Tarım Bakanlığı ile Gümrük bakanlığı ortaklasa Tarım Ürünleri Borsası'nı kuruyor.

TMO bünyesinde Lisansı Depolama sistemi 1 Temmuz'dan itibaren hayata geçiriliyor, artık mahsulünü kaldıran çiftçi depolama sorunu yaşamayacak.

TMO Akşehir Bölge Müdürü Mustafa Yılmaz, Kadınhanı Sözcü gazetemizi ziyaret ederek TMO Lisanslı Depolama Sistemi hakkında bilgi verdi.

 1 Temmuz'dan itibaren çiftçi tarladan kaldırdığı ürünü lisanslı depolama sistemine dâhil ederse TMO kaç km olursa olsun teslim ettiği ürün için 500 TL nakliye parası alacak.

Lisanslı depolama sistemine geçerse Stopaj ve SGK kesilmeyecek, SGK'yı devlet yatıracak.  

Depolama sisteminde en az 6 ay TMO mahsul kalırsa depo kirasını çiftçi ödemeyecek, 6 ay dan sonra  ton başına 3 TL depolama kirası alacak.

Ürün tesliminde TMO'da banka temcilileri ve Gümrük Bakanlığı temsilcileri de bulunacak ve ürün analizlerini Gümrük Bakanlığı temsilcileri yapacak. 

Ürünlerini Lisanslı depolama sistemi ile TMO teslim edenler, tarım kredi ve TC Ziraat Bankaları'ndan ürün bedelinin yüzde 75'i kadar faizsiz 9 ay vadeli kredi alabilecekler. 

Aldıkları kredinin  faizini devlet ödeyecek .

Para veya altın borsası gibi tarım ürünlerini istedikleri zaman çiftçi satabilecek. İsterse bekletebilecek.

Tahıl borsasını takip eden çiftçi depolama sistemindeki ürününü istediği zaman satabilecek ve aldığı krediden düşülüp geri kalan kısım ödenecek.

Lisanslı depolama sistemi ile ürününü borsada satan çiftçiye ton başı TMO 25 TL destek verecek.

Borsada tahıl ürünleri ne zaman değer kazandı zaman çiftçi o an sistemdeki depoladığı ürününü anında alıp satabilecek.

İsterse çiftçi lisansı depolama sistemine bıraktığı ürününü alıp başkasına satabilecek.  

Lisanslı depolama sistemindeki tüm ürünler sigortalanmış olacak.

ÇKS olan tüm çiftçi isterse bu sisteme girecek ve ürettiği tüm ürüne kan ton olursa olsun lisanslı depolama sistemi ile TMO verebilecek.

Lisanslı depolama sistemine gecen her çiftçiye Ziraat Bankası hemen mahsulünü teslim ettiği TMO ofisinden yatırım hesabı açacak veya hesabı olanlara o hesap üzerinden islen yapılıp elektronik ürün senedi üzerinden alım satım yapabilecek.

Lisanslı depolama sisteminde olan çiftçi anlamsalı olduğu borsaya kayıtlı olacak.

Ürün analizi için çiftçiden TMO ücret alınmayacak.

Lisanslı depolama sistemindeki ürünler en yüksek ücreti veren kisilerede satılması imkânı sağlanıyor 

Ayrıca ÇKS olan zahirecilerde ürelerini bu sistemde TMO bekletebilecek veya satabilecek.

Bu sistemde hem deposu olmayan çiftçiye kolaylık sağlanıyor hem de çiftçi ürününün fiyatını devletin açıklamasını dâhilde kendisinin belirlenmesini sağlaması ve ürünün değer kazanması amaçlanıyor.