Konyaspor zor zamanlardan geçiyor. Yeni Malatyaspor maçı öncesi zirve hesapları yapan camia, 3 maçta darmadağın oldu. Ligde alınan mağlubiyetlerin sonrasında kupada yaşanan skandal, sezona yönelik bütün umutları yerle bir etti.

Normal şartlarda birkaç mağlubiyetle ortalığı yangın yerine çevirme taraftarı değilim. Fakat bu kez olayların gelişme biçimi, topluma yansıttığı duygu ve taraftarı içerisine ittiği ruh hali ‘Sabırlı olalım, başımızı dik tutalım’ ile değerlendirilecek bir şey değil.

Çünkü öncesi var...

BİRİKİM...

Aykut Kocaman’ın geçen sezon tekrar takımın başına geçtiği dönemde her ne kadar, ‘Hemen başarı beklemiyoruz. Çünkü gideceğimiz noktayı biliyoruz’ algısıyla genel bir kabul olsa da, ligin durumu nedeniyle özellikle ikinci yarı başında camia büyük bir umut içindeydi.

Tabi buna teknik heyet de dahil. Ancak Bursaspor maçı ile birlikte takıma olan inancı derinden sarsan bir süreç yaşandı. Konyaspor çok uzun süre kazanamdı. Bütün umutlar baharla birlikte buhar oldu...

GÜVEN TEHLİKESİ...

Aykut Kocaman’ın da açıklamaları ile yeni sezon öncesi ciddi bir transfer beklentisi oluştu. Teknik heyete göre istenilen sirkülasyon gerçekleşti, taraftara göre ise yetersiz kaldı. Aykut hocanın oyuncu grubuna olan güveni ve Konyaspor’un ekonomik şartları nedeniyle, başta şahsım olmak üzere bu duruma itiraz eden olmadı.

Tabi taraftarın büyük bir bölümünün kadro kalitesi ile ilgili endişe yaşadığını ve bunu transfer isteği ile pek çok kez ifade ettiklerini söylemek gerek.

GÜVEN BOŞA ÇIKINCA...

Esasında Aykut Kocaman’ın bu takıma neden güvendiğini ortaya seren maçlar da oynandı. Lakin son yaşanan süreçte özellikle ön bölgede büyük umut bağlanan oyuncuların verimsizliği, kupadan elenmiş ve ligde düşüş içinde bir takım tablosu ortaya koydu.

Gol sorununa çözüm olarak getirilen Riad Bajic, geçen sezondan beri bu günler için hazırlanan Erdon Daci ve Mücahit Can, bir türlü beklenen ritmi yakalayamayan Ömer Ali, iyi görünen performansına rağmen gol ve asist katkısı düşük kalan Milosevic, Skubic’teki önlenemez düşüş... Savunma oyuncaları Ali Turan ve Anicic’in yüksek mücadele ve iyi uyumlarına rağmen sonuçlara etki eden bireysel hataları, Serkan’ın inanılmaz performansını gölgeleyecek telafisi olmayan davranışı... Yedek kulübesinin alternatif olamayışı...

Tarihe geçecek başarılara yeniden aday olmak için her türlü uygun şart oluşmuşken sanki akışa direniyor Konyaspor.

FUTBOLCULARA...

Ülkenin kokuşmuş futbol ikliminde alternatif, doğru ve ahlaklı yöntemlerle, sade, gösterişsiz bir o kadar da derinden bir başkaldırıya aday bir camiayı temsil ediyorlar. Ve bu başkaldırı vizyonunu ortaya koyan insanların güvenine mazhar oldular.

Her şeye ve herkese rağmen onlara güvenen insanların başını öne eğmiş olmak, taşıması ağır bir yük olsa gerek.

YÖNETİME...

Herhalde Konyaspor tarihinin en çok desteklenen yönetimlerinden biri mevcut yönetimdir. Az konuşan, icraatları ile öne çıkmaya çalışan, yöneticiliği kişisel şova dökmemek için kılı kırk yaran bir anlayışları var. Kesinlikle saygı duyuyor ve destekliyorum. Fakat zor zamanların olağanüstü yaklaşımlar ile yönetilmesi gerektiğine inanıyorum.

İşler karıştığında insanlar durumun kontrol altında olduğunu hissetmek ister. Güvenebileceği bir ses tonuna, inanacağı bir figüre ihtiyaç duyar. Fakat Konyaspor yönetimi şartlar ne olursa olsun tarzından ödün vermiyor. Bu da camiada belirgin bir tedirginliğe yol açıyor.

Aykut Kocaman’ın da az ve öz konuşan tarzı buna eklenince fırtınalarda savruluyor camia. Kriz yönetimi, kurumsal ve kişisel iletişim alanında Konyaspor yönetiminin daha aktif olması gerektiğini düşünüyorum.

AYDINLATILAMAYAN TOPLUM

Tabi kulüp taraftar iletişimi niceliksel olarak üst seviyede olmasına rağmen nitelik olarak bekleneni veremeyince pek çok konu askıda kalıyor. Konyaspor yönetimi bir takım kararlar alıyor, bırakın bu kararın gerekçelerini öğrenmeyi, yaşanan gelişmeyi bile kendi içerisinde eritiyor.

Son örnek scout ekibi ile yolların ayrılması. Uzun yıllardır Konyaspor’da farklı birimlerde görev yapan Cihan Önal başta olmak üzere scout ekibinin sözleşmesi feshedildi bir süre önce. Belki kulübün daha iyi ve yeni bir planlaması vardır. Bilmiyoruz. Sorun da bu zaten. Bilmememiz...

‘Gazetecinin görevi de bu değil mi zaten, siz aydınlatın  toplumu’ diyebilirsiniz. Muhatabının kamuoyu önüne çıkmadığı bilgilendirmeler sizi ya ‘kulübün sözcüsü gazeteci’, ya da diğer ihtimali ile ‘art niyetli gazeteci’ notasına sürüklüyor. Bu da sağlıklı bir yapı değil.

Doğa ise boşluk kabul etmiyor.Doldurulmayan boşluk ise “Scout ekibi olmayan Süper Lig takımı” notasına götürüyor sizi.  

BEDEL...

Geçmişte fikir ayrılıkları yaşadığımız dostlarımızın, mevcut düzene inancım ve desteğim nedeniyle alınan kötü sonuçlardan sonra zaman zaman sitemlerine maruz kalıyorum.

-En baştan mesafeli olsam da sergiledikleri yönetim tarzı itibari ile Konyaspor yönetimini destekledim.

-Aykut Kocaman – Konyaspor hikayesi benim için hep özel oldu. Teknik heyete olan inancım hiç eksilmedi.

-Dolaylı da olsa mevcut kadroya güvenilmesi gerektiğini her fırsatta söyledim...

Peki sonuç emareleri görüldüğü gibi istediğimiz şekilde olmazsa?

Aykut Kocaman’ın dediği gibi. Bu sonucun bir bedeli olur. Herkes için...