Antalya'da düzenlenen Türkiye Satranç Şampiyonası'nda şampiyon olarak Milli Takım'a girmeye hak kazanan 7 yaşındaki Kübra Yıldız ve 12 yaşındaki il birincisi ablası Esma Yıldız, çok sevdikleri sporda birbirlerini örnek alarak daha büyük başarılara ulaşmak istiyor.

Türkiye Satranç Federasyonunca (TSF) gerçekleştirilen Türkiye Küçükler, Yıldızlar ve Emektarlar Şampiyonası'nda küçükler 7 yaş kızlar kategorisinde 9 maçta 8 galibiyet ve bir beraberlikle namağlup şampiyon olan Kübra ve kategorisinde Elazığ il birincisi olan Esma Yıldız kardeşler, federasyon ulusal hakemi ve 2. kademe antrenör Yusuf Görgülü'nün gözetiminde Avrupa ve Dünya Satranç Şampiyonası'na hazırlanıyor. 

Yıldız kardeşlerin satranç serüveninin nasıl başladığını AA muhabirine anlatan Görgülü, "Kübra'nın satranç hevesi aslında Esma'nın bu spora başlamasıyla bir anda ortaya çıktı." dedi.

- "Kübra'nın bir hikayesi olduğunu fark ettik"

Kübra'nın başvuru için geldiğinde 4,5 yaşında olduğu için biraz tereddüt ettiklerini anlatan Görgülü, şöyle devam etti:

"Kübra'nın bir hikayesi olduğunu fark ettik. Konuşmaya geç başlamış, kendini yıllarca resimlerle ifade etmiş. Dolayısıyla satranç onun için kendini tahtada bir ifade şekliydi. Bu bizim için çok büyük bir güç temin etti ve gerçekten büyük ilerleme kaydettik. Esma da bu süreçte kardeşine büyük katkı sundu ve Kübra, Türkiye Şampiyonası'na çok hazır şekilde gitti. Kübra, 2,5 senelik bir emeğin ürünüydü ve gereğini yaptı. Doğu Anadolu'dan son 10 yılda ilk 10'a girmiş sporcu yok. Doğuda yeterince turnuva yapamıyoruz. Şartlar, imkanlar, organizasyon sıkıntılarımız var. Kübra bütün bu kıt imkanlara rağmen şampiyon olarak çok büyük bir iş başardı." 

Görgülü, turnuvalara katılarak Kübra ve Esma gibi birçok öğrenciyi şampiyona ortamına alıştırmaya çalıştıklarına işaret ederek, "Tek gayemiz, öğrencilerimizin satrancın içinde kalabilmelerini sağlamak. Çocuklarımızı buna dahil etmenin derdindeyiz." diye konuştu.

- "Kardeşim gibi Türkiye birincisi olmak istiyorum"

Esma Yıldız da spora 10 yaşındayken bir alışveriş merkezinde ilgisini çeken satranç takımıyla başladığını ifade etti.

Kardeşi ile arasında çok güçlü bir bağ olduğunu, birçok konuda kendisini örnek aldığını aktaran Esma, şunları kaydetti:

"Kardeşim, beni örnek alarak başladığı satrançta şampiyon oldu. Şimdi ben onu örnek alıyorum. Ben de onun gibi Türkiye birincisi olmak ve satrançta daha çok ilerlemek istiyorum. En büyük hedefim ise Garri Kasparov ile karşı karşıya gelmek. Kübra ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Genellikle kardeşimle evde yarış yapıyoruz. Birimizi bu sayede geliştiriyoruz." diye görüşlerini aktardı.

Esma, satranç sayesinde birçok yeri görme ve yeni arkadaşlıklar kurma imkanı bulduklarını, özellikle hızlı düşünmenin derslerine büyük katkı sağladığını vurguladı.

Kübra Yıldız ise ablasından görerek başladığı satrancın zekasını geliştirdiğine inandığını belirterek, "Hedefim, Dünya Satranç Şampiyonası'nda şampiyon olmak ve büyükusta unvanını almak." ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim