Allah yolunda öldürülenlere ‘ölüler’ demeyiniz. Bilakis onlar diridirler, lakin siz anlayamazsınız.” (Bakara, 154) “Eğer Allah yolunda öldürülür ya da ölürseniz, şunu bilin ki, Allah’ın mağfireti ve rahmeti onların topladıkları bütün şeylerden daha hayırlıdır.”  (Al-i İmran, 157) “Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın. Bilakis onlar diridirler; Allah’ın, lütuf ve kereminden kendilerine verdikleri ile sevinçli bir halde Rableri yanında rızıklara mazhar olmaktadırlar. Arkalarından gelecek ve henüz kendilerine katılmamış olan şehit kardeşlerine de hiçbir keder ve korku bulunmadığı müjdesinin sevincini duymaktadırlar. Onlar, Allah’tan gelen nimet ve keremin; Allah’ın, müminlerin ecrini zayi etmeyeceği müjdesinin sevinci içindedirler.” (Al-i İmran, 169-171)     

Şubat ayının bir adı da şehadettir İslam dünyası ve büyük ümmet birçok büyüğünü Şubat ayında kaybetmiştir. Ayette de bahsedildiği üzere onlara ölü değillerdir. Geçen zamana rağmen davaları ve acıları gelecek nesile miras kalmıştır. Hasan El Benna, Malcom X, Şeyh Şamil, Ulu Hakan Abdülhamid şubat ayında uçup gidenlerdendir.

 Mısırda dünyaya gözlerini açan  Hasan El Benna alim bir ailenin içinde büyümüş ve çocuk yaşından itibaren ümmetin derdiyle dertlenmeye başlamıstır. 15 yaşında hafızlığını tamamlamış ve talebelik yıllarında “Kötülüklerle Mücadele" adında bir topluluk oluşturmuştur. İngiliz sömürüsünden rahatsız olmuş, İngilizlerin Mısır halkını sömürdüğünü dile getirmiştir. Kendisiyle birlikte altı arkadaş “Ihvan-i Muslimin"i kurmuşlardır. Kahvehanelerde ve en ücra köşelerde irşad bekleyen insanlara ulaşmış ve  onları birer dava adamına dönüştürmüştür. Ve bu dava adamı gizli istihbarat servislerince  12 şubatta  kurşunlanarak öldürülmüştür.  

 Malcom X  Amerikalı bir Rahibin  oğluydu ve henüz altı yaşında babasının ölümüne şahid oldu. Malcom bütün hayatı boyunca  siyahi olmakla suçlanarak dışlandı. İlk okulda sınıftaki tek siyahi çocuktu.  Malcom dağılan ailesinin ardından hapse girdi ve bu donem onun için bir kırılma noktası olacaktı. Kendisindeki  eksikligi farkettikce utaniyordu. İslamiyeti kabul eden Malcom  Elijah isimli sözde şeyhe tabi olmuştu. Çok okuma alışkanlığı Malcom a gerçekleri görme fırsatı vermişti ve Malcom Elijah takı sapkın islam görüşünü farketmiş ve doğru yolu seçmişti.   Siyahi insanların haklarını savunan bu dertli adam Amerikada bir farkındalık yaratmıştı . Bir konferans sırasında sevdikleri ve ailesi önünde  katledildi.

Şeyh Şamil Dağıstanın Gimri köyünde  şubat 1797 de dünyaya gelmistir. Doğduğunda dedesi Ali’nin adı verildi ancak sürekli hasta olduğundan isim değiştirmenin iyi geleceği etkisiyle ailesi tarafından adı Şamil olarak değiştirildi. İlim öğrenmek için Irak ‘a gidip Türkiye de “Mevlana Halidi Bağdadi” adı ile tanınan alimden hadis tasavvuf fıkıh gibi dini ilimlerin yanı sıra edebiyat tarih ve fenni ilimleri öğrendi. Daha sonra Şehrozi  halife olarak Kafkasya ‘ ya gönderdi. Rusların Kafkasya daki müslüman halkı esaret altına almak için uğraştığını gördüğünde buna karşı koymak amacıyla mücadeleye dahil oldu. Molla Muhammed müslüman Kafkasya halkını Ruslara karşı cihada davet eden bir bildiri yayınlayarak harekete geçirdi. İmam ve gazi ünvanıyla anılan Molla Muhammed en önemli yardımcısı oldu. Molla Muhammed 20 Kasım 1832 de Ruslara karşı yapılan savaşta hayatını kaybederken ağır yaralı olarak kurtuldu Molla Muhammed in şehadetinin ardından imam seçilen Hamza Bey mücadeleyi sürdürdü Hamza Bey in bir suikast sonucu öldürülmesinin ardından avar uleması ve ileri gelenleri tarafından imam seçildi.10 yıl savaşlara katılarak 35 yıl mücadele dönemi geçirdi.

Bu mücadele sonucunda Ruslara ağır kayıplar verildi. Mücadele sonunda Dağıstan ve Çeçenistan da hakimiyet  sağlamlaştırıldı. Saldırıya geçmeye başlayan Ruslara karşı direniş göstermiş olsa da 8 Eylül 1859 da teslim olmak zorunda kalmıştır.