Ortalama olarak, yetişkin bir insan vücudunun %60’ı sudur. İnsan vücudundaki suyun büyük kısmı, hücrelerimizin içinde yer almaktadır.

Su’ yun insan yaşamı için önemli bir yeri vardır. Vücudumuz da pek çok hayati işlevi yerine getirebilmek için suya ihtiyaç duyar. Besinlerin sindirimini, emilimini ve hücrelere taşınmasını sağlayan tek sıvıdır. Bir birey günlük aldığı enerjiyle su miktarı doğru orantıda olması gerekiyor. Bir birey aldığı her bir kalori için 1 gram su alması gerekir. Vücutta su dengesinin sağlanması için günlük su alımı su kaybına eşit olması gerekir.

Vücutta elektrolit denge bozukluğunu düzenleyerek kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlar.

Günlük beslenme de bir birey, karbonhidrat, protein ve yağ dengesini sağlarken, tüketimine de dikkat etmesi gerekir.

Vücutta enzimlerin üretilmesi, çalışması ve yağ yakımı gibi birçok metabolik olayların gerçekleşebilmesi için suya ihtiyacımız olduğu unutulmamalı ve u içmeyi ihmal edilmemelidir.

Yeterli su tüketimi; susuz kalmaya bağlı olarak gelişen unutkanlık, dikkat problemi vb. beyin fonksiyonlarını düzenler.

Doku ve organlara besin ve oksijen ulaştırmak kan dolaşımı sayesinde mümkün olur. Su, kan dolaşımınızı kolaylaştırarak daha sağlıklı olmanızı sağlar.

Kabızlık, bağırsak tembelliği gibi sindirim problemlerinin altında yeterli su içmemek yatar, dolayısıyla su tüketimi bağırsak sağlığını da düzenler.

Suyun yerini hiçbir şey tutmaz, gün içerisinde tüketilen çay, kahve, meyve suyu vb. sıvılar suyun yerini tutmaz, sebebi ise içeceklerin bazılarında bulunan diüretik etkisi ile vücuda sıvı alımından çok sıvı atımını çabuklaştırır onun için saf su tüketimi önemlidir.

Su içmek de zorlanıyorum diyenlere ise alternatif öneri suya meyve dilimlerini ilave ederek tatlandırabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın…

www.nuraclan.com