Futbol özünde bir eğlence aracı. Lakin özellikle dev bir endüstri halini aldıktan sonra her türlü spor dışı aktörün işgali altında. Kimi zaman emperyalist ülkelerin elinde modern bir silah, kimi zaman yasa dışı finans kaynaklarının legalize edilme alanı. Futbol endüstrisinin içinde bulunduğu kirli düzen oyuna olan efsunlu heyecanı törpülese de bu oyunu bu kadar cezbedici yapan ‘o duygu’ henüz yok olmuş değil. Bitlisli bir çocuğa “televizyona çıkma” hayali kurdurduğu sürece de yok olacak gibi görünmüyor.

Şener Kaya. Konyaspor U17 takımının büyük hayalleri olan delikanlısı. Bitlis’te başladığı yaşam serüveni, onun için dertlenen bir öğretmeni sayesinde, Konyaspor ile devam ediyor. 4 yıldır forma giydiği Konyaspor alt yapısında gösterdiği gelişim ile U17 Milli Takımı’na kadar yükseldi. En büyük hayali artık memleketi gibi gördüğü Konyalı futbolseverlerin karşısına çıkmak. Konyaspor Futbol Akademisi’nin milli yıldız adayı Şener Kaya’nın hikayesini kendisinden dinledik...

ÖĞRETMENLERİM ELİMDEN TUTTU

İsmim Şener Kaya. 2003 yılında Bitlis’te doğdum. 4 senedir Konyaspor Futbol Akademisi’nde futbol oynuyorum. Bitlis’te herhangi bir kulüpte futbol oynamadım. Konya’ya gelerek, burada seçmelere katıldım ve ilk lisansım Konya’da çıktı.

Okula Bitlis’te başladım. 7.sınıfa kadar orada okuduktan sonra Konyaspor’a transfer oldum ve 8.sınıftan beri de burada eğitimimi sürdürüyorum.  Bitlis’te ilk olarak sadece mahallede arkadaşlarımla futbol oynuyordum. Daha sonra okul takımına seçildim. Orada antrenmanlara çıkıyorduk ama herhangi bir kulüpte lisansım yoktu. 7.sınıfta futsal takımında oynarken Konya’ya geldim zaten. Beden Eğitimi derslerimizde de eğlencesine futbol oynardık orada. İlk etapta benim bir kulüpte oynamak gibi bir düşüncem yoktu. Okulumuzda Adem hocam bizi izlerdi, ilk olarak o fark etti beni ve bizi büyük sahalara futbol oynamaya götürdü. Allah razı olsun ondan, elimizden tuttu. Çok yardımcı oldu. Buraya gelmem de en büyük etken Adem hocam ve Kerem hocamdır. Onların sayesinde buralara geldim.

ŞANSIMI DENEMEK İSTEDİM

Bitlis’te U11 takımımız Kerem hocamız ile Konya’ya maç yapmaya gelecekti. Bana da ‘istersen sen de gel, şansına maç olursa denenmiş olursun’ dedi. U11 takımının turnuvası vardı. Ben de kendi yaş grubumda maç olursa diyerek şansımı denemek için geldim. Tüm maçlar oynandı. Sadece U14 takımının son hazırlık maçları kalmıştı. Çağdaş hocamızı beni son yarım saatte oyuna aldı. O gün ben de gayet iyi oynadım. Çağdaş hocamdan Allah razı olsun. O gün o olmasa ben belki şu an burada olmazdım. O gün beni beğendiler ve sonrasında da buraya transfer oldum.

O maçtan sonra buradaki hocalarım bana burada neler olduğunu ve ne yapmak istediklerini anlattılar. Burada yaşanan gelişim sürecini, oyuncuların neler yaptıklarını söylediler. Kademeli şekilde neler yaşanacağı ilk etapta gördüm. Sonra da transferim gerçekleşti. Okulum da burada devam ediyor. Konya Spor Lisesi’nde 11.sınıf öğrencisiyim.

ÇOK BÜYÜK GURUR DUYDUM

Konyaspor’dan beni çağırdıklarında inanılmaz şekilde mutlu olmuştum. Çünkü daha önce benim doğduğum şehirde hiç kimse dışarıya transfer yapmamıştı imkansızlıklardan dolayı. Bunu ben başardığım için çok mutlu oldum ve kendimle gurur duydum. Bitlis’teki hocalarımda benimle gurur duydu ve mutlu oldular. O his inanılmazdı. Ailemle ilk konuştuğumda çok mutlu oldular ve hep arkamda oldular. Çünkü onlar benim böyle bir şey başarabileceğime inanıyorlardı.

