Suriyelilerin yoğun olarak yaşaması nedeniyle adı mülteci mahallesi veya Suriyeli mahallesine çıkan Şükran Mahallesi, zaman zaman meydana gelen asayiş olayları ile gündeme geliyor. 

Ne güzel, ne şirin bir mahalleydi burası düne kadar. 

Çocukluğum, ilk ve orta öğrenimimi tamamlayana kadar bu mahallede geçti. 

Konya'daki mahalle kültürünün yaşatıldığı, mahallelilik bilincinin var olduğu, çocukların sokakta güvenle oynadığı, tatlı su çeşmelerinin başında mahalledeki kadınların toplanıp sohbet ettiği, camisinin yine mahalleli kadınlar tarafından belirli periyotlarla temizlendiği, herkesin kendi kapısının önünü temizlediği, özellikle bayramlardan önce mahallede baştan aşağı temizlik çalışmasının yapıldığı, özel gün ve gecelerin birlikte icra edildiği, bahar şenliklerinin düzenlendiği ve daha birçok güzel hasletin gerçekleştirildiği yerdi Şükran Mahallesi...

Bu özellikleriyle de yakın zamana kadar Konya'nın örnek mahallelerinden bir tanesiydi. 

Galiba iyi insanlar bir bir terk etti bu mahalleyi... Ya da terk etmek zorunda kaldı...

Yeni Mahalle sakinlerinin bir kolu da bu mahalleye dadanmıştı. Hiç polis bekçi girmeyen mahalle polisten bekçiden geçilmez olmuştu. Her güne bir olay, her geceye bir vukuat...

Gözümün önünde biri kendini vurmuştu o mahallede iyi hatırlıyorum. Bir mübarek Ramazan günü, sabah ezanlarının hemen ardından...

Düşünün nereden nereye gelmiş...

Ardından mülteciler gelmeye başladı. Başta her şey çok güzeldi. Dünyanın bütün renklerini bulabileceğiniz evrensel bir yer halini alıverdi Şükran Mahallesi. Sanki dünyanın özeti gibi...

Sonrasında ise işler terse dönmeye başladı. Dünyanın bütün renkleri birbiriyle kavga eder ve hatta dağdan gelip bağdakini kovar hale gelmişti. 

Aslında birazcık da biz bozduk bu güzelim mahalleyi. Herkesi doldurduk içine. Şehrin orta yerindeki en güzel ve en şirin mahallelerden birini el birliğiyle çöküntü merkezi haline getirdik. 

Önceki akşam Suriyeli Mahallesi'nin (Şükran Mahallesi) Muhtarı Ömer Büyüksamancı'nın oğlu bıçaklanmış Suriyeliler tarafından... Mesele de ne biliyor musunuz?

Cesaret edip geçebilenler bilir. Mahalledeki herkes sanki Larende Yokuşu üzerinde yaşıyor. Herkes dışarda... 

Niyet etmemiş olan Suriyeliler sigara içiyormuş sokak ortasında. Muhtarın oğlu da burada sigara içip milleti rahatsız etmeyin demiş bize anlatıldığı kadarıyla. Sonrası tartışma, kavga ve bıçaklama. 

Şükür sağlık durumu iyiymiş...

Çöküntü alanından bahsediyorduk, Şükran Mahallesi'nde Kentsel Dönüşüm çalışması da bir taraftan devam ediyor. 

Meram Belediyesi yürütüyor Kentsel Dönüşüm çalışmasını... Şükran Mahallesi'ni önce ezdik, bozduk, şehrin çöküntü alanı haline getirdik. Önce asayiş olayları ile gündeme taşıdık, sonra yetmedi küçük bir Birleşmiş Milletler Kampı oluşturduk. Ama azmettik, yılmadık, mahalleyi lekelemeyi başardık. 

Şimdi de temizlemeye gayret ediyoruz. Bari bir an önce temizleyin de karaltısı kalksın ortadan...