Sorunun tespitine ve tedavisine yönelik adımların atıldığını belirten deneyimli teknik adam, “Esas olan farkına varmak ve eyleme geçmek. Uzun zamandır farkında olduğum ama biraz çeşitli nedenlerden dolayı ertelediğim kararları hayata geçirmek zorundayım” dedi

Süper Lig’in son 6 haftasında sadece 1 puan alabilen ve adeta dibe vuran Konyaspor’da, Çaykur Rizespor maçının ardından teknik direktör Aykut Kocaman, istifa sinyali vermişti. Yönetim ile yapılan toplantının ardından devam kararı alınırken, Aykut Kocaman ve Konyaspor yönetimi sessizliğe bürünmüştü. Aykut Kocaman dün sessizliğini bozdu ve önemli açıklamalarda bulundu. Özel bir televizyon kanalında yayınlanan yarışma programına katılan Kocaman, öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Deneyimli teknik adam üzerlerinde ölü toprağının olduğunu, Gaziantep maçı ile bu hali değiştireceklerine inandığını söyledi.

KOCAMAN: KONYA’NIN TANITIMINA KATKI

Televizyon programına katılma kararını açıklayan Aykut Kocaman, “Takımın durumu ortadayken buraya katılmak, ikisini birbirinden ayırmak lazım. Birisi hayatın akışı, diğeri mesleğin akışı. Mesleğin akışında problemler olduğu bir gerçek. Onunla ilgili durum tespiti yapacağız, duygu ve düşüncelerimizi söyleyeceğiz. Ama burası benim için biraz değişik bir durum. Fazla içimde olmadığım durumlar. Ancak şöyle gelişti; Sayın belediye başkanımız Uğur İbrahim Altay ile beraber olduğumuz bir ortamda böyle bir durumdan bahsetti. Konya’nın tanıtımına katkısı olacağını da söyleyince şehre olan duygu ve düşüncelerimiz nedeniyle katılmamızın önemli olacağını düşündüm. Biraz kendi tarzımın dışında olacak ama ben de bilmiyorum içerde neler olacağını. Bu nedenle burada olmayı tercih ettim diyebilirim” ifadelerini kullandı.

SON DERECE CİDDİ BİR PROBLEM VAR

Konyaspor’un son durumunu değerlendiren Aykut Kocaman, “Takımla ilgili şu anki duruma gelmeden önce birkaç durum değerlendirmesi yapmak gerek. İlk 7 maçta sadece 6 gol yemiş bir takımdan bahsediyoruz. 12 puan almış ve 6 gol yemiş. Maç başı gol yeme ortalaması 1 golün altında. Son 6 maçta ise 14 gol yemiş ve neredeyse 2.5 gol yapıyor maç başına. İlk bölümde 10 gol atıp sonraki bölümde 3 gol atabilmiş. Takımı yöneten, sevk ve idaresinden sorumlu bir kişi olmaktan daha çok bir adım geriye çekilip bir fotoğraf çektiğimizde son derece ciddi bir problem olduğu gözüküyor.  Sezonun ilk 7 haftasında ligin en çok şut atan takımıyken, Gençlerbirliği maçının ikinci yarısı ve Sivasspor maçında, yani toplam 3 devrede 3 şut atabilmişiz. Bir adım geriye çekilip baktığınızda ve bu durumu gördüğünüzde kendinizle ilgili durum değerlendirmesi yapmamanız bu işin doğasına aykırı” diye konuştu.

TEKNİK HEYET VE OYUNCU GRUBU ARASINDA UYUMSUZLUK

Sorunun tespitine yönelik değerlendirmelerde bulunan Kocaman’ın açıklamaları şöyle, “Çok net söyleyeceğim. Lafı oraya buraya çekmeye niyet etmeden, zaten tarzım değil, kitabın ortasından konuşmak gerekirse bu durumun 2 temel sebebi olabilir. 20 yıldır bu işin içindeyim. Bu kadar keskin bir çöküş 2 nedenden kaynaklanabilir.  Ya ciddi bir para sorunu vardır. Yani olağanın ötesinde bir ekonomik sıkıntı vardır. Bu sıkıntı nedeniyle kulübün profesyonellerinin, futbolcuların, çalışanların, iş ile ilgili irtibatında kesintiler oluşur. Bu da odaklanmayı azaltır. Ve o andan itibaren yavaş yavaş, bizim şu anda olduğumuz noktaya gidilir. Oynuyormuş gibi görünen, baskı yapıyormuş gibi görünen, şut atıyormuş gibi görünen bir takım haline gelir.

