Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak'tan itibaren internetten alınan ürünlerin iadesinin tüketiciler tarafından karşılanacağı düzenlemesi iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

BAKANLIK KARGO İADE ÜCRETİ İDDİALARINI YALANLADI

İnternet üzerinden alışverişin son yıllarda artmasıyla kargo şubelerindeki iade işlemlerinde yaşanan sorunların çözümü için ürünlerin iade sürecinde değişiklik yapıldığı iddia edilmişti.

İnternetten alınan ürünlerin iadesinin tüketiciler tarafından karşılanacağı düzenlemenin, 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlanacağı öne sürülmüştü.

Ticaret Bakanlığı'ndan iddialara yönelik açıklama geldi. Bakanlığın açıklamasında,  kargo iade masraflarının tüketiciler tarafından ödeneceğine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

'HABERLER GERÇEK DIŞIDIR'

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

E-Ticarette Cayma Hakkını kullanan tüketicilerin yılbaşından sonra kargo iade masraflarını ödeyeceğine ilişkin haberler yanlıştır.

Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya paylaşımlarında; 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak düzenleme ile internet üzerinden yapılacak alışverişlerde satılan malın ayıplı olması dışında cayma hakkını kullanan tüketicilerin malın iadesine ilişkin kargo ücretini ödemek zorunda olduklarına ilişkin haber ve içeriklere yer verilmiştir.

Elektronik ticaret işlemlerinin ve dolayısıyla mesafeli sözleşme hacminin büyümesi neticesinde oluşan yeni satış ve pazarlama tekniklerine karşı daha etkin bir tüketici koruma sisteminin oluşturulması ve mevcut tüketici mevzuatımıza kaynaklık teşkil eden Avrupa Birliği Direktifleri düzenlemelerine ve 1 Nisan 2022 tarihli ve 31796 sayılı resmi gazetede yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun İle Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapılan değişikliklere uyum sağlanması amaçları ile Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde 23.08.2022 tarihli ve 31932 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeler ile bazı hususlarda değişiklikler yapılmıştır.

'SÖZ KONUSU DÜZENLEME 1 OCAK 2025'E KADAR ERTELENMİŞTİR'

Anılan düzenlemelerden, cayma hakkı kullanımında iade masraflarının ön bilgilendirmede belirtilmek ve ilk teslim masraflarını aşmamak kaydıyla tüketici tarafından da karşılanabileceğine dair düzenlemenin uygulanması 04/11/2023 tarih ve 32359 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik değişikliği ile 1/1/2025 tarihine kadar ertelenmiş olup, söz konusu haberler gerçek dışıdır.

Söz konusu düzenlemelerin uygulanmaya başlayacağı tarih olan 1/1/2025'e kadar mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı kullanımında kargo iade bedelini satıcı karşılamakla yükümlü olup, tüketicilerin iade kargo ücretlerini ödemesi kesinlikle söz konusu değildir. Başta e-ticaret olmak üzere, mesafeli sözleşmelerde cayma hakkını kullanan tüketicilerden iade kargo ücretini talep veya tahsil eden satıcılar için 6502 sayılı Tüketicinin korunması Hakkında Kanun uyarınca 2023 yılı için 1,371 TL idari para cezası uygulanacak olup, söz konusu ceza tutarı 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İNTERNET ALIŞVERİŞİNDE SORUN YAŞAYANLARIN ORANI YÜZDE 27

2023 yılının ilk 3 ayında internet üzerinden mal veya hizmet satın alan ya da sipariş veren bireylerin yüzde 75,5'i giyim, ayakkabı ve aksesuar aldı.
2023 yılının haziran, temmuz ve ağustos aylarında web sitesi veya mobil uygulama üzerinden yaptığı satın alma işleminde sorunla karşılaşan bireylerin oranı yüzde 27,1 oldu.

Meteoroloji duyurdu! Türkiye yeni bir yağışlı sistemin etkisine giriyor Meteoroloji duyurdu! Türkiye yeni bir yağışlı sistemin etkisine giriyor

En fazla karşılaşılan sorunlar sırasıyla yüzde 13,6 ile teslimatın belirtilenden daha yavaş olması ve yüzde 11,1 ile yanlış veya hasarlı mal, hizmet teslimi oldu.

Kaynak: haber7.com