Bildiğiniz üzere sosyal medyada bir haber çıkmıştı. Aksaray’da bulunan II. Kılıçaslan Türbesi’nin üzerine bir takım yazılar yazılmış ve görüntüler sosyal medyada gündem olmuştu. Beklediğimiz cevap gecikmeden, tabiri caizse jet hızıyla Aksaray Belediyesi’nin sosyal medya adreslerinden geldi. Aksaray Belediyesi’nden “İlimiz sınırları içinde bulunan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesinde ve restorasyon projesi kapsamında olan tarihî II. Kılıçaslan Türbesi’ne kendini bilmez kişiler tarafından yapılan karalama ve yazılar, Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğünün belediyemizden talepleri üzerine, ekiplerimizce temizlendi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü en kısa sürede türbenin restorasyonunu yaparak aslına uygun hale getireceğini duyurdu.” Bir kez daha hassasiyetleri için Aksaray Belediye Başkanımız Sayın Haluk Şahin Yazgı ve Aksaray Belediyesi’ne tarihî eserlere yapılan terbiyesizliğe duyarsız kalmadıkları için, tarihe ve ecdadın bıraktığı mirasa sahip çıktıkları için teşekkür ediyoruz.

Aksaray, Kapadokya bölgesinde yer alan geçmişten günümüze Hitit, Pers, Hellenistik Dönem (Büyük İskender),  Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altında bulunmuştur. Selçuklular döneminde de II. Kılıçaslan tarafından “Arkhelais” olan adı “Aksaray” olarak değiştirilmiş ve ikinci başkent durumuna gelmiştir. Şehre kötü insanların alınmamasından dolayı “iyi insanların yaşadığı yer anlamına gelen” "Şehr-i Süleha" olarak anılmıştır. Aksaray’ı Aksaray yapan ise tabii ki şehrin manevî sultanı Somuncu Baba Hazretleridir. Tıpkı insanlar gibi şehirlerin de bir ruhu vardır. İşte Aksaray’ın da bir ruh var. Aksaray’ın bu ruhu başkan Haluk Şahin Yazgı’ya yansımış. Geçtiğimiz yıl içerisinde Aksaray’a dört kez gitmiştim. Aksaray’a girer girmez aslında şehrin kültürel ruhunu hem hissediyor, hem de göre biliyorsunuz. Şehrin hemen girişinde bulunan güzel atlar diyarı, II. Kılıçaslan, Somuncu Baba, Genç Osman heykeli ve Selçuklu motiflerinden oluşan orta kısmında peri bacaları bulunan kapı da dikkat çekiyor. Bu anıtlar sayesinde şehre girmeden yol güzergâhından geçen misafirler Aksaray’ı tanıma imkânı buluyor. Aslında İslam dininde heykel ve suret yasaklanmıştır dolayısıyla bu tür çalışmalarda daha çok Selçuklu ya da Osmanlı dönemlerine ait motifler ve figürler kullanılsa daha isabetli olur diye düşünüyoruz.   

Aksaray, içinde yer alan saat kulesi, Aksaray Ulu Camii, Eğri minare, Zinciriye Medrese ve Somuncu Baba Hazretlerinin türbe ve camisinin restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapılmış. Hitit, Pers, Hellenistik Dönem (Büyük İskender),  Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Aksaray için tarihî şehir dememiz az bile… Aksaray tarihî eserlerinin yanı sıra doğal zenginlikleriyle de dikkat çeken bir şehirdir. Aksaray sınırları içerisinde barındırdığı dünyanın ikinci büyük kanyonu ile de dünyada bu alanda çok bilinen bir şehirdir. Bu nedenle Aksaray için bir sanat, tarih, kültür ve doğa şehri dememiz daha doğru olur.

Aksaray tüm bu kültürel zenginliklerinin yanı sıra işinin ehli ve halk tarafından sevilen bir yerel yöneticiye sahip olması açısından da şanslı bir şehirdir. Sağlam bir kaynaktan aldığımız bilgiye göre gecenin üçünde bile Aksaraylıların belediye başkanlarına cep telefonundan ulaşması mümkünmüş. Aksaray kültürel konularda olduğu kadar içme suyu, kanalizasyon, alt ve üst yapı gibi çalışmalarda da bir hayli mesafe kat etmiştir. 

Bu yazıyı neden yazdınız derseniz, ilk başta dediğim gibi II. Kılıçarslan Türbesi’ne yapılan saygısızlığa tepkisiz kalmayan ve hemen temizlik çalışmalarını başlatan başkan Haluk Şahin Yazgı ve Aksaraylılara teşekkür için kaleme aldık. Bu vesileyle dışardan bakan bir göz olarak Aksaray’da yapılan belediye hizmetlerinden de bahsettik. Gördüğümüz kadarıyla başkan Aksaray’ın çoğu meselesini çözüm yoluna koymuştur. Elbette eksikleri ve hataları vardır ama biz bu eksikleri de gidereceğini ve gelecekte daha da başarılı olacağını ümit ediyoruz. Artıları ve eksileri bir yana, Başkan Haluk Şahin Yazgı gecesiyle gündüzüyle şehrini düşünen bir yönetici. Bu yaptıkları ile Aksaray’ı daha güzel bir geleceğe hazırlıyor. Bu azim ve gayretinin diğer belediye başkanlarımıza örnek olmasını temenni ediyoruz. İnşallah diğer belediye başkanlarımız da gecesiyle, gündüzüyle şehirleri için çalışırlar diye ümit ediyoruz. Sonuç olarak sosyal medyada çıkan ve oldukça yankı bulan bir habere duyarsız kalmadığı için Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ve tüm Aksaraylılara teşekkür ediyoruz.