Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana Çevresi Düzenleme Çalışmaları kapsamında Mevlana Müzesi yakınlarındaki tarihi Konya evlerinin bulunduğu Akçeşme Mahallesi yeniden elden geçirilerek Konyalıların hizmetine sunuldu.

Mevlana Kültür Vadisi Restorasyon projesi kapsamında Akçeşme Mahallesinde Mevlana Müzesinin hemen yanındaki Konya Kültür Sokağı 2011 yılında Somatçı Restaurant’ın işyeri açması ile kullanılmaya başlandı, ama şu anda Somatçı bu sokaktan çıkıp Mevlana civarına taşındı.Neden...?

Mengüç Caddesi Türbe önü, Doğu’yla Batı’nın kesiştiği Türk- İslam Payitahtının otantik Mahalle dokusunu yansıtan geleneksel Cumbalı Konya evleriyle ile donatılmış, Selçuklu ve Osmanlı Mimarisinin en güzel numunelerini barındıran dini yapıları, kültür mekânları ve zengin çarşısıyla meşhur kadim Konya semtidir. Mengüç Caddesi, şehrin bu önemli mekânlarını birbirine bağlayan tarihi bir güzergâhtır. Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 1995 yılında sit alanı olarak koruma altına alınmış, Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009-2010 yılları arasında caddenin çevresindeki bütün kültür varlıkları aslına uygun biçimde restore edilmiştir. 

Ama iç tarafta kalan bölümlere restorasyon çalışması için girilmediğinden dolayı hemen Mevlana müzesinin yanı başında hoş olmayan bir görüntü sergilemektedir.

Sokağın çevresindeki bazı düzensizlikler ahlaki değerlerimize zarar verecek şekilde bir görüntü sergilemektedir bunların önüne geçilmesi sokağın ve Konya’nın imajını düzeltmesi gerekmektedir.

Konya’nın tam merkezinde ve Mevlana Müzesinin hemen yanı başında açılan bu sokak Kültür Sokağı amacı ile açılmıştı. Şuanda sokak ağırlıklı olarak Kafeler ve Restoranlar var. Sokakta Kültür anlamında Kaşık Ustası, Ahşap Hat Sanatçısı ve Halıcı mevcut.

Gelelim Mengüç Caddesi ile isteğimize Hepimiz Ankara’da Hamamönü’ne Afyon Mevlevihanesi Kale içine ve Eskişehir’de Odunpazarına gitmişsinizdir. Eskişehir’de Tarihi Odunpazarı Evleri Afyon Kaleiçi ve Ankara Hamamönü’nde restore edilen eski evlerde şimdilerde birçok müze, kafe, restoran yer alıyor.

Tarihi Mengüç Caddesinde Hz. Mevlana’nın Doğum yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Şerbet-i Veladet etkinliği gerçekleştirilerek, sokağın tanıtımına katkı sağlanıyor ve sokağın tanıtımın sağlanması yanında sokaktaki etkinlilik renkli görüntülere imza atıyor.

Tarihi Mengüç Caddesinin tanıtımı ve  Kültür Sokağı olması amacına uygun Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay başkanımdan birkaç ricam olacak; Bedesten gibi Konya genelinde bulunan Bilboardlara ve Sosyal Medyada bu sokağın tanıtımını sağlayacak ve Tüm Konyalıların Kültür Sokağını tanıtımı konusunda çalışmalar yapmasını,  Sokakta kültür ve sanat etkinliklerine ağırlık verilmesi. Sokak’ta bulunan boş dükkanlara Konya’nın kültürü, kültürümüzü anlatan işletmelerin açılması,  Mevlana meydanından sokağa giriş güzergahı gibi yeni bir yol açılması,Tur otobüslerinin sokağın yanında bulunan otopark alanına park edilerek , Konya dışından gelen yerli ve yabancı misafirlerin sokağı tanıması ve böylece sokağın hareketlenmesi ile Mevlana Kültür Vadisi projesi ile Mevlana, Mengüç, Bedesten ile bağlantısı sağlanmalı diye düşünüyorum. Tarihi dokuyu Konya’ya gelen misafirlere sunmamız gerekiyor.

Uğur İbrahim Altay başkanım Tarihi Mengüç Caddesine sesiz kalmayarak, sokağın canlanması amacı ile projeler ortaya koyacağına inancım tam. Selam ve dua ile.