Afrika kökenli futbolcular, her sezon çok sayıda yabancı oyuncunun forma giydiği Türkiye'de, sergiledikleri performansların yanı sıra kendilerine has kişilikleriyle de unutulmazlar arasında yer alıyor. Konyaspor'un Afrika Kıtası'ndan unutulmaz isimlerinden biride Alioum Boukar'dir (Ali Uyanık)

Türkiye Ligi'ne ayrı bir heyecan katan Afrikalı yıldızlar, forma giydikleri dönemlerde kısa sürede taraftarların da beğenisini kazanarak, tribünleri coşturdu. Beşiktaş'tan Daniel Amokachi, Fani Madida, Demba Ba, Ahmed Hassan, Fenerbahçe'den Jay Jay Okocha, Uche Okechukwu, Samuel Johnson, Stephen Appiah ve John Leshiba Moshoeu, Galatasaray'dan Didier Drogba, Rigobert Song, Shabani Nonda, Abdul Kader Keita, Nordin Amrabat ve Trabzonspor'dan Ibrahima Yattara ile Gaziantepspor'dan Steve Komphela, Süper Lig'de iz bırakan önemli Afrikalı yıldızlar arasında bulunuyor. 

DANİEL AMOKACHİ

Beşiktaş'a 1996-1997 sezonunda İngiltere Premier Ligi ekiplerinden Everton'dan transfer olan Daniel Amokachi, siyah-beyazlı ekipte şampiyonluk yaşamasa da ortaya koyduğu futbolla siyah-beyazlı taraftarların sevgisini kazandı. Nijeryalı yıldız Amokachi, özellikle Galatasaray ve  Fenerbahçe derbilerinde attığı gollerle Beşiktaş'ın en iyi yabancıları arasına adını yazdırmıştı. Siyah-beyazlı formayı geçen sezon giyen Demba Ba, oynadığı futbolla kısa zamanda Beşiktaş taraftarının unutamayacağı isimler arasına girdi. Beşiktaş'ta oynadığı 44 karşılaşmada 27 gol kaydeden Senegalli yıldız Demba Ba, siyah-beyazlı takımda bir sezonda en fazla gol atan yabancı futbolcu olarak tarihe geçmişti.

UCHE OKECHUKWU 

Fenerbahçe'nin 1993-1994 sezonunda Danimarka'nın Brondby takımından kadrosuna kattığı Uche Okechukwu, Beşiktaş'tan Fani Madida ile beraber 1990'lı yıllarda Türkiye Ligi'ne Afrika'dan başlayan futbolcu göçünün ilk öncüleri arasında yer aldı. "Sarı Kanaryalar"da, 9 sene forma giyen Nijeryalı Uche, defansta Danimarkalı Jes Högh ile efsane ikili olmuştu. 1996 yılında Fenerbahçe'ye Almanya 1. Ligi ekiplerinden Eintracht Frankfurt'tan transfer olan Njeryalı yıldız Jay Jay Okocha, oynadığı futbolla Kadıköy'de taraftarın kısa bir sürede sevgisini kazandı. Vatandaşı Uche ile Türk vatandaşlığı da alan Okocha, kırmızı kramponları ve usta çalımlarıyla Fenerbahçe taraftarının hafızalarında silinmeyecek izler bıraktı. Okocha, 1998'de 16,5 milyon dolara Fransa'nın Paris Saint-Germain takımına transfer olarak Türkiye kariyerini noktaladı.

NONDA & KEİTA

Türk futboluna farklı bir heyecan getiren Afrikalı futbolcular, Galatasaray'da da önemli başarılara imza attı. Galatasaray'a 2004-2005 sezonunda Fransa 1. Lig ekiplerinden Lens'tan transfer olan Rigobert Song, sarı-kırmızılı ekipte kısa zamanda savunmanın vazgeçilmez isimleri arasına girdi. Song, Galatasaray'da yaşadığı iki lig şampiyonluğunun ardından 2008-2009 sezonunda Trabzonspor'a transfer oldu. Galatasaray'a gelen diğer bir Afrikalı Shabani Nonda, 2007-2008 sezonunun 32. haftasında oynanan Fenerbahçe derbisinde attığı kafa golüyle takımına şampiyonluğu getirdi. Demokratik Kongolu futbolcu, 2,5 sezon forma giydiği Galatasaray'a, ardında tatlı hatıralar bırakarak veda etti. Galatasaray tribünlerini heyecanlandıran başka bir Afrikalı yıldız Abdul Kader Keita, 2009-2010 sezonunda forma giydiği sarı-kırmızılı ekipte, ligde ve Avrupa kupalarındaki performansıyla göz doldurdu. Galatasaray'a Lyon'dan transfer olan Fildişi Sahilli yıldız futbolcu, her attığı golden sonra yaptığı ilginç gol sevinçleriyle de hafızalarda yer bıraktı. 

AA

Editör: TE Bilişim