Konya'mız konumu itibari ile ilk başta ülkemizin önemli bir kesişim noktası

Bir kere tarım konusunda ülkemizin en geniş ve gelişmiş tarımı yapılmakta.

Küçük ve orta ölçekli sanayinin gelişim merkezi!

Dördüncü Organize Sanayi Bölgesi ile Sanayinin en hızlı geliştiği şehirlerimizin başında bir kent.

Hızlı Tren Ulaşım aracının gelecek beş yıl içerisindeki en önemli kesişme noktası.

Kara yolu ile Doğu Batı, Kuzey Güney,  geçiş noktası,

Fuarcılık alanında geçtiğimiz yıl yapılan yatırımla artan faur alanı, 2015 yılında Tuyap fuar verilerine göre 5 büyük fuar ile bölgenin çekim gücü olmaya aday.

Ülkemizin en önemli turizm merkezlerin tam ortasında ve yanı başında! Üstelik her alanda gelişme potansiyeli çok yüksek. Coğrafi alan ve konum olarak müsait!

Bütün bu özellikleri ile Konya; ülkemizin son yıllarda Avrupa, Asya, Afrika ve Balkanlarda kültürel, tarihi bağlarımız, ekonomik ilişkilerimizin ve bağımlılıklarımızın hızla geliştiği bir dönemde,çok önemli bir işlevi yerine getirebilir.

Bütün bu sektörlerin gelişmesinin sonucu ya da bu sektörleri geliştirebilmek için itici bir güç olarak turizm, Konya'nın manyetik çekim alanı olmasında önemli bir sektör olabilir.

Konya Orta doğu, Kuzey Afrika ve Akdeniz havzası, Balkanlar, Avrupa Ve Orta Asya'nın önemli bir ilgi alanı haline getirilebilir.

Zira Konya'mız;

Fuar turizmi,

Tarih ve Kültür Turizmi,

Alışveriş turizmi,

İnanç turizmi,  

Hatta eğitim turizmi,

Bilim ve teknoloji turizmi konusunda önemli bir potansiyeli barındırmakta,

Sayın Başbakanın Stratejik derinlik kavramı ile ana hatlarını çizdiği, ülkemizin gelişme, etkinlik, dünya üzerinde stratejik güç olma açılımını desteklemek için Konya önemli bir şehir olabilir.

Bu konuda son yıllarda hızla gelişen üniversiteleşme, sanayileşme ve kentleşme hamlelerini; bu boyutu ile tekrar değerlendirilip sadece ülkemizin değil, Afroavrasya bölgesin önemli bir bölgesi olabilir.

Bölge insanının her alanda ilgisini çekecek, geleneksel yapısı ile modern yaşamın öncüsü olacak, içerisinde sıra dışı yenilikleri barındıran atılımlarla çekim alanı olabilir!

Zira bölge, gıda, ticaret,sanayi, bilim, maneviyat, tarihi köklere yolculuk,sanat, farklı deneyimler yaşamak,velhasıl insan yaşamının temel ihtiyaçlarını karşılamak için çok önemli potansiyele sahip.

Hem ticaret hem ziyaret misali, dünya ülkelerinin ilgisini dört mevsim 12 ay çekebilir.

Bu ilgi ilerleyen zamanlarda alt yapıları kurulmak kaydıyla, ülkemize doğru beyin göçüne, teknoloji ve bilimin yoğunlaşmasına, üretime dönmesine nihayetinde muasır medeniyetin ülkemizde gerçeğe dönmesine vesile olabilir!

Hem Başbakanın Derin stratejisini, her alanda tezahür ettirmek lazım değil mi? Herkesin bu konuda yapması gereken bir şey yok mu?

Sahip olunan imkânları talep edilebilir hale getirmemiz lazım.

Nasıl ipek yolu medeniyetin hareket yolu oldu, Anadolu, özelde de Konya kaybolmuş yaşam değerlerinin, vicdanın yeniden derlenerek insanlık hizmetine ikram edilerek, yeni bir uygarlığın kapısı aralanabilir!

En çok da Konya'nın yapabileceği çok şey var.

 Bu bile geçen hafta yazımda bahsettiğim gibi Fuarda Konya'nın olmasını hatta etkin olmasını gerektirmez mi?

71 bir Ülke fuar dolayısı ile ülkemize gelmişken onların bile ilgisini çekmiş olsak; Konya ekonomisinde görüntüsü nasıl olurdu acaba

-- 

Saygılarımla,

Tevfik Ovacık

http://facebook.com/tevfikovacik

 

• http://www.twitter.com/tevfikovacik

• http://www.tevfikovacik.com