Prof.Dr. Mevlüt Mülayim    

Selçuk Üniversitesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Konya ([email protected])

Konya'da bazı sürücülerin birbirlerine saygı ve trafik kurallarına uyma konusunda gerçekten bir eksiklikleri olduğu görülmektedir. Bu eksikliklerin şehir içinde daha fazla olduğu ve trafik denetimi ile en aza indirilebileceği kanaatindeyim. Bunun yanında şehir içinde, trafikte yol düzenlemeleri yapan “UKOME: Ulaşım Koordinasyon Merkezi” de bazı konularda çözümde geç kalmakta veya problem oluştuktan sonra çözüm aramaktadır. Trafikte çözüm bulunması gereken noktalarda bazı sürücüler kendileri çözüm aramak zorunda kalıyorlar (Örnek; geniş bir yolda 3 şerit geçilen İstanbul yolu Medaş ve Sanayi kavşağında bazı sürücülerin dördüncü şerit oluşturup geçmeleri gibi).  Tabii ki sürücülerin kendi çözüm bulma gayretleri bazı zaman hoşnutsuzluğa, bazı zaman kavgaya ve bazı zaman da kazalara neden olabilmektedir. Okulların açılması, öğrenci servislerinin trafiğe çıkması, araç sayısının her geçen gün artış göstermesi ve bazı vurdumduymaz sürücülerin vasıta kullanışı da yoğunluğu ve trafik karmaşasını artırmaktadır.

Bu gün sadece bir hususu dile getirmek ve ilgililerden çözüm bulmalarını bekliyorum. 

Konya için sanayi oldukça önemlidir. Önemi istihdam, üretim, ihracat ve benzeri birçok hususa katkıda bulunmasıdır. Konya sanayisinin gelişmesini hepimiz istiyor ve sanayi için gerekenin yapılmasına gönülden razı oluyoruz. Peki bu sanayide çalışanlar nasıl gidip geliyor, hangi güzergahları daha çok kullanıyor ve bu güzergahlarda ne gibi indi bindi yerleri yapıyoruz. Bu hususlarda hiçbir bilgi sahibi olanınız var mı? veya buralara neler yapılabilir diye kafa yoran oldu mu bilmiyorum. Bu önemli problem için yetkilileri ve trafikten sorumlu kişileri bir şeyler yapmaya davet ediyorum. Belki bir araştırma tezi bile olabilecek vasıfta konulardır diye düşünüyorum. 

Değerli Konya'lılar sabahleyin saat 6.30'dan 8.00'e kadar İstanbul Yolu, Şehir içi çevre yolu, Ankara yolu ve benzeri çalışan kardeşlerimizin sanayiye gidip geldiği güzergahları bir takip edin. Birçok servis otobüsü ve minibüsünün durup çalışanını almak için rastgele yerlerde durduklarını, açıkta beklediklerini ve koşarak vasıtalara bindiklerini göreceksiniz. Örnek olarak söyleyeyim; Sille yolu ile çevre yolunun kesiştiği Dedeman oteli yakınında döner kavşakta çalışmaya gidecek olan kardeşlerimiz servise binmek zorunda kalmaktalar, İstanbul yolu üzerinde üst geçit sayısı yetersiz, çalışmaya gidecek kardeşim, uzun bir beklemeden sonra vasıtalardan fırsat bulunca aralardan koşarak karşıya geçmek zorunda kalmaktadır. 

Gün boyu çalışacak kardeşimizin iş güvenliği ve işçi sağlığı sadece fabrika veya çalıştığı işyerinde mi geçerlidir? Sanayimizin daha ileri düzeylere gelmesi için çalışanların refahını her halde düşünmek ve gerekeni yapmak zorundayız. O halde döner kavşakta veya kavşak yakınlarında trafiği engelleyecek ve çalışmaya gidenlerin sağlığını tehlikeye atacak hususların giderilmesi gerekmektedir. Yol güzergahlarına ve yoğunluğuna göre inip binme yerleri şehir içi otobüs ve minibüsler için belirlendiği gibi bu servisler içinde belirlenmeli, uygun görülecek yerlerde cepler ve kapalı duraklar ve benzeri ihtiyaçları karşılayacak yapılar yapılmalı ki, çalışanlarımız güvence altında olsunlar, daha huzurlu bir yolculuktan sonra işyerlerinde daha verimli olabilsinler.

 UKOME ve Sanayi ve Ticaret odalarımızın yetkililerinin bu ve benzeri konuları ele almaları ve gerekenlerin ilgililerce acilen yapılması hususu çalışanların iş verimliliğini artıracak ve oluşabilecek birçok tatsızlıkların ve kazaların önleneceği kanaatinde olduğumdan ilgililerin ele alması toplumun, sanayimizin ve Konya'mızın menfaatine olacaktır. Kazasız, sağlıklı, verimli günler dileğiyle hoşça kalınız.