Nasreddin Hoca Akşehir pazarında bir adamın başına toplanmış olan kalabalığa yaklaşır. Satıcı elindeki kuşu satmaya çalışmakta ve 50 akçe gibi büyük bir para istemektedir. 

Yan taraftaki tavuklar ise 5 akçedir.

Hoca bir türlü fiyattaki aşırı farkı anlayamaz ve sorar:

-Hemşerim bu nasıl bir kuş ki 50 akçe istersin?

-Hoca efendi bu bildiğin kuş değildir bunun özelliği var.

-Neymiş özelliği?

-Hocam bu kuşa papağan derler ve konuşur.

Hoca hemen eve koşar, kümesten hindisini kaptığı gibi pazara döner. Papağan satmakta olan adamın yanına durur ve yüksek sesle;

-Bu gördüğünüz kuş sadece 100 akçeye, gel, gelll!

50 akçeye papağanı satmaya çalışan tüccar bir hocaya bakar, bir de hindiye. Emsalleri 10 akçe olan hindinin 100 akçeye satılacak olmasına bir anlam veremez ve hocaya sorar:

-Hocam 100 akçe çok değil mi hindi için?

Hoca cevap verir, 'Sen küçücük kuşu 50 akçeye satarken, kocaman hindiye 100 akçe niye çok olsun?'

Tüccar, 'İyi de hocam, bu kuş konuşuyor.'

Hoca cevap verir, 'Benim hindim de düşünüyor...'

Bu fıkrayı niye anlattık? Her ağzı olanın konuştuğu, herkesin bir şeyler söylediği ama dinleme kültürünün giderek kaybolduğu bir ortamda sükutun konuşmaktan çok daha önemli ve anlamlı olduğunu gösterelim istedik. 

Her ağızdan bir ses çıktığı zaman kuru gürültü doğuyor ve kimse bir şey anlamıyor. Bugün hem Konya'da, hem Türkiye'de yaşadığımız sorunların temelinde konuşmayı veya düşünüp dinlemeyi bilmemek; iletişememek yatıyor.

'Hani demişler ya söz gümüşse, sükut altındır' diye, altının kıymetinin her geçen gün arttığı bu dönemde kanımca her şeye fevri cevaplar vermek yerine durup düşünmek, tartıp ölçtükten sonra kelam etmek daha faydalı ve daha isabetli olacak. 

MESLEKTAŞIMIZA ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUZ

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne birkaç gün kala gazeteciler olarak acı bir haber duyduk. Çok uzağımızda olduğunu sandığımız ölümü bir defa daha hatırladık. Konyamızda yayın yapan Anadolu Telgraf Gazetesi çalışanlarından meslektaşımız Nihal Çalışkan, Aksaray'da geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Kendisine Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.