Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) ortaokul 8'inci  sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen ikinci dönem ortak sınavları sona erdi. Yurt içi ve yurt dışı toplam 986 sınav merkezinde, 15 bin 814 okulda,  91 bin 8 salonda gerçekleştirilen sınavlara, 1 milyon 271 bin 273 öğrenci  katıldı. Ortak sınavların 28 Nisan Pazartesi ve 29 Nisan Salı günleri yapılan oturumlarında, pazartesi günü Türkçe,  matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi ders yazılıları, Salı günü ise fen ve teknoloji, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil ders yazılıları yapıldı. Her yazılıda 20 soru soruldu. Ortak sınavların yapılacağı her bir ders yazılısı Türkiye saatiyle  09.00, 10.10 ve 11.20'de başladı ve aynı anda gerçekleştirildi. Sınav süresi her  bir ders yazılısı için 40'ar dakika, ders yazılıları arası dinlenme süresi 30'ar  dakika oldu. Soru kitapçıkları  isteyen öğrencilere verilecek. Alınmayan soru kitapçıkları milli eğitim  müdürlükleri tarafından değerlendirilecek.

Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilere sınav süresi olarak 55'er  dakika verildi. Sınavların aynı anda başlaması gerektiğinden özel eğitime  ihtiyacı olan öğrencilerin ders yazılıları arası dinlenme süresi ise 15'er dakika  oldu. 

28-29 Nisan'daki sınavlara katılamayanlar için mazeret sınavları, 10-11 Mayıs'ta. Sonuçların Haziran'da açıklanması planlanıyor. Öğrencilerin, 6, 7 ve 8'inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8'inci sınıf ağırlıklı ortak sınav puanı toplanacak. Elde edilen toplam, 2'ye bölünerek yerleştirmeye esas puan belirlenecek. TEOG puanları 700 puan üzerinden değerlendirilecek. Ancak puanlama bu kadar ile sınırlı kalmayacak. TEOG'dan 700 üzerinden bir puan alan öğrencinin, 6, 7, 8. sınıf not ortalamaları ve 8. sınıf ağırlıklı not ortalaması alınacak bu puanın üzerinde TEOG puanında eklenmesiyle beraber ortak puan hesaplanacak ve 500 puan üzerinden bir puan belirlenecek.

Sınav değerlendirilmesi ve sonuçların açıklanmasıyla ilgili bilgi verecek olursak

Ortak sınavların sonuçları Bakanlık tarafından, sınav takviminde belirtilen tarihlerde e-Okul sistemine işlenecektir.

Öğrencilere sınav sonuç belgesi ayrıca gönderilmeyecektir.

Ortak sınavlara katılacak olan öğrencilerin puanı tek puan türünde hesaplanacaktır

Her soru eşit ağırlığa sahip olacaktır.

Her adayın cevap kâğıdı, 2 (iki) adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulacaktır.

Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar bulunacaktır.

Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.

Dönem puanı hesaplamasında kullanılacak olan sınav puanı; 

[(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü ile hesaplanacaktır.

8 inci sınıfta her dönem için yapılan ortak sınavlar sonucunda yapılan hesaplama ile o döneme ait ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı bulunur. Her iki dönem puanının aritmetik ortalaması; ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur ve yerleştirmeye esas puanda kullanılır.

Kopya taraması sonucu iptal edilen dersin sınavı puanla değerlendirilmez. Ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınır.

Özründen veya başka bir sebepten dolayı herhangi bir dersten muaf olan öğrencilerin ortak sınav puanı, yılsonu başarı puanı hesaplamasındaki usullere uygun olarak hesaplanacaktır.

Tüm hesaplamalar virgülden sonra dört basamağa kadar yapılacaktır.

Soru iptali olması durumunda değerlendirme geçerli soru sayısı dikkate alınarak yapılacaktır.

Öğrencinin tüm derslerden aldığı puanların aritmetik ortalaması, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılarak ağırlıklı yılsonu puanları hesaplanacaktır. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de yılsonu başarı puanı elde edilecektir. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerin ortak sınavlardan aldığı puanlar, 8 inci sınıf yılsonu başarı puanı hesaplamasında 

Gelelim sınav değerlendirilmesine

TEOG değerlendirmesi: Sınavın belirleyicisi Matematik!

Türkçe sorularının beklenildiği gibi tüm kazanımları içeren nitelikte geldiğini söylersek yanılmış olmayız. 2. dönem TEOG Türkçe sınavında tüm soruların kazanımlara uygun olarak hazırlandığı görülmektedir. 20 Türkçe sorusunun 4'ü dil bilgisi, 16'sı anlam bilgisinden gelmiştir. 6 ve 7. sınıf kazanımlarına ait, birinci sınavda soru getirmeyen bir başlık olan “Edebi Bilgiler” konusundan da bir soru geldi. Öğrenciler bu soruyu geçmiş yıllardaki bilgilerine dayanarak cevapladılar. Genel olarak kazanımlara uygun bir sınav geçirdi öğrenciler.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yazılısının öğrencileri çok fazla zorlamadığı ve Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi sınavının kazanımlara uygun ve kazanım dağılımı olarak da adil bir şekilde hazırlandığı görülmektedir. 

Matematik yazılısında soru dağılımlarında öngördüğümüz gibi geometri kazanımları ağırlıktaydı. Sınava genel olarak bakıldığında soruların kazanımlara uygun olduğu ve herhangi bir hata içermediği görülmektedir. Soruların yapısı itibarıyla görsel yorumlaması güçlü öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavdı. Sınav süresini doğru kullanmanın önemini öğrenciler matematik sorularıyla bir kez daha kavradılar. Soruların zorluk seviyesi sebebiyle pek çok öğrenci cevaplarını kontrol etme fırsatı bulamazken zaman yönetimini doğru yapabilen öğrenciler farklarını burada ortaya koydular. Matematik sınavında üçgen prizma soruları öğrencileri çelişkiye düşüren soru oldu denilebilir. Sonuç olarak, Matematik yazılısının belirleyici sorulardan oluştuğunu söyleyebilirim. Ve öğrencilerin sıralamalarında Matematik yazılısına verilen doğru cevapların etkisinin belirleyici olacağı kanaatindeyim.

Fen teknoloji yazılısına genel olarak bakıldığında soruların kazanımlara uygun olduğu ve herhangi bir hata içermediği görülmektedir. Soruların büyük bir çoğunluğunun deneylerden oluştuğu ve yorumlamasının öğrencilerden istendiği görülmüştür. T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil sınavına göre biraz daha zor olmakla birlikte yapılabilir bir sınav olduğu söylenebilir.

Yabancı dil sınavının içerik olarak kazanımlara uygun olduğu ve tablo sorularının çok kolay olduğu öğrencilerimiz tarafından bize söylendi. Sonuç olarak yapılabilir ve öğrencilerin çok zorlamayan bir sınav oldu.

T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük yazılısında ise sınavın içeriğe ve kazanımlara uygun olduğu ancak sınav sorularının cevap şıklarında öğrencileri iki şık arasında bırakan soruların ağırlıkta olduğu gözlenmiştir. Öğrenciler temel kazanımlara sahip olmaları temel amaç edinilmiştir. Ancak sonuç olarak T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük sınavının da yapılabilir ve öğrencileri çok zorlamayan bir sınav olduğunu söyleyebiliriz.

Sonuçta tüm öğrencilerimiz, evlatlarımız için “ Haklarında hayırlısı olsun”. Asla unutmasınlar ki bu karşılaşacakları sınavların başlangıçları, sonuçları ne olursa olsun, lise hayatında bu durumlarını telefi edebilecek zamanları olacaktır.