Stresli günlerden geçiyoruz.  Uzun dönemli stresin bedenimiz üzerinde pek çok olumsuz etkisi olduğunu biliyoruz. Başta bağışıklık sisteminin zayıflaması olmak üzere fiziksel ve ruhsal sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına yol açar. Stresin belirtileri alerjik reaksiyonlardan yeme bozukluklarına, uyku problemlerinden panik atağa kadar kendini gösterebilir. Herkeste stresin dışa  vurumları farklı olabilir. Önemli olan bunların fark edip stresin üstesinden gelmeye çalışmaktır. 

Bu konuda yapılabilecekler konusunda önerileri sizlerle paylaşmak isterim.

 

Sosyal aktivitelere ve sosyal sorumluluk projelerine katılın: Sosyal etkileşim ve topluma hizmet etme duygusu motivasyon sağlar ve stresi azaltır.

 

Kendinizle ilgilenin: Düzenli spor yapın, sağlıklı beslenin ve kilonuzu kontrol altında tutun.

 

Hoşlandığınız aktivitelere katılın: Dans etmeye gidin. Bir kursa yazılın. Yeni 

bir dil öğrenin. Kafanızı dağıtacak aktivitelerde yer alın.

 

Pozitif düşünün: Kendi kendinize olumsuz cümleler kurmaktan kaçının. Yapamayacaklarınıza değil yapabileceklerinize odaklanın. Negatiflik stresinizi artıracaktır.

 

Değer verdiğiniz kişilerle zaman geçirin: Dostları olan kişiler olmayanlara göre daha mutludurlar. Dostlar sayesinde zorlukların üstesinden daha kolay gelebilirsiniz.

 

Stresle başa çıkma yönteminizi belirleyin: Daha önceki stresli durumlarda işe yaramış çözümleri düşünerek kendinize bir yol çizin. 

 

Çözümcül yaklaşın: Sorunlarla uğraşacağınıza çözümlerle uğraşın. Sorunları aşılması gereken konular olarak değerlendirip çözümlemek üzerine yollar arayın ve kendinizi çaresiz hissetmeyin.

 

Bedeninizi rahatlatın: Rahatlama tekniklerini deneyin. Bu tip aktivitelere katılın.

 

Günümüzde stressiz bir hayat mümkün değil ancak stresle başa çıkmayı öğrenerek bedeninize ve ruhunuza stresin vereceği zararlara engel olabilir ve stresin üstesinden gelebilirsiniz.

 

Kaynaklar:

 

  • Coping with stress and anxiety. www.apa.org
  • Ballesteros & Janis Whitlock. Coping stress management strategies. Cornell Research Program on self injury and recovery.