Konya’da önemli ve biran önce çözülmesi gereken konulardan birisi de trafik! Şehir içi trafiğini rahatlatmak için Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Bu kapsamda Türmak Kavşağı, Belh Kavşağı, Galericiler Kavşağı, Başkent Hastanesi Kavşağı ve Beyşehir Yolu Kavşağı olmak üzere 5 kavşağa alt veya üstgeçit çalışması düşünülüyor.

Konya'da motorlu kara taşını sayının bir yılda 29 bin 703 adet arttığı belirtilmişti. 

2017 yılı Mayıs ayı sonu sayımlarından oluşan rapora göre, toplam trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısı bir önceki aya göre 2 bin 327 adet (yüzde 0,3) ve bir önceki yılın aynı ayına göre 29 bin 703 adet (yüzde 4,5) artarak 691 bin 019 adet olarak açıklanmıştı. 

Rakamlar Konya’da araç sayısında yaşanan artışı ortaya koyarken, hızla artan araç sayısı Konya trafiğini de olumsuz etkiliyor.

Trafik yoğunluğu Ankara yolu üzeri, İstanbul yolu üzeri, Nalçacı Caddesi, İhsaniye Kavşağı, Alaaddin Civarı, Beş yol kavşağı gibi bölgelerde özellikle akşam saatlerinde oldukça yoğun oluyor. 

Bölgeye çıkan Aslım Caddesi gibi alternatif caddeler açılmasına rağmen, bölgenin olmazsa olmazı Ankara Yolu’nun trafik yoğunluğu istenilen seviyede azaltılamadı. 

Daha önce yine Ankara Yolu’na alternatif olarak kullanılmaya başlanan Tren Yolu Caddesi de, yeni gar inşaatı nedeniyle kapatılıp yol Eski Sanayi içerisinden devam ettirilince, buranın da yoğunluğu artmış durumda.

Geçtiğimiz yıl Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri Yeni İstanbul Caddesi üzerinde hız sınırları yeniden belirlerken şehir merkezine ağır vasıta araç giriş yasağı ile ilgili de yeni düzenlemeler yapmıştı. 

Yeni İstanbul Caddesi üzeri Aliya İzzet Begoviç Caddesi Kavşağı ile Türmak Lisesi Kavşağı arasındaki bölümde hız sınırları; Büyükşehir Belediyesi yapım ve bakım sorumluluğu başlangıç noktasından itibaren Elmalı Hamdi Hoca Caddesi kavşağına kadar otomobil, kamyonet, minibüs ve panelvan cinsi araçlar için 82 km, Elmalı Hamdi Hoca Caddesi Kavşağı ile Mobilyacılar Köprülü Kavşağı arasının ise 70 km; otobüs türü araçlar için Elmalı Hamdi Hoca Caddesi kavşağına kadar 70 km olarak yeniden düzenlenmişti ancak düzenlemelerin trafik yoğunluğunda etkisiz kaldığını görmekteyiz…

Türmak Kavşağı, Belh Kavşağı, Galericiler Kavşağı, Başkent Hastanesi Kavşağı ve Beyşehir Yolu Kavşağı olmak üzere 5 kavşağa alt veya üstgeçit çalışmalarının yapılması belirlenen bölgelerdeki trafik sorununu bir nebze olsun rahatlatacak gibi gözüküyor.