Kahvaltılarda, yemek aralarında ağzımız tatlansın diye damak zevkimize uyan, soğuklar da içimizi ısıttığımızı düşündüğümüz, zaman zaman alışkanlık haline getirdiğimiz yöresel bir lezzet diyebiliriz. Birlikte tüketildiğinde besin değerleri açısından oldukça faydalıdır. Tahin tek başına, pekmez tek başına değerli bir besinken, beraber tüketildiğinde de birçok yararı yanında daha enerjik ve zinde kalmayı sağlamaktadır.

Rutin hayatımıza devamlılık katıp kullanırsak birçok rahatsızlığı tedavi edici özelliği vardır. Bir rahatsızlığınız yoksa ve doğal olanı tüketmekle, porsiyon kontrolü yaparak her iki besini de ayrı ayrı ya da birlikte tüketebilirsiniz. Yapay şekerlemeler, hazır reçeller, şeker oranı fazla içeren besinleri tüketmektense doğal olan tahin pekmezi tüketmeyi gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Hele ki bu dönem de bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için tüketebilirsiniz. 

Tahin, hücreleri yeniler. Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bakımından zengindir. Yağ içeriği yüksek olmasına rağmen hemen hemen %80-85 ‘i iyi yağdır. Beyni güçlendirdiği için bazı araştırmalar da hafıza kaybına iyi geldiği görülmüştür. Bunun yanında kalp sağlığını da destekler. İçerisinde B ve E vitamini vardır. Bunun yanında çinko, selenyum, bakır, fosfor, demir mineralleri bulunmaktadır. Demir eksikliğini önlediğini de birçok araştırmalar da görebiliyoruz. Yüksek oranda magnezyum ve kalsiyum içerdiği için kemik sağlığın korunmasında önemli bir besindir. Antibakteriyel özelliği olduğu için yara iyileşmelerde yararlı olabileceğine dair ortaya koyulan araştırmalar vardır. Egzersiz yapan bireyler de antrenman sonrasında tükettiklerinde kas yorulmalarının önüne geçer. Mutfak da birçok kullanım alanı mevcuttur, tek başına tüketilirken, tatlılarda, soslarda, yemeklerde, pastalarda kullanılabiliyor.

Pekmez, enerjisi yüksek ve sağlıklı bir besindir. Kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli kalsiyumla kan yapıcı olan demir mineraliyle de zengindir. Kansız olan kişilerde hem enerji yönünden hem de kan yapıcı özelliği olduğu için büyük önem taşımaktadır. Sindirime gerek kalmadan kana karışabiliyor. Çünkü basit şeker olan glukoz ve fruktoz sindirim sisteminde parçalanmaya gerek duyulmaksızın direkt kana enerji olarak geçiş sağlayabiliyor. Onun kullanımda yarar var. İçeriğinde B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, krom demir mineralleri bulunmaktadır.  Düzenli kullanımla bazı cilt hastalıklarına yararlı olduğu bazı araştırmalarda kanıtlanmıştır. Hamile ve emziren anneler de tüketebilirler.  Etkili bir antioksidandır. Kalp ve kanser hastalıklarına karşı tahin gibi korumaya yardımcıdır. Gribal enfeksiyonlar da boğaz da gargara yapılması, ağız yaralarının iyileşmesini hızlandırabiliyor. Hücre yenileyici özelliğiyle dişlere ve kemiklere oldukça faydalıdır. Pekmezi kan yapıcı özelliği yanında, iştah açmak için ve tahin de soslarda pastalarda tüketilebiliyor.

İkisi bir arada tüketilirken birbirine çok yakıştığı aşikar. Bu iki karışım enerji verirken, kan yapar ve soğuk kış günlerin de üşümeyi engeller. Herhangi bir sağlık problemi olanlar uzmanına sormadan tüketmemelidir. Sağlıklı olduğu düşünerek hiçbir zaman ölçüyü kaçırmayın.

Ortalama 1 yemek kaşığı tahin 90 kalori iken 1 yemek kaşığı pekmez 60 kaloridir. Enerjileri yüksek olduğu için kilo vermek isteyenler ve yağlı tohumlara alerjisi olan bireylerin dikkatli tüketmesi gerekir. Bu iki karışım anne sütünü de arttırıcı yönü olduğundan tavsiye edilen besinler arasına girebiliyor. Çocukluk döneminden itibaren tüketilmesi zeka gelişimleri için faydalıdır.

Sağlıcakla kalın...