BURASI TÜRKİYE’NİN EN İYİLERİNDEN

Burada çok güzel bir tesis var. Bize çok katkı sağlıyor. Olanaklarımız gitgide artıyor. Türkiye’nin en 2-3 altyapı tesisinden bir tanesi burası. Arkadaşlık ortamı da on numara. Hocalarımızdan üst kategorilerde oynayan ağabeylerimize kadar herkes bize çok yardımcı oluyor. Sabah ilk olarak okulumuza gidiyoruz. Sonrasında ise burada antrenmanlarımız oluyor. Antrenman dışında da tesisimizde oyun salonlarımız, arkadaşlarımızla birlikte vakit geçirebileceğimiz yerler var. Burada hep birlikte maç izleme şansımız oluyor.

Antrenmanlarımız dışında da sürekli hocalarımızla konuşma şansımız oluyor. Eksiklerimiz olduğu zaman ek antrenmanlar yapabiliyoruz. Bireysel veya toplu olarak eksik bölgeler için çalışmalar yapma şansımız var her zaman. O konuda da hocalarımız sürekli bize yardımcı oluyor.

TESİSLER GELİŞTİKÇE MİLLİ OYUNCU ARTTI

Ben buraya ilk geldiğimde U14 takımında oynamaya başladım. Ve benim burada olduğum sürece tesis imkanlarımız her geçen gün arttı. Tabi böyle olunca takım olarak da çok iyi olmaya başladık. Her sene üstüne koyarak devam ediyoruz. U14’te kendi grubumuzda ikinci olmuştuk. U15’te Türkiye şampiyonasına katıldık. Ertesi sene Türkiye dördüncüsü olduk. Ve şu an U17’de kendi grubumuzda lideriz. Tesislerimiz geliştikçe biz de oyuncular olarak kendimizi geliştirme imkânı bulduk. Bu değişim yaşandıkça da milli takıma giden oyuncu sayısında da artış yaşandı.

TESİSLER OKUL GİBİ

Şu an biz U17’de oynuyoruz. Orada da maçlar kıran kırana geçiyor. Süper Lig maçlarından hiçbir farkı yok. Üst seviyede maçlar oynanıyor. Biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Tabi bizim aynı zaman okulumuz da olduğu için zorlandığımız zamanlar oluyor ancak hedeflerimiz doğrultusunda bunları yapmak zorundayız. Aynı zamanda tesisimizde ders çalışma alanlarımız var. O yüzden dersler noktasında daha rahatız. İngilizce hocalarımız var, burada bize ders veriyorlar. Anlamadığımız konularda hocalarımız ve ağabeylerimiz ders konusunda bize notlar vererek yardımcı oluyorlar.

MİLLİ MAÇTA ÇOK HEYECANLANDIM

Milli takıma ilk kez bu sene davet edildim. U17 turnuvası vardı. Riva Tesisleri’nde 3 maç yapmıştık üçünde de ilk 11’de oynadım. Bizden bir yaş büyük olan Senegal, Nijerya ve Guatemala ile oynadık. Konyaspor’a geldikten sonra en büyük hayallerimden bir tanesi milli takıma gidebilmekti. Çünkü diğer arkadaşlarım gitmişti. Benim de hedeflerimden biri buydu. Onları gördükçe daha da hırslandım. İlk milli takım forması giyip maça çıktığımda çok heyecanlandım. İstiklal Marşı’nın okurken çok mutlu oldum. İnşallah bir daha gitmek nasip olur.

Milli takımda oynamak çok güzel ama bir o kadar da zor. Oranın havası çok daha değişik. Karşımızda Barcelona’da, Real Madrid’de oynayan oyuncular vardı. Ama aynı zaman bizim kendi seviyemizi ölçmemiz açısında da oldukça verimli maçlar oldu.

