Konya’da bir dernek şubemiz var. TEMAD (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği) adıyla faaliyet yürüten bu derneğin üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetlerimize yıllarca hizmet ettikten sonra emekli olan ve “Ordumuzun Omurgası” olarak nitelenen Astsubayların emeklilerinden, onların eş ve çocuklarından oluşuyor.

12 Eylül 1980 İhtilalinden sonra kapatılan tüm derneklerin yanı sıra, ihtilal öncesinde faaliyet yürüten ve Emekli Astsubayları temsil eden TEMAY isimli dernek de kapatılan dernekler arasındaydı. 1983 yılında dernek faaliyetlerine yeniden izin verilmesiyle birlikte, 2847 Sayılı Kanun gereğince, 1984 yılında ve TEMAY’ın yerine hizmet edecek olan TEMAD kuruldu. 

Derneğin Genel merkezi Ankara’da olup, yurdun farklı bölgelerinde faaliyet yürüten 98 adet şubesi ve 40 binin üzerinde de kayıtlı üyesi mevcuttur. 

TEMAD Konya şubesi de şehrimizde 1985 yılında kurulmuş ve o günden bugüne aralıksız bir şekilde faaliyetlerine devam etmektedir. Şu an, Zafer Meydanı, Tramvay Durağı Karşısında bulunan, Beyhekim Sokakta faaliyetlerini sürdürmektedir.

TEMAD’ın “kuruluş amacı, tüzüğünde 11 madde ile belirlenmiş olsa da, amaçları kısaca şu şekilde özetlenebilir: 

Dernek mensuplarının; birlik, beraberlik, sevgi, saygı ve ilgilerini sağlayabilmek bakımından sosyal ve kültürel toplantılar, konferanslar ve seminerler düzenler. Zor durumda olan üyelerine yardım eder. Dergi çıkarır, konferanslar ve basın toplantıları düzenler. Gayrimenkul alır, yaptırır, kiralar. Dinlenme tesisleri, huzurevleri, lokal tesis eder, işletir, kiralar, kiraya verir. Üyelerine konut kooperatifleri kurar. Yardım sandıkları kurar. Üyelerin ekonomik koşullarının düzeltmek için yasal çalışmalar yapar ve sonuçlarını üyeleriyle paylaşır. Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, huzurevleri, düşkünler yurdu, okullar, yardıma muhtaç kişi ve kuruluşlara kanuni mevzuat dâhilinde maddi ve manevi yardımlarda bulunur v.b.

TEMAD Konya, bu amaçlarını gerçekleştirilmesi için yıllardır bir çabanın içinde bulunmakta ve imkânları ölçüsünde bazen de imkânlarının üzerindeki gayretlerle amaçlarını gerçekleştirmeye çalışmaktadır.

Her üç ayda bir olmak üzere TEMAD Konya Dergisini yayınlamakta ve içeriğinde hem kendi üyeleri içerisinden, birçok sahada ilmi çalışma yapanların bilgi, tecrübe ve yayınlarından istifade etmekte hem de çeşitli üniversitelerden konusunda uzman olan akademisyenlerin makale ve yayınlarından yararlanarak bu faaliyetini sürdürmektedir. 

Bundan başka, dernek binasında; sıklıkla, gerek üyelerinin sağlıklarını ilgilendiren konularda, çalışan meslektaşlarını emekliliğe hazırlama konularında, Konya’da bulunan istihdam alanları ve çalışmak isteyen üyelerine iş temini hususlarında, üyelerin dernek tarafından yapılan faaliyetlerden haberdar olmaları hususunda ve gerekse üyelerinin ihtiyaçlarına yönelik, örnek olarak; araç bakımları hususlarında, ev ihtiyaçlarını daha kaliteli ve uygun fiyata temin edebilecekleri konularında ve daha bir çok alanda işin uzmanları tarafından verilen konferanslar düzenlemektedir.

Haftanın belli günlerinde dernek bünyesinde toplantılar, etkinlikler düzenleyerek, üyelerinin müzik, edebiyat, resim ve daha birçok güzel sanatlar dalında sunumlar, faaliyetler yürütmekte üyelerine sıcak bir ortam sağlayarak cumartesi ve pazar günleri de dâhil olmak üzere onların huzur ve mutluluğuna katkı yapmaktadır. Sadece pazartesi günleri dernek haftada bir gün olmak üzere  kapalı tutulmaktadır.

Arıca, her ayın son perşembe günü saat 14.00’da olmak üzere, güncel olaylarla ya da tarihte meydana gelmiş önemli olayların yıl dönümlerinde, İl Kültür Müdürlüğü tarafından tahsis edilmiş olan ve Kültürpark içerisinde bulunan İl Halk kütüphanesinde, akademik seviyede konferanslar düzenlemektedir. Yoğun katılımların olduğu bu toplantılarla hem üyelerine hem de Konya halkına hizmette bulunmaktadır.

Konya’da belediyelerimiz tarafından yapılan Emekliler Lokalleri, Hanımlar Lokalleri ayarında, Astsubay Emeklilerine eş ve çocuklarına kiralık olarak kullandığı iki katlı bir binada hizmet veren TEMAD, Konya’da bulunan “en faal derneklerden birisi” hatta “en faal olanı” demek asla bir abartı olmayacaktır.

Konya’da mukim üç bine yakın emekli astsubaya ve onların ailelerine hitap eden TEMAD, diyebiliriz ki bir devlet dairesinin yaptığı hizmetler kadar üyelerine hizmet vermektedir. Son zamanlarda özlük hakları ile ilgili olarak yapılan değişiklilerden dolayı kamu kurumlarına yapılan bütün yazışmalar dernek vasıtasıyla yapılmakta ve üyelerine bu şekilde hizmetler verilerek, böylelikle, ilgili resmi kurumların da yükünü azaltan bir fonksiyonu üstlenmektedir.

Son olarak; TEMAD’ın çok önemli bir faaliyetini daha yazıp, yazımı noktalamak istiyorum.

TEMAD Konya Şubesinin üç dört aydır yürütmekte olduğu çok önemli ve Konya’nın büyük bir boşluğunu dolduran çalışması da TEMAD Türk Halk Müziği Koro çalışmasıdır.

İlk konserini; 17 Ekim 2018, TEMAD’ın kuruluş yıl dönümü ve Astsubaylar Gününde, Konya Orduevinde yoğun bir kalabalığın önünde vermiş olan “TEMAD KONYA TÜRK HALK MÜZİĞİ KOROSU, ikinci konserini de 13 Ocak 2019 Pazar günü, saat 20.00’da, Mevlana Kültür Merkezi, Sultan Veled Salonunda verecektir.

Konsere tüm Konya Halkı davetli olup, girişler ücretsizdir. 

Bu faaliyetlerin yürütülmesinde büyük gayret gösteren TEMAD Konya Başkanımız Sayın Hakan TOPÇU başta olmak üzere, Yönetim Kuruluna en kalbi teşekkürlerimi sunar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki faaliyetlerinde de kendilerine başarılar dilerim.