Doğuştan beynin oksijensiz kalmasına bağlı çocukta fonksiyonel kayıp ile seyreden kol ve bacaklarda güçsüzlük kasılma nöbet yürüme bozuklukları gibi bulgularla karşımıza çıkan hastalığa havuzda tedavi uygulanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Fizyoterapist Çağrı Saraç, Serebral palsili çocukların rehabilitasyonunda hidroterapinin çok faydalı bir yöntem olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Serebral palsi bilindiği üzere doğuştan beynin oksijensiz kalmasına bağlı çocukta fonksiyonel kayıp ile seyreden kol ve bacaklarda güçsüzlük kasılma nöbet yürüme bozuklukları gibi bulgularla karşımıza çıkan nörolojik bir hastalık tablosudur.

Hidroterapinin serebral palsi rehabilitasyonunda önemi oldukça büyük ve yaş sınırlaması yoktur. Konya Marmara sportif yaşam merkezinde Birebir uzman fizyoterapist eşliğinde eklem hareket açıklığı egzersizleri, kuvvetlendirici egzersizler, yürüme ve denge egzersizleri çocuklarında daha sevebilecekleri bir ortam olan su içi ortamda rahatlıkla uygulanabilmekte ve tedavi katılım başarısı daha da artmaktadır.

Suyun kaldırma kuvveti vücut ağırlığını azatlığı ve kasılmaları (spastiste) azalttığı için serebral palsili çocuk suda daha kolay hareket eder. Su dışında yapamadığı hareketleri suyun içinde yapması, çocuğun kendine olan güvenini ve motivasyonunu artırır.

Vücudun tüm kaslarının çalışmasını sağlar. Çevresel uyarıları azalmış olan çocuğun, merkezi sinir sistemine farklı bir ortam yoluyla yoğun uyarılar gönderilerek duyusal gelişimi de desteklenmiş olur. Ayrıca akciğerler, solunum kasları ve diğer iç organlar üzerindeki basıncın etkisiyle solunum, yeme ve konuşma gibi fonksiyonlarda da olumlu değişiklikler beklenir.

Hidroterapi ile fiziksel tedavide, çocukların katılımı arttıkça tedavi başarısı da artış göstermektedir. Kol bacak ve gövde kasılmaları serebral palside sıklıkla karşılaştığımız problemlerden olup suyun sıcaklığı ile kasılmalarda gevşeme belirgin hale gelmekte ve egzersizler daha rahat biçimde uygulanabilmektedir ve bu sayede seraplar palsili çocuk tedavi olmaktadır.”

SPOR SERVİSİ

Editör: TE Bilişim