farkındalıklar meydana getirmiş bölgelerdir... Değerleri yoğunluğu ve kalitesi güzergâhın çekim gücünü belirler. Tur operatörleri ve turizm yatırımcılarının dikkatini çeker.

Ayrıca belki de en önemlisi bölgenin turizm konusundaki iradesinin halk tarafından bilinmesi, anlaşılması ve idrak edilmesi en önemli unsur. Halk bölgenin değerlerini ve misafirlerin ilgisini çok iyi bilmeli bölge yaşayanları ile birlikte konu ele alınmalıdır....

Konya her ilçesi evrensel ölçülerde değer ifade eden önemli zenginliklere sahiptir... Öncelikle Mevlana hazretlerinin insanlığın manevi varlığına kaynaklık eden yaşamı ve Mesnevi ile günümüze kadar gelen manevi ışığı!

Selçuklu  ve Osmanlının çok önemli sosyal, ticari ve yaşamsal varlıkları özellikle binaların gelenekle beraber yaşamış olması.....

Dünyaya İnsana  nükteler, ince anlamlı söz ve davranışlarla ayna olmuş Nasreddin hoca ile Akşehir, Tarihi ve doğal güzelliği ile Beyşehir... ve Gölü

Konya ulaşım ile de karayolu ve demiryolu ile özellikle Yüksek Hızlı Tren ile Anadolu'nun tam merkezinde kolay ulaşılabilir bir şehrimiz, gelecekte de cazibe merkezi olarak hızla gelişmektedir...

Çumra da bölgenin önemli bir tarihi merkezidir. 9000 yıl öncesine dayana tarihi ile Çatalhöyük İnsanlığın şifresini içinde barındıran dünyanın en eski modern yerleşim yeridir. Sanat, ulusal ve uluslararası ticaret, oda ve mutfak yapısı ile modern konutun başlangıcını içinde barındırır..

Yine de Çumra bölgesinde Karadağ'da Bin bir kilise kalıntısı, Bölgede yılkı yabani atları farklı bir doğallık... Yörük ve Türkmen geleneklerinin  yaşayan en iyi örnekleri bölgede otantik bir yapı arz etmektedir.

Daha önce Çumra belediyesi olarak bu konuda  destinasyonla ilgili bir proje hazırlanmış! Bölge Çatalhöyük'ün aslına uygun kerpiç konaklama tesisi ile insanları bir nebze olsun zamanda yolculuk zevkine, mekansal ortamlarla taşımak, doğal beslenme örnekleri insanı tabii yaşamda gerçeğe yaklaştırmak amacı ile geleneksel tesislerle, otel motel alışveriş merkezleri ile cazibe merkezi olarak düşünülmüş.

Çatalhöyük Dünya Mirası listesinde haklı yerini almış, bu konuda bir irade gösterilmiş..

Önümüzdeki dönemde bölge turizm cazibe merkezi olarak söz ettirecektir. Bu konuda belediye tarafından bu proje ile ilgili  önemli hazırlıklar yapılmaktadır.

Mevlana Kalkınma ajansı  TR52' düzey bölgesi çalışması ile 2023 Vizyonu da bu girişimleri geliştirecek bir rapordur

Bölgeye ulaşım turizm ve ticaretin ihtiyaçlarına göre düzenlenir, ihtiyaç duyulan otantik konaklama tesisleri, Hızlı Tren durağının Çumra'ya alınma avantajını da kullanarak Konya ve çevresine gelmiş misafirleri bölgeye çekecek cazip bir bölge oluşturulabilir.

Bunun beraber bölge insanının da böyle bir ağırlamaya hazırlıklı olması için gerekli bilgilendirme ve konukları ağırlama konusunda ilgisinin turizme yönlendirilmesi gerekiyor.

Neden olmasın! İnsanlar Kerpiç evlerde, Neolitik çağı, Kıl çadırlarda Türk göçünü, deve ve at gezintisi ile tarihin en önemli ulaşım aracını yeniden keşfeder tarihe bir yolculuk yapar!

Belki de kendini yeniden keşfeder... Ve memleketten ayrılırken unutulmayacak anılarla ayrılır.