Spor Toto Süper Lig'de son haftalara girilirken heyecan giderek yükseliyor. Süleyman Seba Sezonu'nun 29. Haftası geride kaldı. Büyük heyecana sahne olan maçların oynandığı haftayı her zaman olduğu gibi spor yazarı Erhan Seven Konya Yenigün için değerlendirdi. Tecrübeli spor yazarı Erhan Seven haftanın bütün maçlarına değindiği yazısında Konyaspor'un Mersin mağlubiyetini değerlendirirken, "3-1 kaybedilen maçta ortaya çıkan acı gerçek Konyaspor'un artık iyi bir golcüye ihtiyacı olduğudur. Hatta bir değil en az iki golcü, 18 içerisinde tek vuruşla gol yapan santrafor-forvet ihtiyacı üst düzeyde" tespitinde bulundu. İşte Seven'in o yazısı…

Nefes nefese devam eden şampiyonluk mücadelesinde adaylar, bu hafta fire vermedi. Fenerbahçe, Kadıköy'de son sıradaki Balıkesirspor karşısında zorlanarak 4-3 galip gelebildi. Beşiktaş, zorlu Trabzonspor karşısında 2-0'lık rahat bir galibiyet aldı. Galatasaray ise hiç direnç göstermeyen Akhisar'ı yine deplasmanda 2-0 yendi. Torku Konyaspor ise, 17 dakikada yediği üç golle Mersin'e 3-1 yenildi ve taraftarlarını üzdü.

BEŞİKTAŞ-TRABZONSPOR:

Siyah-Beyazlı ekip, lider gittiği Trabzon deplasmanından lider dönmeyi bildi. Aynı kentte şampiyonluk adayı rakipleri kurşun yerken, Beşiktaş gol yemeden döndü ve amacına ulaştı. Aslında çekinerek gitmişti İstanbul ekibi. Çünkü Serdar ve Necip kart cezalısı, Veli ve Tolga sakat, Ersan şüpheli idi. Eksik oyuncular nedeniyle yerlerine konulan oyuncular yabancı olunca Demba Ba'ya da yedek kulübesi göründü. Mustafa ile maça başlamıştı Beşiktaş ve ilk yarıda da etkili olamadı. Trabzonspor da pozisyon bulmakta güçlük çekti.

Maçın ikinci yarısında 57. dakikada Demba Ba oyuna girdi. Maç başlamadan önce 16 gol atan Ba, yedek kalmasına hiç yüksünmeden sahaya çıktı. Bir dakika sonra topla buluştuğunda Uğur Demirok'un defans hatasından faydalandı ve golünü attı. Beşiktaş ikinci yarıda golü bulduktan sonra daha kontrollü oynamaya başladı. Takım olarak alan savunmasını daha iyi yaptı. Gol, Beşiktaş'ı ateşledi. Galibiyet halinde şampiyonluk yolunda çok önemli bir virajı döneceklerinin farkında olan Siyah-Beyazlılar, Biliç'in idaresindeki  kenar yönetimin katkılarıyla maçı kazanmasını başardı. Uzatma dakikalarında Mustafa Pektemek'in attığı gol santrası bile yapılmadı ama galibiyeti perçinledi. Sivok'un burnunu kırılmasına rağmen oynama isteği, Beşiktaş'ın şampiyonluk mücadelesi için çok önemli diye düşünüyorum.

Trabzonspor ise çok silik ve donuk bir futbol ortaya koydu. Ersun Yanal da formsuzdu.Oyuncu değişiklikleri ve kadro seçimi başarısızdı. Mehmet , Erkan, Özer gibi hücumcu bir orta saha olmasına rağmen sakatlıktan dönen Cardozo'nun yedek kalması Bordo-Mavili ekibin pozisyon bulmasını engelledi. Maç sırasında taraftarların futbolcuları ıslıklaması ise artık Trabzon'da alışılan bir durum oldu. Futbolcusuna sahip çıkmayan taraftara başarı sunmak da aslında çok zor. Trabzonspor'un Avrupa kupalarına katılabilmesi için kazanması, ya da en azından kaybetmemesi gereken bir maçı kaybetti.

