Yeni Stad hazır gibi!

Pazartesi günü bu sezon Konyaspor'un maçlarını oynayacağı yeni stadyumda idik. Ev sahibimiz Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bizlere stadyum ile ilgili bilgi aktardı.

Yeni stadyumun seyirci kapasitesi Konya'nın plaka numarası ile aynı tutulmuş, 42 bin kişilik olarak inşa edilmiş. Stad dıştan bakıldığı zaman bir futbol topunu andırıyor. Yeşil beyaz rengi ile Konyaspor rengine bürünmüş. Tribünlere konulan koltuklar da yeşil beyaz olarak dizayn edilmiş. Basın tribününün karşısına gelen tribünlere siyah koltuklar marifeti ile Konyaspr yazısı yazılmış.

Çapraz iki köşeye tv ekranları konulmuş. Skorbord olarak kullanılacak bu ekranlardan sanıyorum maçın yayını da yapılacak. Ekranların her birisinin kapladığı alanın 72 metre kare olduğunu söyledi Başkan Akyürek konuşmasında.

Zemin alttan ısıtmalı yapılmış. Kışın ayazında oynanacak olan maçlarda futbolcular donmuş bir zemin yerine normal bir zeminde futbol oynama rahatlığı bulacaklar. Tribünlere de ısıtma sistemi kurulmuş. Başkan Akyürek'in söylediğine göre normal hava sıcaklığı ile tribünlerin arasındaki sıcaklık farkı on beş derece kadar olacakmış. Yani sıfır derece de maç izlemeye giden Konya taraftarı stada on beş derecede rahat bir maç izleme imkânı bulacak.

Tribünler maçın oynanacağı çim zemine bir hayli yakın. Eski stada göre ses desibilesi daha yüksek olacak sanıyorum. Tribünlerin çim zemine yakınlığı bana Ali Sami Yen Stadını hatırlattı. Orada da tribünler çim zemine çok yakındı ve 30 bin seyirci ile rakip üzerinde çok büyük bir baskı kurulabiliyordu. Darısı Konyaspor'un başına diyelim.

Stadın içi sezona yetiştirilebilir sinyali verirken, dışarısı için aynı iyimser havanın olduğunu söyleyemeyeceğim. Stadın çevre düzenlemesi ve yol çalışmaları henüz bitirilmemiş. Oynanacak bir büyük maç sonrası stattan çıkan seyircinin evine dönüşte zorluk yaşayacağını düşünüyorum.

Hatta 31 Temmuz 2002 tarihinde İstanbul Olimpiyat Stadın açılışında karşı karşıya gelen Galatasaray ve Yunanistan'ın Olympiakos takımı arasında oynanan dostluk maçı öncesi ve sonrasında yaşananlar hala hafızamdaki yerini koruyor. Stada giden çevre yollarının tamamlanamaması yüzünden maça giden 70 binin üzerindeki seyirci maç öncesi araçlarını otoban kenarlarına ve boş buldukları yere park ederek stada ulaşmak için kilometrelerce yürümüşlerdi.

Galatasaray'ın normal şartlarda yarım saatte gelebileceği Florya Metin Oktay Tesislerinde stada gelme süresi 1,5 saati bulunca maçın başlama saati ileriye alınmıştı. Maç çıkışında ise insanların park ettikleri araçlarına ulaşarak evlerine dönmeleri sabah namazını bulmuştu.

Stada giden yollar zamanında bitirilmez ve otopark düzenlemesi tamamlanmazsa aynı sıkıntıyı Konyaspor taraftarı da yaşar diye düşünüyorum. Yayınlanan rakama göre şu ana kadar 13 binin üzerinde passolig kartı satılmış. Bu kart sahiplerinin hepsi ilk maç olan Balıkesir maçına gelirlerse şu andaki haliyle mevcut olan yolların bu trafiği kaldırabileceğini düşünmüyorum. Kaldı ki bu 13 bin rakamı şu anki rakam. Sahamızda oynayacağımız ilk maça daha bir aya yakın bir süre var. Bu zaman zarfında bu sayının artacağını düşünüyorum.

Tam kapasite ve tüm işlevi ile hizmet vermeye başladığı anda yeni Konya Stadının Türkiye'nin sayılı statlarından birisi olma yanında en rahat maç izlenebilir tribünlere sahip statlar arasında ilk sırayı alabileceğini düşünüyorum. Gerçekten de tribünler sahanın her yerinin rahatça görülebileceği bir şekilde dizayn edilmiş. Seyircinin bütün ihtiyaçları da düşünülmüş mescit vb. tesisler unutulmamış.

Yeni stadın Konya'ya ve Konyaspor'a hayırlı olmasını diliyorum.