Şu an için böyle bir sorun var mı derseniz, olağanın dışında bir sorun görünmüyor. İkinci neden ise teknik heyet ile oyuncu grubu arasında bir uyuşmazlık vardır. Tabi uyuşmazlık olarak bunu biraz kibarca söylüyorum. Bundan kaynaklanır sorun. Tabi hangisinin etkili olduğunun yüzdesini vermek kolay değil ama içerdeki davranış biçimleri ve dışardan bakışı eşleştirdiğimizde tespiti yapmak kolaylaşıyor. İkinci bölümde sanki biraz sıkıntı var. Yeni Malatya maçı bu keskin düşüşün, sıkıntıların başlangıcı oldu ama ana sıkıntı sanki Eyüp maçı oldu. Gençlerbirliği maçının ikinci yarısında taraftarın da işin içine tepkiselliğini koymasıyla ve son dakikada gelen golle derinleşen bir sıkıntılı hal. Sivas maçında ise kaleye gidemeyen bir takım.

KENDİMİ BORÇLU HİSSEDİYORUM

Rize maçına gelmek gerekirse, bu halin ve ortaya çıkan fotoğrafın ardından Rize maçında bir şeyler yapıyormuş gibi yapıp, içi boş hali gördükten sonra bir durum değerlendirmesi yapmak gerekiyordu. Bu benim kişisel bir değerlendirmemden daha çok kulübün menfaatleri doğrultusunda, kulübün bir değerlendirmesiydi. Kulüp bu konuda şu anki değerlendirmesini yaptı. Benim yapabileceğim bir şey yoktu. Birincisi ben kendimi borçlu hissediyorum. Bu anlamda vereceğim köklü bir kararın doğru karşılanmayacağına emin oldum. Bu kararı şuan veremem. Bunu yönetimin yapması gerekiyordu. Yönetim bu konudaki iradesini gösterdi ve devam kararı aldı. Bu andan itibaren de bu krizi sona erdirecek hamleleri ufak ufak başladığımızı söyleyebilirim. Bu tamamen psikolojik bir durum.

BENİM DE PAYIM VAR

Burada işi tamamen oyuncular tarafına doğru götürmüyorum. Sakın yanlış anlaşılmasın. Başarıdan gelen söylemlerimde hep bütün grubu öne çıkarmışımdır. Başarısızlıkta da aynı durum geçerli. Paylaşma konusunda herkes eşit. Bu durumda benim de ciddi anlamda payım var. Kendimi ayırmıyorum.

UZUN ZAMANDIR FARKINDA OLDUĞUM

Yol haritamız hazır. Burada ayrıntılara giremem. Fırsat olursa daha sonra ayrıntıları konuşuruz. Ama bunlar bugünün konusu değil. Esas olan farkına varmak ve eyleme geçmek. Uzun zamandır farkında olduğum ama biraz çeşitli nedenlerden dolayı ertelediğim kararları hayata geçirmek zorundayım. Bunlar bir anda köklü bir değişiklik yaratacak mı? Onu bilemiyorum ama bir şekilde dönüşümün başlangıcı olacak. Gaziantep maçı kazanılır mı kazanılamaz mı bilmiyorum. Geleceği Allah bilir. Fakat davranış biçimimizle, olayları bakış halimizle, tecrübemizle diğer maçlardan farklı olacağını söyleyebilirim. Tabi bu bizi bir adım öteye mi taşır, başka bir noktaya mı götürür bilemem. Daha gayretli, bir şeyleri yapıyor gibi görünen bir takım değil yapmaya çalışan bir takım olacağını tahmin ediyorum. Umarım yanılmam.

45 PUAN İYİ

Bugünkü şartlarda 7. Hafta itibari ile sezonu kaç puanda bitireceğimizi konuşsaydık farklı şeyler söylerdim ama 6 maçta 14 gol yiyip 3 gol atmışsın, sadece 1 puan almışsın, doğal olarak çok iyimser tahminler yapmak kolay değil. Şu şartlarda 45 puanlar son derece iyi bir seviye olarak görünüyor. Ama esas olan Antep maçı ile birlikte üzerimizdeki o yapıyormuş gibi hali tersine çevirirsek bu takım çok daha fazlasını yapacak kapasiteye sahip. Ama şuanda maalesef üzerimizde ölü toprağı var. Bunu değiştireceğimiz konusunda kuşkum yok.

SPOR SERVİSİ


Editör: TE Bilişim