Sivas'ta 1997 yılından bu yana faaliyet gösteren ağır sanayi firması ESTAŞ, ürettiği kam millerini dünyanın önde gelen otomobil firmalarına ihraç etmesi ve Formula pistlerinde yarışan yüksek performanslı otomobillerin kam millerini üretmesi ile adından söz ettirmişti. Firma ayrıca, talaşlı üretim, döküm ve ısı ünitelerini bir arada bulunduran dünyada ki tek kam mili üreticisi konumunda bulunuyor.

OTOMOBİL PARÇASINDAN İNSAN PARÇASINA

Otomobiller için hayati derecede önem taşıyan kam mili üreden firma, saçın 30'da 1'i incelikteki hassasiyette parça üretme kapasitesini insan parçası üretiminde de kullanmayı başardı. Firma uzun yıllardır üzerinde sürdürdüğü çalışmalarını tamamlayıp Türkiye’de bir ilke imza atarak; tümör protezleri, titanyum vida ve çivi sitemleri, spiral cerrahi sistemleri ve kilitli plaklar üretmeyi başardı. Ayrıca firma dünyada bir ilki gerçekleştirip boyutlandırılabilen protez kemik geliştirdi.

BÜYÜK BİR İNCELİKLE ÇALIŞTILAR

ESTAŞ Genel Müdürü Osman Mavuş, fabrikalarında saç teminin 30'da 1'i incelikte ki hassasiyette parça çıkartma kabiliyetine sahip olduklarını belirterek,"Eksantrik mili üretimi çok hassas ölçüler gerektiriyor. Kam milleri, mikron olarak hesaplanabilecek saç telinin 30'da 1'i incelikte hassasiyete ki işlemlerden geçiyor. Firmamızın çok hassas parça çıkartma kabiliyeti var. Bu alt yapımızdan istifade edip, bu alanda teşviklerden de istifade ederek ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarıp ithalatı azaltarak ihracatı artırabileceğimiz ürünlere yöneldik. Patentlerimizi geliştirerek Türk bilim adamlarımızın da desteği ile dünyada sadece bizde olan ürünler ortaya koyduk. Bu ürünlerimizdeki ana maksadımız, tümörlü, kemik üzerinde ki sıkıntılı parçaların temizlenerek kullanılır hale gelmesini destekleyen ürünler. Bunları modüler yapıda geliştirdik. Bunları yaparken kullanımlarında gerekli yardımcı elemanları da ürettik." dedi.

TÜRKİYE'DEN DÜNYAYA İHRAÇ EDİLECEK

Mavuş, ürettikleri parçaların Türkiye’de hastalarda uygulanmaya başlandığını ifade ederek,"Ürünlerimizle ilgili C belgesini aldık. Yurt içindeki hastanelerde ürünlerimizin kullanımına başlanıldı. İlk etapta benzer ürünlerde ki ithalatın önünü kesiyoruz. Bundan sonraki aşamada Avrupa, ABD ve diğer ülkelerde ki gerekli onayları alarak ihracata başlamaktır. Ciddi bir Pazar oluşturmayı hedefliyoruz. Türkiye’de bu alanda ilk kez biz patent aldık. Daha önce ithal ediliyordu. Benzer ürün geliştiren firmalar tek tip parça ürün çıkartıyordu. Bizim ürettiğimiz parçalar ise eklem ve kemikteki ihtiyaca göre boyutlandırılabiliyor. Bu tedavide çok büyük bir avantaj sağlıyor." diye konuştu.

YERLİ OTOMOBİL MOTORUNA SAHİP

Mavuş, firma olarak yerli motor sanayisine katkı sağlamaya hazır olduklarını söyleyerek,"Bunların yanında üzerinde çalıştığımız ve geliştirdiğimiz başka teknolojiler de var. Eksantrik milinde hem savunma sanayisine yönelik çok ciddi çalışmalarımız var. Zırhlı tankımızın motoru, hava araçlarımızı motoru, zırhlı taşıyıcılarımızın motorları, yerli otomobilimizin motoru, bunlar tartışılıyor. Bunları hepsinde firmamızı göreceksiniz." şeklinde konuştu.

İHA

Editör: TE Bilişim