Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdürlüğü, Konya Kapalı Havzası Havza Yönetim Heyeti 2023 yılı Toplantısı gerçekleştirdi. Suyun ve su yönetiminin öneminin konuşulduğu toplantıya Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu, Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, DSİ 4. Bölge Müdürü Mehmet Alp ve DSİ Bölge Müdürlüğü ve Su Yönetimi Müdürlüğü personelleri katıldı.

DÜNYA VAR OLDUĞUNDAN BERİ İKLİM DEĞİŞİYOR!

Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, yaptığı konuşmada yaşanan taşkınlık ve kuraklıkla birlikte suyun her anlamda konuşulduğuna dikkat çekti. İklim değişikliği sebebiyle dünya genelinde etkilerin hissedilmeye başlandığını söyleyen Sever, dünya var olduğundan beri iklimin değiştiğini de vurgu yaptı. Değişimin insanların yaptığı yanlış uygulamalarla daha da hissedilir olduğuna işaret eden Sever, “Taşkın olmasını istemiyorsak, suyun akıp yolunu bulması gerekiyor. Ancak biz su yataklarına evler yaparak, dar geçitler oluşturarak bunu afete dönüştürüyoruz. Bu kapsamda risk yönetimi çok önemli.” dedi.

‘SU ÜRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN KURULMASIYLA HAVZA BAZLI SİSTEME GEÇTİK’

Nüfus artışıyla birlikte dünya üzerinde sağlıklı suya ulaşım konusunda birtakım sorunların yaşandığını dile getiren Sever, bu konuda şanslı olan Türkiye’nin bu konumda devam edebilmesi için tedbir alması gerektiğine değindi. Sever, “Dünyada suyla ilgili birçok sözleşme mevcut. Aynı zamanda Avrupa Birliğinde de suyla ilgili yönetim mevcut. Dünyada da havza bazında entegre su yönetimi var ve bu kapsamda tüm canlılar düşünülüyor. Biz son 20 yıldır suyu entegre alan bir yönetim benimsemiş durumdayız ve 2011 yılında Su Üretimi Genel Müdürlüğünün kurulmasıyla birlikte havza bazında yönetim sistemine geçtik.” ifadelerini kullandı.

‘SU KANUNU ÇIKARILMALI’

Su yönetimi ile ilgili var olan planların uygulanmasının da son derece önemli olduğuna dikkat çeken Sever, riskin ağır olduğunu bilerek hazırlıklı olmak gerektiğine dikkat çekti. Kuraklığın en büyük afet olduğunu vurgulayan Sever, “Deprem ya da taşkınlık olduğu zaman yaralar sarılarak bir şekilde devam ediyor. Ancak kuraklık en büyük afettir. Çevre kanunu ve çeşitli sistemler var ancak bizim bir su kanununa ihtiyacımız var. İnşallah inanıyorum ki önümüzdeki süreçte bu konu da sunulacaktır.” dedi.

‘SULAMA TİPLERİ GELİŞTİRİLMELİ’

Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu, son zamanlarda riskli gruplardan biri içerisinde yer alan kuraklığın yaşanmaması için tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğine dikkat çekerken, bu kapsamda yapılan toplantının önemine vurgu yaptı. Sulama tipi ve su kullanımının geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Türkoğlu, “Su yönetimiyle ilgili geçiş dönemde de toplantılara katılma şansım olmuştu ve son derece verimli geçti. Bu toplantının daha verimli geçeceğini ümit ediyorum. Hayırlı olsun.” diye konuştu.

‘320 TESİS HİZMETE ALINDI’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özel görüşmesi sona erdi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özel görüşmesi sona erdi

Artan su ihtiyacı ve değişen iklim koşullarına bağlı olarak su sorununa karşın kaynaklarda önlem alınması gerektiğini bildiren DSİ 4. Bölge Müdürü Mehmet Alp, bu kapsamda Konya, Niğde, Aksaray ve Karaman illerini kapsayan Bölge Müdürlüğünün alanı olan bölgenin sulanabilir tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 14’üne sahip olduğunu açıkladı. 2002 yılı itibariyle bölgede 320 tesisin hizmete alındığını açıklayan Alp, “Bu tesislerin; ikisi içme suyu, 34 adedi gölet, 76 adedi sulama, 144 adedi taşkın koruma, 25 baraj, 7 HİS, 22 adedi arazi toplulaştırma ve TİGH, 4’ü ise HES tesisidir. 3 milyon kişiye yıllık 100 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilirken, baraj depolama kapasitesi 1 milyar 827 milyon metreküpe ulaştı. Gölet depolama kapasitesi 21,3 milyon metreküp hacmine ulaştı. Bugün itibari ile 38 adet tesis inşaatı devam etmektedir.” diyerek bilgi verdi.

HACER CEYLAN

Editör: Hacer Ceylan