Genel olarak her konuda saygı esastır. Birbirimize saygı duymuyorsak bireylerin birbirlerine güveni de olmaz. Bu durum da yaşadığımız toplulukta sağlıklı ve yaygın bir adaletin sağlanması çok zordur. Adaletin tam olmadığı bir toplumda yine aynı şekilde sevgide olmaz. Tüm bu unsurların olmadığı yerde ise huzurlu bir yaşam beklemek saçma olur. Tüm bunları yazmamın sebebi daha doğrusu ana konusu ise bu değerler ile birlikte trafikte birbirimize duyduğumuz saygı ve sevgi. Yâda daha doğrusu ile duymadığımız bilmediğimiz saygı ve sevgi.
Kişisel güvenliğin en üst seviyeye çıkarılması için çok dikkatli, başkalarının hak ve hürriyetlerine saygılı bir sürücü olmak zorunludur. Araçlar aslında kontrolümüzde olan birere silahtır. Yanlış kullanımları, bilinçsizce ve sorumsuzca, kural tanımadan veya bilmeden kullanımları insan yaşamını doğrudan tehdit eder. Buna rağmen bu araçların ehliyetleri ise yetersiz sınavlarla, sağlıksız bir şekilde toplumumuzun yaşamını hiçe sayarcasına önüne gelen herkese dağıtılmaktadır. Gerçi son zamanlarda buna karşı yeni bir düzenleme olsa da geçmişte yaşadıklarımızı az çok biliyoruz. Temel olarak herk sürücü insan yaşamına saygılı ve bunu akıl edebilecek sağduyu ve insanlıkta olması gerekir. Saldırgan tavırlarla başkalarının yaşamını tehlikeye atan kişiler bu faaliyetten men edilmelidirler.
Uzun yıllardır Konya’da ikamet eden birisi olarak son birkaç yıldır Konya trafiğinin içine girdiği durumu hepiniz yakından görüp biliyorsunuz. Eski saygı eski hürmet eski tolerans hiçbiri kalmamış durumda. Trafiğin kazandığı boyut stresi de beraber getirince artık vatandaşımız dayanamaz oldu. Ne yazık ki dayanamayan herkeste birere maganda haline döndü. Daha sarı yanmadan kornaya basanımı ararsınız, sinyal kullanmadan sollamaya çıkanımı yani daha birçok benzeri olaylar. Bunların yanında yaşanan kavga olaylarını da şüphesiz her trafiğe çıktığınızda görüyorsunuzdur. Artık sen geçeceksin ben geçeceğim kavgaları cinayetler ile bitiyor. İşte burada en başında söylediğimiz unsur devreye giriyor saygı ve sevgi. Bu önemli iki başlıktan ne zaman uzaklaşmaya başlarsak işte o andan itibaren olumsuzluklar alır başını gider.
Birbirimize duyduğumuz saygı ve sevgiyi geliştirmemiz gerekiyor. Trafik bilgin ne kadar az olursa olsun toleranslı olup saygıyı bilirsek süreci atlatmak daha kolay olur. Ancak maalesef artık her sürücü patlamaya hazır bir bomba gibi davranışlar içerisinde.
Umarım bu sıkıcı tablo yakın zamanda düzelir. Yoksa çok canımız yanar…