Hilton Garden Inn Konya’da düzenlenen Secure Day etkinliğinde alanında uzman isimler, siber güvenliğin şirketler için önemine değinerek uyarılarda bulundu. Teknolojideki en yeni trendler ile şirketlerdeki bilgi güvenliğine yönelik tehditlerin ele alındığı etkinliğe Konya’daki pek çok kurumun temsilcisi ve IT yöneticileri katıldı. 

“ŞİRKETLER İLERİ DÜZEY GÜVENLİK SİSTEMLERİNE YATIRIM YAPMALI” 

Etkinlikte konuşan Veri Kurtarma Hizmetleri Pazarlama Koordinatörü Kaman Şahan, yedekleme eğilimi bulut teknolojisine doğru kaysa da en az on yıl daha hard disklere muhtaç olunacağının öngörüldüğünü söyledi. “Hard disk veri kaybı günümüzde en çok karşılaşılan veri kaybı vakalarıdır.” diyen Şahan, hard disk veri kurtarma vakalarının genellikle silme, formatlama, düşürme, çarpma, elektrik kesintisi, kullanılan ortamın aşırı sıcak ya da tozlu olması, diskin çalıştığı güç kaynağında ani enerji düşmesi veya artması gibi nedenlerle oluştuğunu belirtti. Şahan, “Veri kurtarma hizmetiyle ilgili çok yaygın bilinen yanlışlar var. Hard diskte herhangi bir nedenden dolayı veri kaybı meydana gelmişse hiçbir müdahale yapılmadan işin uzmanı kurum ve kişilere danışılmalı ve analiz süreci ile başlayan veri kurtarma işlemleri gerçekleştirilmelidir.” dedi. “Verileri düzenli olarak yedeklemek, tüm ciddi işletmeler için bir rutin olmalıdır.” ifadelerinde bulunan Şahan, kurumların veri kaybına uğramaması için ileri düzey güvenlik sistemlerine yatırım yapmaları gerektiğini belirtti. 

“HACKERLERDEN ETİK OLMALARINI BEKLEMEYİN!” 

Etkinlikte konuşan WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Satış Mühendisi Alper Onarangil, son yıllarda artan fidye saldırıların ve veri hırsızlığının, şirketlerin hem itibar kaybı hem de para kaybı yaşamasına sebep olduğunu söyledi. “Firma sahipleri ve yöneticileri, bu tarz saldırılara karşı alınacak tek bir ürünün her şeyi çözeceğine inanıyor.” diyen Onarangil, yetişmiş personel olmadan ve ürünler doğru konumlandırılmadan bu tarz saldırıları engellemenin oldukça zor olduğunu belirtti. Onarangil, “Bu noktada hem IT altyapısına yatırım yapılması hem de pozisyona uygun personel konumlandırılması gerekmektedir.” dedi. Hackerlerden etiklik beklenildiğini ancak böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyleyen Onarangil, şirketleri bu gibi saldırılarda fidyeyi kaldırmak için ödeme yapmamaları konusunda uyardı. 

ALANINDA UZMAN İSİMLER SİBER GÜVENLİĞİ ANLATTI 

Etkinlikte Veri Kurtarma Hizmetleri Pazarlama Koordinatörü Kaman Şahan, siber saldırı ve/veya fiziksel felaketlere karşı kurumlara ne gibi çözümler sunduklarını aktarırken, Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu 2017 yılında gerçekleşen saldırılar ve trendlerden bahsetti. WatchGuard’ın Türkiye ve Yunanistan Satış Mühendisi Alper Onarangil, katılımcılara uç birimde siber saldırılara karşı defansif stratejinin önemini aktararak önemli ipuçlarını açıklarken, Veeam Türkiye’nin Satış Öncesi Yöneticisi Murat Açıncı, saldırılar sonrası yaşanabilecek veri kayıpları ve iş sürekliliğinin önemine değindi. İlhan & Duman Avukatlık Ortaklığı’ndan Av. Hatice Name Parlak, Nisan ayında yürürlüğe giren KVKK ile birlikte her kurumun bilmesi gereken çalışmalar hakkında temel ipuçlarına dikkat çekti ve İsa Altun ise özellikle Türkiye’de yaşanan siber saldırı vakalarını katılımcılarla paylaşarak, yaşanabilecek zararın kurumlar tarafından önemsenmesini sağladı. 

10 İLDE GERÇEKLEŞECEK 

Türkiye’nin her yerindeki bilişim profesyonellerini ve kurum yöneticilerini gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği siber riskler ve çözümleri konusunda bilgilendirmek, merak edilen konulara açıklık getirmek amacıyla altıncı ayağı Konya’da gerçekleşen Secure Day etkinliğinin her ay bir il olmak üzere, toplam 10 şehirde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim