Her namazdan sonra okunduğunda günahları affettiren tesbihat... sübhanallah, elhamdülillah ve allahu ekber demenin anlamı ve fazileti

Sübhanallah Anlamı: Sübhanallah; “Allah noksanlardan münezzehtir.” demektir. Sübhanallah tesbihi, Allah’ın zatında, sıfatında ve efalinde bütün kusurlardan ve noksanlıklardan uzak olduğunu ifade eder.

Elhamdülillah Anlamı: Elhamdülillah; “Şükür Allah’adır, Allah’a şükürler olsun, hamd Allah’adır” gibi övgü ve saygı ifade eden bir söz öbeğidir.

Allahu Ekber Anlamı: Allahuekber; “Allah en büyüktür” anlamında olup Allah’ın yüceliğini belirtmek için kullanılan, ezanın ve kāmetin de ilk cümlesini teşkil eden söz, tekbir demektir.

Namaz Tesbihatının Fazileti: Müslümanlar namazların sonunda tesbihat yaparken “Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahu ekber” diyerek Allah’ı tesbih, sena ve tazim eder, arada getirdikleri olduğu salavatlarla da Hz. Muhammed’e (s.a.v.) muhabbet ve selamlarını gönderirler. Böylece hem Allah’ın yardımını, hem de Peygamber Efendimiz’in şefaatini istemiş olurlar. Daha sonra yapmış olduğu dua ile bir kul olarak acizliğini, zayıflığını ve ihtiyaçlarını dile getirir, bütün bunları Allah’tan ister.

Sübhanallah, Elhamdülillah Ve Allahu Ekber Demenin Fazileti: Bir gün, başta Ebu Zer (r.a.) olmak üzere muhacirlerin fakir olanları Peygamber Efendimiz’e gelerek şöyle dediler: “Ya Resulallah, varlık sahipleri yüksek dereceleri ve daimi nimetleri alıp gittiler. Çünkü onlar da bizim gibi namaz kılıyor, bizim gibi oruç tutuyor. Onlar sadaka veriyor, biz veremiyoruz. Onlar köle azat ediyor, biz edemiyoruz.”

Sahabileri dinleyen Peygamberimiz, onların gönlünü şu müjdesiyle aldı: “Ben size bir şey öğreteyim mi? Onunla sizi geçenlere yetişir, sizden sonrakileri de geçersiniz. Hem hiçbir kimse sizden daha faziletli olamaz. Meğer ki, sizin yaptığınız gibi yapmış olsunlar. Her namazdan sonra ‘otuz üçer kere Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahu ekber’ derseniz, tamamı 99 eder. Yüzün tamamında da, Lailaheillallahü vahdehu la şerika leh, lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şeyin kadir derseniz, günahlarınız denizin köpüğü kadar da olsa, affolunur.” (Müslim, Mesacid: 146; Ebu Davud, Vitir: 2)