İnsanlık tarihinin ilk yerleşim merkezlerinden olan ve tarihî süreç içerisinde pek çok medeniyetin izlerini taşıyan Konya; bir müze şehir hüviyetindedir. Dünyanın önemli bilim, kültür ve sanat merkezlerinden biri olan Konya’yı büyüten ve yücelten değerlerin başında, Anadolu Selçuklu Devletine başkentlik yapması ve özellikle Hz. Mevlâna Celaleddin Rumî, Şems-i Tebrizi, Sadreddin-i Konevi ve Nasreddin Hoca gibi değerli şahsiyetlerin Konya’da yaşamış olması gelir.

Sadece bu değerleri açısından değil; inanç ve kültür turizminin yanı sıra Ilgın ve Köşk’teki kaplıcaları ve termal turizmi, kongre turizmi, Beyşehir Gölü ve diğer doğal güzellikleri ile Konya, önemli bir turistlik güzergâhtır. Konya; Bizans’ın, Selçuklu’nun ve Osmanlı Devleti’nin gözbebeği, tarihin aynası ve geleceğin yansıması olmuştur. Tarihin her döneminde önemli bir yerleşim merkezi olmasına rağmen Konya, gerçek kimlik ve zenginliğine Selçuklu sultanları sayesinde kavuşmuştur. Osmanlı Devleti zamanında şöhret ve itibarını geliştirerek devam ettiren Konya, Cumhuriyet devrinde de hızla büyüyerek gelişen bir şehir olmuştur. Konya; Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar döneminden kalan eserleri ile bugün bir açık hava müzesi konumundadır.

Konya coğrafi açıdan Türkiye’nin en büyük; nüfus açısından da altıncı büyük ilidir. Tarih boyunca medeniyetin, ilmin, bilgeliğin başkenti olmuştur. Konya bugün 31 ilçesi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin en dinamik illerinden biridir. Tahıl ambarı olarak da bilinen Konya, aynı zamanda son yıllarda sanayide de çok önemli gelişmeler kaydetmekte, her geçen gün ciddi anlamda cazibe merkezi olmaktadır.

Mevlâna Celaleddin Rumî; insanlığın ufkunda doğan ilim, irfan ve fazilet güneşlerinden biridir. İslam geleneğinin yetiştirdiği bu müstesna şahsiyet, gerek kendi döneminde, gerek daha sonraki zamanlarda görüşleriyle etkin bir rol oynamış, eserleri sayesinde unutulmazlar kervanına katılmayı başarmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti’nin en görkemli döneminde, devletin merkezi Konya’da yaşayan görüş, düşünce ve tasavvuf anlayışıyla geniş çevreler üzerinde etki bırakan Mevlâna, ilhamını inancından alarak mesajını asırlar sonrasına da ulaştırabilen nadir şahsiyetlerden biridir. Bugün bile, onun eserlerini inceleyen ve çizdiği aşk yolunda ilerleyen kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır.

XIII. yüzyılda Mevlâna’nın yaşadığı bu şehir, Cumhuriyet döneminde hızla büyümüş ve gelişmiştir. Modern dönemde her yıl milyonlarca insan, tarihî ve turistlik yerleri gezmek için Konya’ya gelmektedir. Tarihte birçok medeniyete beşiklik eden Konya, tarihini, mirasını ve kültürel birikimini bugünle bütünleştirebilen ender merkezlerden biridir. Konya şehir merkezinde Mevlâna Türbesi başta olmak üzere, il sınırları içerisindeki Çatalhöyük, Eflatun Pınarı, İvriz Kaya Anıtı, Sille, Kilistra yerleşim yeri gibi tarihî, Meke Krater Gölü, Yerköprü Şelalesi, Ilgın ve Köşk Termal Kaplıcaları gibi önemli doğal zenginlikler yer alır. Farklı kültürleri koruyarak bir arada yaşama geleneğinin en güzel örneği olan Konya, bugüne kadar medeniyetlerin eşsiz mirasını özenle muhafaza etmiş adeta bir açık hava müzesi görünümü kazanmıştır.

