23 Ağustos 2016 tarihli gazetemizde, “Meram'a şikayet!” başlıklı bir yazı yazmış, Meram ilçesindeki Uzunharmanlar, Kalfalar, Büyükaymanas, Küçükaymanas gibi mahallelerin yeterince hizmet alamadığından, hizmet aldığında da hizmetin yavaşlığından bahsetmiştim. Konuyla alakalı bölgedeki Abdülreşit Caddesi'ndeki çalışmanın da yavaş yürüdüğünü, neden hala bitirilemediğini sormuştum. Sağ olsunlar Meram Belediyesi yazımıza cevap gönderme inceliği göstermişler. Meram Belediyesi tarafından konuyla ilgili açıklamayı aynen verip yeniden değerlendirmek istiyorum;

“Bahse konu adres Abdülreşit Caddesi, Fen İşleri Müdürlüğümüzün 2016 programında bulunmaktadır.  AYKOME birimine sene başında programımız bildirilmiştir.KOSKİ'ninde yatırım programında bulunması dolayısıyla bu caddedeki çalışmalar içinonların yapacağı çalışmaların tamamlanması beklenilmiştir. KOSKİ, buradaki su ıslah çalışmasını 19.08.2016 tarihinde tamamı ile bitirmiştir. Caddede yapılacak işlemler; yol alt yapısının yenilenmesi, tretuvarların sökülüp yenilenmesi çalışmaları zaman alacağı için bayram sürecinde aktif çalışan bir cadde olmasından dolayı vatandaşlarımızı mağdur etmemek adına belediyemiz ekipleri tarafından Kurban Bayramı'nın bitmesiyle birlikte hemen başlanacaktır.

 KOSKİ'nin su ıslah çalışması yapılan yerlerin kazısının tamiratı Büyükşehir Belediyesi AYKOME birimi tarafından yapılmaktadır. Bu birim ile belediyemiz Fen İşleri Müdürlüğühergün irtibat kurmaktadır. Yapılmaması durumunda belediyemiz ekipleri tarafından geçici olarak yaması yapılacaktır. Caddenin toz olması dolaysısıyla yeteri kadar sulama işlemi gün içerisinde belediyemiz tarafından yapılmaktadır. 

Uzunharmanlar, Kalfalar, Büyükaymanas ve Küçükaymanas mahallelerimizde kentsel dönüşüm çalışmaları planlandığından dolayı imarda yapılan düzenlemelere göre yollarımızın yerlerinin ve genişlikleri değişmesi ile birlikte alt yapı çalışmaları(KOSKİ, Telekom, MEDAŞ ve ENERYA) yenileceğinden uzun vadede bir çalışma yapılamamaktır. Mevcut halleriyle ihtiyaç görülen yerlerde yama ve tamirat çalışmaları yapılmaktadır ve yapılmayada devam edecektir.”

Açıklama bu şekilde. Ancak açıklamayı tatmin edici bulmadığımı belirtmek isterim. Açıklamaya göre, belirtilen caddede KOSKİ'nin çalışmaları beklendiği için, asfaltlama ve düzenleme yapılamamış. Ancak KOSKİ'nin çalışmaları 19 Ağustos'ta sona ermiş. Önümüzde bayram olduğu için de belediyemiz vatandaşı düşünmüş, bayramda sıkça kullanılan bu caddenin mağduriyete neden olmaması için çalışmalara başlanmamış. Şimdi Kurban Bayramı 12 Eylül'de. 19 Ağustos'tan 12 Eylül'e kadar 23 gün vakit kalıyor. Çalışma alanını göz önüne alırsak, bu süre içerisinde bitirilemez miydi? Vatandaşın Kurban Bayramı'nda mağdur olmaması düşünülürken, bu süre zarfında vatandaşın mağduriyetini nereye koyacağız? 

Ayrıca açıklamada hizmet görmeyen mahalleler olarak belirttiğim mahallelerde, durumun öyle olmadığı belirtilmiş. Ancak bilinmelidir ki, bahsettiğim mahalleler gerçekten hak ettiği hizmeti alamamaktadır. Bu bir iddia değil gerçektir. Sayın belediye yetkilileri, Hasanköy Caddesi'nden geçiyor mu? Merak ediyorum.Madem gerekli görülen yerlerde tamirat ve yama çalışması yapılıyor, bu cadde bu sınıfa girmiyor mu acaba bu haliyle? Bu yolların yapılması için gerekli olan bozulma ve delik oranı ne kadar olmalıdır? Sayın yetkililerden bunlara da 'mantıklı ve tatminkar' cevaplar bekliyoruz. 

Ayrıca bölgede kentsel dönüşüm çalışmasının planlandığı ve yapılacak imar düzenlemelerinin uzun vadede gerçekleşeceği belirtilmiş. Doğrudur, böyle bir çalışma var. Ancak o bölge, 20 senedir “imar gelecek” söylentisini duyan bir bölgedir. Önceki yazımda,Ahmet Özcan Caddesi'nin açılışını ve o günden bugüne böylesi büyük bir atılımın bir daha olmadığını belirtmemin nedeni de budur. Bu bölgeyle ilgili yıllardır çeşitli çalışmaların yapılacağı söyleniyor ancak söylentiler burada kalıyor. Anlatılmak istenen şudur ki; Meram'da başkanlar değişiyor ancak bu bölgenin kaderi değişmiyor.Şimdi Meram Belediye Başkanı Sayın Fatma Toru hanımefendi zamanında açıklamada da belirtildiği gibi kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında imar planlaması yapılıyor. Ancak bu konuda da mahallelinin tatmin edilmediğini biliyoruz.Verilen kat irtifakı, mahalleli tarafından kabul görmedi. Bu konu ayrı. Bunu belirtmemin nedeni de, Belediyeden gelen cevapta konuya değinilmesidir. 

Şimdi asıl konumuza dönecek olursak, tüm bu değerlendirmeler ve hatta Meram Belediyesi'nin bizlere gönderdiği açıklama bile, bölgenin hizmette hak ettiğini görmediğini gösteriyor. Bölgeyi bilen okuyucularımız da buna hak verecektir. Bahsedilen caddelerin durumu ortadadır. Yıllardır bu caddelerin değişen tek yanı, her geçen gün daha da bozulduğudur. İyiye doğru bir gidişten bahsetmek ne yazık ki zordur. Ben bir vatandaş olarak, bölgedeki çalışmaların bir an önce bitirilmesi için çalışmaların ara vermeden sürmesini, “Bayramda vatandaş çalışmalardan dolayı mağdur olmasın diye çalışmalara bayramdan sonra başlanacaktır” denmesini değil, “Vatandaş bayramda rahat etsin diye bayrama bitirilecektir” denmesini beklerdim. Herhalde bölge halkı da aynı fikirdedir. Yukarıda da bahsettiğim üzere, 23 günlük süre herhalde bunun için yeterli olacaktı.

Son olarak, bölgeye gidilmeden, görülmeden, durumu bilinmeden, hizmetin gidip gitmediği de görülmeyecektir. Önceki yazımda da küçük bir örnek olarak verdiğim, bölgedeki “olmayan rögar kapakları” ne zaman yerine konursa, bölgeye bir ekip çıkmış diyeceğim. Bakalım göreceğiz. 2 hafta geçti bile. Ekipler bölgeye ne zaman gidecek? Bekliyoruz! Saygı, sevgi ve dua ile!