MERSİN İDMANYURDU- TORKU KONYASPOR:  

Konyaspor, Mersin deplasmanında ilk 17 dakikada yediği üç golle yenildi. 3-1 kaybedilen maçta ortaya çıkan acı gerçek Konyaspor'un artık iyi bir golcüye ihtiyacı olduğudur. Hatta bir değil en az iki golcü, 18 içerisinde tek vuruşla gol yapan santrafor-forvet ihtiyacı üst düzeyde. Ligde 35 gol atan Gaziantepspor'dan sonra 27 golle en az gol atan ikinci takım olması bir iddiayı kuvvetlendiriyor. Konyaspor, muhteşem stadyumunda, muhteşem taraftarı önünde çıktığı maçlarda iyi bir golcüyü de hak ediyor. Zaten Konyaspor bence seneye Avrupa kupalarını hedefleyen bir takım oluşturmalıdır. Konyaspor, Mersin yenilgisi ile yedinci sırada bitirme şansını zora soktu.

Mersin İdmanyurdu, golcüleri ile erken goller buldu. Maçı kazanmayı bildi. Rıza Çalımbay, harika bir iş çıkartıyor. Mali sorunlar, başkanlarının gereksiz demeçleri futbolcuları ve teknik ekibi olumsuz etkilemedi. İşlerini yapıyorlar, maçlarını oynuyorlar, gollerini atıyorlar, kazanıyorlar. Helal olsun Mersin İdmanyurdu'na…

FENERBAHÇE-BALIKESİRSPOR:  

Fenerbahçe, şampiyonluk iddiasının sürdürmek amacıyla çıktığı maçta Balıkesirspor karşısında çok zorlandı. Nedeni de 'biz bu takımı nasıl olsa yeneriz' düşüncesiydi. Takımın bedeni sahada, beyni ve ruhu ise gezintideydi. Aslında Caner ile erken bulunan gol de vardı. Ancak iki kez yenik duruma düşüldü ve maçın ilk yarısı lig tarihinde çok görülmeyen bir skorla 3-3 bitti. İkinci yarını başında orta sahası çok boş kalan Fenerbahçe Alper'in yerine Selçuk ile başladı. Forvette de Kuyt'ın yerine Emenike monte edildi. İkinci yarının hemen başında bulunan gol sarı-Lacivertli ekibi rahatlattı ve maç 4-3 sona erdi. Ancak Sarı-Lacivertli ekip, gelecek için hiç de olumlu sinyaller vermedi. Vücut dilleri şampiyonluğa oynayan takım için yeterli değil, işleri zor…

Balıkesirspor, hafta arasında üçüncü hocasıyla anlaştı. Cihat Arslan ile maça çıktılar. Yeni hoca motivasyonun getirdiği şevkle maça çıktılar. Golleri de buldular. Ama çok gol yedikleri için koruyamadılar. Balikesirspor, iyi futbol oynadı ama artık hesaplar Cihat Hoca'nın gelmesiyle birlikte PTT Ligi için yapıyor. Onlara seneye alt ligde başarılar diliyorum.

AKHİSAR BELEDİYESPOR- GALATASARAY:

Galatasaray, Melo ve Chedjeu'nin kart cezalısı olması nedeniyle çekinerek Akhisar deplasmanından güle oynana ayrıldı. Golcüsü Burak'ın iki golüyle maçı kazandı. Burak, ne kadar kurnaz bir golcü olduğunu iki golde de gösterdi. Snejider, özellikle şutlarıyla rakip kaleyi yokladı. Galatasaray'ın tüm futbolcuları şampiyonluğa ve dördüncü yıldıza çok inanmış durumdalar. Bedenleri bunu net bir şekilde yansıtıyor. Goldeki sevinçleri, futbolcuların birbirlerine tutkuyla sarılmaları, kenar yönetiminin katkısı net bir şekilde görülüyor. Galatasaray, onuncu hafta Prandelli belasından kurtularak en önemli hamleyi yaptı. Hamza Hoca takıma olumlu katkılarını sürdürdü.

Akhisar ise beklenenin aksine çok çabuk teslim oldu. Hele maçın ikinci yarısında sahada hiç yoktu. Futbolcular ellerinden geleni yapmadılar. İki maçta da Fenerbahçe'yi yenen Akhisar, iki maçta da Galatasaray'a yenilerek belki de ligini şampiyonunu belli ettiler.

KARABÜKSPOR-ÇAYKUR RİZESPOR:

Karabükspor, geçen hafta Beşiktaş7ı elinden kaçırmıştı ama bu hafta en büyük rakibi Rizespor'u 2-0 yenerek çok önemli bir hamle yaptı. Rakibiyle arasındaki puan farkını 4'e indirdi. Karabükspor çok iyi futbol oynadı. Yılmaz Vural, takıma biraz geç geldi gibi. Futbol kalitesini daha önce yükseltmeleri ve sonuç almaları gerekiyordu. Bu futbollarıyla 'biraz geç kalmadınız mı?' dedirttiler. Karaküspor'un fikstürür Rizespor'a göre daha kolay görünüyor. Tabi hiçbir maç oynanmadan kazanılmıyor. Kalan haftalarda karabükspor bazı maçlarını kazanır gibi görünüyor ama rakibini de çok kaybetmesi lazım.

