Türkiye’nin elektrik üretmek için dışardan petrol ve doğalgaz almadığını, ısıtmada kullanılan doğalgazın yerini, Toryumdan üretilen elektriğin aldığını düşünelim.

Dünyada yaygın bir rezerve sahip olan toryum, son yıllarda geleceğin yakıtı olarak belirtiliyor. Türkiye, geleceğin  yakıtı olarak dillendirilen toryumda dünyanın ikinci rezervine sahip. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Bilim Komitesi Üyesi Prof. Dr. Saleh Sultansoy, Türkiye'nin toryum rezervinin Dünya’da birinci sırada olduğunu iddia ederek, "Eskişehir’deki bilinen rezervler bin yıl boyunca Türkiye’nin elektrik enerjisini karşılayabilir” dedi. 

İşte o zaman, Türkiye'nin başına büyük bir devlet kuşunun konduğunu anlarız. Önümüzdeki 10-15 yıl içinde Türkiye'nin talihi tersine dönebilir. Önü açılabilir.

Uranyuma dayalı nükleer enerji üretimine, hidrolik enerji için baraj yapılmasına, termik santrallere karşı çıkan, ancak Türkiye'nin enerji gereksinimi için olumlu öneride bulunamayan çevreci örgütlere, doğaseverlere, sivil toplum örgütlerine ve harabe severlere de müjde! Şimdi ellerinde Toryum kozu var. Yürüyüş, açlık grevi yapmalarına artık gerek kalmayabilir.

Büyük bir servetin üzerinde oturuyoruz, küçük bir bilimsel yatırımla Toryumla enerji üretme alanının dünya devleri arasına girebiliriz. Kesinlikle patlama tehlikesi yok. Çernobil benzeri bir felaketin tekrarlanması mümkün değil. Reaktörün fişini çektiğinizde her türlü işlem duruyor. Doğa kirlenmiyor, minimum atıklar da uzun ömürlü değil.

Rahmetli  Prof. Dr. Engin Arık, Türkiye için sonsuz bir enerji kaynağı anlamına gelen Toryum ‘un, Türkiye'ye bir servet kazandırabileceğine de dikkat çekerek, "Enerji üretimi açısından 1 ton Toryum en az l milyon varil petrole eşdeğer” olduğunu belirtmiş.

Nükleer Enerji Santrallerinde Uranyum yerine kullanılabilecek olan Toryumun 21. yüzyılın en stratejik maddesi olacağını  ve  Türkiye’nin  Dünya  Toryum rezervlerinde 1.sırada bulunduğunu belirten Prof. Dr. Arık’a göre;  

“Eğer Toryum kullanıma sokulabilirse Türkiye elektrik üretmek için petrol ya da doğalgaz satın almak zorunda kalmayacak. Isınma ihtiyacımız için yer altındaki yaklaşık 800 bin  tonluk  Toryum  ile  ürettiğimiz  elektriği kullanabiliriz."

Türkiye' nin Toryum rezervi 800 bin ton olduğuna göre, bu en azından 800 milyar ton pe trole karşılık geliyor. Bu da yaklaşık 120 trilyon dolar eder.' 

Yani ABD'nin 2001 yılı milli gelirinin tam 12 katına eşdeğer.

Servetin üzerinde oturuyoruz ama bu servetin farkında değiliz. Türkiye enerji açığını tortum madeni ile kapatabilir. Yeter ki buna inansın, bilimsel ve teknik altyapı için ciddi atımlalar atılsın. 

Baki selamlar.