Ata mirası ve ata sporu olan okçuluk, Konya’da ve ülkemizde hakettiği değeri görmeye devam ediyor. Bu sporun ülke çapında yaygınlaştırılması içine çalışmalara sürerken, önemli faaliyetlere de imza atılıyor. 6. Fetih Kupası Geleneksel Türk Okçuluğu Konya Bölge Elemeleri, Ecdat Bahçesi’nde gerçekleştirildi. Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonu Başkanı ve Okçuluk Federasyonu Konya İl Temsilcisi Ömer Koç yaptığı açıklamada, Konya’nın okçulukta lider illerden bir tanesi olduğunu söyledi

6. Fetih Kupası Geleneksel Türk Okçuluğu Konya Bölge Elemeleri, Türkiye Cumhurbaşkanlığı himayesinde Konya Ecdat Bahçesi’nde gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen programa Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonu Başkanı ve Okçuluk Federasyonu Konya İl Temsilcisi Ömer Koç ve vatandaşlar katıldı. Konya okçuluğu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ömer Koç, “Okçulukta lider illerden bir tanesiyiz” dedi. Ömer Koç, Yeşil Beyaz Konya Dergisi’ne açıklamalarda bulundu. Konya okçuluğu sizlerle…

ÖMER KOÇ: BİZ TEKLİF ETTİK

6. Fetih Kupası Geleneksel Türk Okçuluğu Konya Bölge Elemeleri gerçekleştirildi. Bu yıl ilk kez böyle bir uygulama yapıldı. Daha önceki yıllarda İstanbul’da tek merkezli ve uzun solukluk bir yarışma olarak yapılıyordu. Farklı bölgelerde elemlerin yapılası ile ilgili biz bir teklif vermiştik. Bu kabul edildi ve bu yıl düzenlemeye konuldu. Böylece daha elit bir yarışma haline geldi. Kastamonu, Bursa, Konya, Malatya ve İstanbul’da yapılan elemlerin ardından finaller gerçekleştirilecek.

KONYA’NIN TEMSİLİ ÇOK ÖNEMLİ

Konya’mızın temsil edilmesi açısından da çok güzel bir yarışma yapıldı burada. Yaklaşık olarak 380 sporcu katıldı. Konya’dan toplamda 15 sporcu elemeleri geçti. Burada erkeklerde Melikşah Geleneksel Türk Okçuluğu Spor Kulübü 5 sporcu ile Konya’nın temsilinde önemli bir yer elde etti. Bayanlarda da 6 sporcu başarılı oldu. 

LİDER İLLERDE BİR TANESİYİZ

Her ne kadar aksaklıklar yaşansa da Konya açısından güzel bir organizasyon yapıldı. Hep birlikte Konya’nın temsil edilmesi ve tanıtılması için çalışmalar yapıldı. Tabi ki Konya’ya da her zaman yakışan budur. Konya, Türk okçuluğunda önemli bir yere sahiptir. Dünya şampiyonları, dünya ikincileri çıkarmış bir ildir. Okçulukta lider illerden bir tanesi diyebiliriz. 

TESİSLEŞME ANLAMINDA SORUNLARIMIZ VAR

Konya’da okçuluk ile ilgili faaliyetler sürüyor ancak çalışma alanları konusunda yaşanan sıkıntılar var. Sadece okçuluğa ayrılmış olan bir çalışma sahası yok. Konya Atatürk Spor Kompleksi içinde yer alan 2 numaralı sahanın yıkılmasının ardından, Konya’daki sporcuların bir kısmı Saraçoğlu Tesisleri’nde, bir kısmı ise Cumhuriyet Sahası’nda çalışmaya başladı. Futbol takımları ve tesislerine çalışanları ile adeta köşe kapmaca oynuyoruz. Tesisleşme anlamında yeterli imkanlara sahip değiliz. Yetkililer bu konuda ata sporumuz olan okçuluğa yardımcı olursa bu sporun tanıtılması ve gelişmesi açısından önemli bir adım atılmış olur.

ÇALIŞMALAR İLÇELERDE DE YAPILIYOR

Öte yandan 6. Fetih Kupası Konya Bölge Elemeleri ile şehrimiz için güzel bir adım atılmış oldu. Bundan sonra da burada önemli faaliyetlere imza atılacak. Uluslararası yarışmaların burada yapılması için görüşmelerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. Konya’nın ilçelerinde de okçuluk sporu ilgi görmeye başladı. Şu an 6 ilçemizde aktif olarak okçuluk sporu yapılıyor. 6 yeni ilçede yapılması için çalışmalar yürütüyoruz. 