Rizespor, 4 maçını üst üste kaybetti. Hikmet karaman ile çok iyi bir ivme yakalayan Karadeniz ekibi, şimdi düşüşe geçti.  Karabük karşısında bir puan hesabı yapıldı. Ve sürekli defans yapma düşüncesi pahalıya patladı. Ayrıca maç 1-0 iken kaçırdıkları penaltı yenilgiyi getirdi. Rize, 4 puanlık avantajına güveniyor ama rehavet halinde işleri çok zor.

BAŞAKŞEHİR- ESİKŞEHİRSPOR:

Avrupa kupalarına katılma mücadelesi veren Başakşehirspor, hesapta olmayan bir beraberlik yaşadı. Eskişehirspor ile 1-1 beraber kalan Başakşehirspor ikinci yarının başında yediği gole kısa sürede reaksiyon verdi ama arkasını getiremedi. Semih Şentürk'ün sakatlığı nedeniyle birkaç haftadır oynayamaması İstanbul ekibinin gol yollarındaki etkinliği azalttı.

Eskişehirspor ise Fenerbahçe beraberliğinden sonra Başakşehir ile de berabere kalarak puan aldı. Eskişehir buralarda olmamalı ama ekonomik sıkıntılar nedeniyle takım bir türlü  toparlanamıyor. Seneye iyi bir kadro yaparlar mı bilemiyorum.

KASIMPAŞA-BURSASPOR:

Kasımpaşa Önder Özen geldikten sonra coştu. Farklı Rize galibiyetinden sonra ligini iyi takımı Bursaspor'u konuk ettiler ve 5-3'lük bir galibiyet aldılar. Scarione'ye Castor'ya golcülüğünü hatırlattı Önder Özen. Onların özgüvenleri artınca  goller de gelmeye başladı. Kasımpaşa iyi yolda. Seneye iyi transferlerle birlikte daha da iyi günler bekliyor takımı.

Bursaspor çok gol atıyor ama son zamanlarda çok yemeye başladı. Kaleci Harun formuyla Frei'i kesmişti ve milli takıma kadar yükselmiş. Ama onda da bir düşüş var. Buirsaspor, dördüncü olup Avrupa cezasını bu yıl bitirmeye çalışıyor. Ama onlarda da genel olarak bir rehavet var. Bu hafta üç oyuncuları kart cezalısı olduğu için Karabük maçında oynayamayacak.

GAZİANTEPSPOR-GENÇLERBİRLİĞİ:

Amaçsız olan iki takımın mücadelesinden Gençlerbirliği 3-0'lık galibiyet ile ayrıldı. Amaçsız diyoruz ama her galibiyet 1 milyon lira veriyor federasyon. Para sıkıntısı çeken kulüplerin futbolcuları biraz da maçlarının kazanarak paralarını çıkartabilir aslında.

Gençlerbirliği, ikinci yarıda bulduğu üç golle galibiyeti hak etti. Mesut Bakkal çok önemli katkılar yaptı geldiği günden beri. Kırmızı-Siyahlı ekip, 39 puanla sekizinci sıraya yükseldi. Amaç daha çok puan, daha üst sıralar.

Gaziantepspor, ligin en az gol atan takımı. 'Ya Muhammed kurtar bizi' diyerek Muhammed Demirci'nin gol atmasını bekliyorlar. Bu yanlış bir anlayış. Okan Buruk takımı bugüne kadar iyi yönetti. Ama bir hafta önce Galatasaray'a karşı oynanan oyun Ankara takımı karşısında yoktu.

KAYSERİ ERCİYES- SİVASSPOR:

Kayseri Erciyesspor iki gün önce Rizespor'un yenilmesiyle birlikte umutlarını arttırarak maça çıktı. 2-0 öne geçtiği maçta son dakikalarda yediği gollerle yenildi. Fatih Tekke'yi getiren yöneticiler bence gelecek sezonun planlamasını yapıyor. Ama Tekke PTT Ligi'nde ne yapar soru işareti.

Sivasspor, Sergen Yalçın ile birlikte gel-gitli sonuçlar aldı son haftalarda. Ancak geriye düştüğü maçı bırakmadı ve Son dakikalarda Burhan ile iki gol bularak maçı kazandı. Sivas artık maçlarına daha rahat çıkacak.

ERHAN SEVEN

Editör: TE Bilişim