Evet, yukarıda da belirttiğim gibi Konya birçok tarihî ve turistlik özelliklere sahip. Bu kadar tarih kokan bir şehir olan Konya’nın kıymetini Konya dışına çıktığımızda daha iyi anlıyoruz. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da dünyanın en büyük turizm fuarlarından EMITT 24. kez kapılarını açtı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki fuara dünyanın dört bir yanından kurumlar, şirketler ve kişiler katıldı. İstanbul’daki bu önemli fuara Konya ‘Birlikte Konya’ sloganı ile güçlü bir şekilde katılım gösterdi. Fuarda Konya Büyükşehir Belediyesi standında Selçuklu Belediyesi, Karatay Belediyesi, Meram Belediyesi, Akşehir Belediyesi, Selçuklu Kongre Merkezi, Selçuklu döneminin en önemli eserlerinden Zazadin Hanı ve TÜRSAB Konya, Konya’yı yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtıldı. Fuara katılan turizmci dostlarımızla konuştuğumuzda fuarın Konya’nın tanıtımı için oldukça güzel geçtiğini ifade ettiler. Açıkçası Konya’da yaşayan bir vatandaş ve bir gazeteci olarak oldukça mutlu oldum. Yine fuarda Nasreddin Hoca, Hancı ve Halime Sultan da yoğun ilgi görmüş.

Konya turizmini daha iyi yerlere getirmek için Konya’da yaşayan herkese büyük işler düşüyor. Konya’da yaşayan her vatandaş Konya’ya şehir dışından gelenlere güler yüz göstermeli. Konya Büyükşehir Belediyesi Konya’yı daha iyi tanıtmak amacıyla sosyal medya hesaplarından Konya’nın tarihî ve turistlik değerlerinin tanıtımı için güzel çalışmalara imza atmaya başladı. Yine Selçuklu, Karatay ve Meram belediyeleri de bu konuda önemli adımlar atıyor. Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy basın mensuplarıyla birlikte 'Türk Mutfağı Yılı' etkinlikleri kapsamında gastronomi kentlerinden Hatay'ı ziyaret etti. Sayın bakanımızın bu ziyareti Hatay için oldukça önemliydi. Konya projelerine her zaman değer veren sayın bakanımız bu tür gezilerden birini Konya’ya da yapmalı. Böyle bir gezi Konya’ya yapıldığı zaman, bu geziye eşlik edecek gazeteciler ile yerel basın mensuplarının kaynaşması Konya’nın daha iyi tanıtılması açısından oldukça önemlidir.

2020 turizm sezonunda Konya’ya daha çok turist gelmesi için Konyalı yöneticilere ve vatandaşlara büyük görevler düşüyor. Yöneticilerimizin ve Konya milletvekillerimizin bu konuyu önemsemelerini istirham ediyorum. Özellikle Konya milletvekillerimiz TBMM çatısı altında Konya’nın tanıtımını yapabilirler. Orada yapacakları bu tanıtım sırasında vatandaşlarımızı Konya’ya davet edebilirler.

Konya Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, oteller ile turizm sektöründe faaliyet gösteren STK’lar işbirliği yaparak İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere 80 vilayetimizde “Konya Seni çağırıyor”, “Konya Seni Bekliyor”, “Konya Lezzetleri Sizi Bekliyor” gibi sloganlarla açık hava reklamları yapılabilir. Ayrıca bu tanıtım faaliyetleri sosyal medya çalışmaları ile desteklenebilir. Böyle bir çalışmanın şehrimizin daha iyi tanıtılması için faydalı olacağına yürekten inanıyorum. Valimiz Cüneyit Orhan Toprak, İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Abdüssettar Yarar, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay, ilçe belediye başkanlarımızın da bu öneriyi dikkate alacağına yürekten inanıyorum.

Allah şehrimizi yöneten yöneticilerimizin yar ve yardımcısı olsun.