Varlığım takdir edildiğinde sebep kılınan odur. Varlık sahnesinde istikrârım odur. Ve bir gün ölüm geldiğinde gasilhâne mermerinde akan odur. Mezar toprağımda nergise dökülen odur. Benle gelip benle gidendir su. Evvelimde ve ahirimde cânandır su. 

İmanımın yarısı temizlik, temizliğimin hepsi odur. Abdest odur. Oruçta imtihan, hacda zemzem odur. İftara sevinç, teyemmüme umuttur su.

Rahmet olup yağan, bereket olup taşan, cümle âlemi arındıran odur. Alıp da emri Yâr'dan, yeryüzüne varan odur. Ekinleri olduran, barajları dolduran odur. Varlığına çokça itiyât edilen, yokluğu meşakkât getirendir su. Yâr'dan ötürü yârendir su. Yardıma yetişendir su. 

İçsem serinlik, baksam derinlik, dinlesem esenlik getiren odur. Akıp da tedavi eden odur. Sesi kulaktan girince gönüle akan odur. Gönüle varıp da huzura vardıran odur.  Derdimi, kederimi, korkumu dindirendir su. Irmaklarda çağlayıp ruhumda dinendir su. Üç boyutlu bir cisimden ötedir su. Boyut boyut, ses ve sükût, somut ve soyut; pek âla nimettir su.

Saksımın toprağına emektâr odur. Penceremdeki güzelliğe hissedâr odur. Çayımı demleyip içimi ısıtan odur. Kahveyi alıp da yanına, fincanı dolduran odur. Bir fincan kahvede hatrı olan odur. Sevgiye, muhabbete yandaştır su. Yoldaştır, arkadaştır su. 

Çorbaya bereket katan odur. Bereketi komşuyla tatmaya vesile olan odur.  Çeşmeden akarak medeniyet kuran odur. Sokakları bayındır kılan odur. Çeşmeyi "hayrat" yapan odur. Nice hayrat sahibine bidon bidon, avuç avuç sevabı kazandıran odur. Medeniyettir su. İnceliktir su. Paylaşmaya niyet, güzele âkıbettir su. 

Bir bardak ikram edildiğinde "Su gibi aziz ol." duasına eriştiren odur. Dua dua içime serpilen odur. Nice güzellikleri yüzüne çıkartan odur. Kıymetini ecdadımdan öğrendiğimdir su. Azizliğini su gibi bildiğimdir su.

Kuraklığın devası, cemaatin duası odur. İmam arkasında saf tutup bolluğunu dilediğim odur. Ellerimi yere çevirip gökten beklediğim odur. Gökten inip yeri sevindiren odur. Nicelerin emeğine ekmektir su. Sadece içmek değil, yemektir su. 

Yakıcı oksijenin, yanıcı hidrojenle bir araya gelmesiyle oluşup yangınları söndüren odur. Yaradan'ın kudretine şehadettir su. Mucizenin ta kendisidir su. 

Dünya'nın karalarına sahil olan odur. Ufkun beyazına paydaş olan odur. Okyanusta gemilere yol olan odur. Hırçınlaşıp kayalıklara vuran, sakinleşip kumsala sığınan odur. Hisseden ve hissettiren bir canlıdır su. Her hâliyle içi okşayandır su. Dünya'nın dörtte üçünde yaşayandır su. 

Afrika'da bir insanın hayallerini süsleyen, diğer kıtalarda israf edilendir su. Yıllardır insanların susuzluktan öldüğü dünyada, 1993'ten bu yana sadece 22 Mart'ta gündeme gelip unutulandır su. Hâlbuki sadece Afrika'ya değil, tüm dünyaya imtihandır su. Neticede tüm dünyaya vatandaştır su.