MİLLİ KÜLTÜR VE DİNİ AÇIDAN ÖNEMLİ

Okçuluk aslında bizim ata sporumuz olduğu gibi milli kültür ve dini açıdan da çok önemli. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak tutulması için birçok çalışma başlattı. Alkol, sigara ve uyuşturucu dışında artık teknoloji de iyi kullanılmadığı zaman kötü bir alışkanlık haline geldi. Biz gençlerimizin bu alışkanlıklardan uzak durmasının dışında milli kültür bilincinin artması için çalışıyoruz. Dini açıdan da okçuluğun önemli bir yeri var. Kesinlikle yapılası arzu edilen faaliyetlerden bir tanesi. 

BİLAL BEY’İN GAYRETİ BÜYÜK

Okçuluk sporunun tanıtılması için Bilal Erdoğan Bey’in çok büyük gayreti var. Uluslararası alanda çalışmalara yürütüyor. Ama bunun yerele yansımaları pek olmuyor. Yerel bazda sadece kişilerin özel çabaları ile okçuluk sporu yapılıyor. Umarım önümüzdeki dönemde Türk sporcunda okçululuğun daha fazla yeri olur.

ERDOĞAN: İSTANBUL MERKEZ İLLERDEN

6. Fetih Kupası Geleneksel Türk Okçuluğu Konya Bölge Elemeleri’ne Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan da katıldı. Erdoğan, Kalehan Ecdat Bahçesi'nde Cumhurbaşkanlığı himayesinde Konya Büyükşehir Belediyesi ve Okçular Vakfı iş birliğinde düzenlenen 6. Fetih Kupası Geleneksel Türk Okçuluğu Konya bölge elemelerinin açılışına katıldı. Törende konuşan Erdoğan, Fetih Kupası'nın dünyada geleneksel ve olimpik okçuluğun bir arada yarıştığı en büyük turnuva olma özelliğine sahip olduğunu belirtti. Dünyanın dört bir yanından geleneksel okçulukla ilgilenen sporcuların Fetih Kupası'nda İstanbul'da yarışabilmek için kıyasıya bir mücadele içinde olduğunu anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Davet alabilmek için yarışıyorlar. Hakikaten dünyada geleneksel okçuluk denilince İstanbul tarihte olduğu gibi yeniden bir referans ve merkez haline gelmiş durumda. Elbette bunun merkezi de Fatih Sultan Mehmet'in fetih öncesinde namazgahını kurduğu ve fetihten sonra da okçuluk için vakfettiği Okmeydanı semtindeki Okçular Tekkesi'dir." 

 ‘ECDADIMIZ ÇOK KÖKLÜ BİR İNANCIN SAVUNUCULARI OLMUŞLARDIR’ 

Dördüncü elemeyi de Bursa'da yapacaklarını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Burada geleneksel okçuluk ve daha geniş anlamda geleneksel sporlarla yapmaya çalıştığımız şey, değerlerimizin ihyasıdır. Bizler derin bir geçmişe sahibiz ve çok büyük bir ecdadın torunlarıyız. Bizim ecdadımız çok köklü bir inancın savunucuları olmuşlardır. Dünyanın dört bir yanında at binmiş, kılıç kuşanmış ve ok atmışlardır. Bunu da dünyanın her tarafına barış ve huzur götürmek için yapmışlardır. Yaratıcımızın ulu mesajını insanlara ulaştırmak için yapmışlardır. Bugün egemen güçlerin yaptığı gibi masum ve mazlum insanları katletmek için değil onları özgürleştirmek için savaşmışlar, cihat etmişler ve mücadele etmişlerdir. Yeniden inşallah bu çalışmalarımızla, bu değerlerimizi aktarmanın gayreti içerisindeyiz." 

‘HEM AT BİNMEDE HEM DE OK ATMADA BİRİNCİ SIRADA OLACAĞIZ’ 

Okçuluğun gericilik olmadığını sözlerine ekleyen Bilal Erdoğan, "Türkiye'de at binmek ya sosyete sporu ya da köylü işi olarak görülüyor. Bu doğru bir şey değil. Bizim ecdadımız, at üstünde kıtalar dolaşmış ve tarihin gördüğü en iyi okçuları yetiştirmiştir. Bugün de hem at binmede hem de ok atmada birinci sırada olacağız. Bu gericilik değildir. Hem at bineceğiz hem ok atacağız aynı zamanda bugünün en iyi bilimini, fennini de başarmak zorundayız. Bize 'siz Müslüman olduğunuz için geri kaldınız' dediler. Ecdadımız 12, 13 ve 14. yüzyılda batının fersah fersah ötesinde bilim üretirken aynı zamanda İslami ilimlerde de zirvedeydiler. Demek ki, gelişmişliğin dinle diyanetle alakası yok. Biz hem inançlı olacağız hem değerlerimizi yaşatacağız hem de bilimde fende batının ilerisine geçme mücadelesini vereceğiz” dedi.
 

Editör: TE Bilişim