AYKUT HOCA ÇOK YARDIMCI OLUYOR

Hedeflerimden bir tanesi de Konyaspor A Takımı’na çıkarak orada kalıcı olmak. Konyaspor’a uzun süre hizmet vermek istiyorum. Çünkü benim buralara gelmemi sağlayan kulüp Konyaspor. Ben de bunun karşılığını bu kulübe hizmet ederek ödemek istiyorum. Konyaspor A Takımı ile 4-5 kez antrenmana çıktım. Çok heyecanlanmıştım, hata da yapıyorduk ama herkes yardımcı oldu bize. Oradaki hocalarımızın da bize yaklaşımı çok güzel. Bana bu şansı verdikleri için Aykut hocama ve diğer hocalarıma teşekkür ediyorum. Oraya gittiğimizde de Aykut Kocaman ve oradaki ağabeylerimiz bize yardımcı oldu, kendimizi rahat hissetmemizi sağladılar.

FAROUK MİYA’YI ÖRNEK ALIYORUM

A takımdaki oyunculardan ben Moryke Fofana’yı örnek alıyordum, şimdi de Farouk Miya’yı örnek alıyorum. Çünkü aynı bölgede oynuyoruz, tarzlarımız benziyor. Ayrıca en beğendiğim oyunculardan bir tanesi de Neymar. Tabi Konyaspor hizmet ettikten sonra Avrupa’da da forma giymek isterim. Neden bir Cengiz Ünder, Çağlar olmasın…

Ben yaz dönemlerinde Bitlis’e gidiyorum ailemin yanına. Orada arkadaşlarım beni görünce çok mutlu oluyorlar, gurur duyuyorlar. Bana sürekli, ‘İnşallah sen de televizyona çıkarsın’ diyorlar.

KONYA’YI ÇOK SEVİYORUM

Burada benim gibi şehir dışından gelen birçok arkadaşım var. Ailemiz burada olmadığı için buradaki arkadaşlarımızla dertleşebiliyoruz. Bir sıkıntımız olduğundan arkadaşlarımızla rahatlıkla paylaşabiliyoruz. Okul ve antrenman dışından da arkadaşlarımızla birlikte Konya’da gezme imkânımız oluyor. Konya’yı çok seviyorum. Burası benim ikinci memleketim gibi oldu. Burada 4.senem. Bazen Bitlis’e gidince burayı özlüyorum, sezonun başlamasını istiyorum.

ŞENER KONYASPOR VE TÜRK FUTBOLUNA HİZMET EDECEK

Şener Kaya’yı Konyaspor’a kazandıran ve 4 yıldır antrenörlüğünü yapan Konyaspor U17 Teknik Direktörü Çağdaş Çankaya Şener’i değerlendirdi. Şener Kaya’nın Konyaspor’a ve Türk futboluna hizmet edeceğine inandığını söyleyen Çağdaş Çankaya, “Şener 2014 yılından bir beden eğitimi öğretmeni vasıtası ile Konyaspor’a geldi. Hiç lisansının olmadığı ama yetenekli bir oyuncu olduğunu söylediler. Biz o sürede takımımız kurmuştuk. Hazırlık maçımız vardı. ‘Gelsin bir deneyelim’ dedim. Maçın ikinci yarısında oyuna alarak denedik kendisini. Belli bir yeteneğinin olduğunu fark ettik ve hocasına ‘Şener artık bizimle beraber’ dedim. Bu şekilde Şener’i Konyaspor’a kazandırdık.

Şener burada olduğu süre içinde fiziki olarak da çok gelişim gösterdi. Milli takıma seçilmeye başladı. Şu anda da çok iyi bir seviyeye geldi. Tabi kendisini biraz daha hızlandırmamız gerekiyor. Çok yol aldık ama eksiklerimiz var onları da geliştirmeye devam edeceğiz. Oyun zekâsı, takım oyunu oynayabilmesi ve yeteneği üst seviye olan bir oyuncu. Şu an doğru bir yolda ilerliyoruz.

Şener, A takım antrenmanlara da çıktı. Orada Aykut Hoca ile bir görüşmemiz oldu. Altyapı için, “Sizin oyuncuları doğru şekilde hazırlamanız, bizim de oyuncuya inanarak oynatmamız lazım” dedi. Şu an A takım ile ilişkilerimiz çok iyi. İnşallah daha fazla oyuncu oraya kazandırmaya çalışacağız.

Şener inşallah iyi bir oyuncu olacak. Gerek Konyaspor’a gerek Türk futboluna hizmet edecektir. Tabi önümüzdeki 2 sene boyunca iyi hazırlanıp, güzel bir yol haritası çizmemiz gerekiyor” dedi.

MUHAMMED SAYDAM/YUNUS ALTINBEYAZ

Editör: TE Bilişim