Transfer sürecinden, sportif başarıya, mali durumdan, sezon hedefine kadar pek çok konuda önemli açıklamalarda bulunan Selçuk Aksoy, Ziraat Bankası ile gerçekleştirilen borç yapılandırması ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluk hamlesi ile ilgili, “Konya, Konyaspor’a sahip çıktı” dedi. İşte gündemi belirleyecek o açıklamalar 

Konyaspor 2. Başkanı Selçuk Aksoy, Konya Yenigün Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu. Konyaspor’daki son gelişmeleri aktaran Selçuk Aksoy son dönemde şehrin ileri gelenlerinin Konyaspor’a sahip çıkmasına dikkat çekti. Ziraat Bankası ile borçları yapılandırdıklarını belirten Aksoy, desteği için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a teşekkür ederken, belediye iştirakleri ile Konyaspor’a sponsor olan Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Konyaspor’u ipten aldığını söyledi. 

İşte Selçuk Aksoy’un o açıklamaları:

GALATASARAY’DAN ALINAN 1 PUAN SEVİNDİRİCİ

Galatasaray maçından önce rakibimizden çok çekinmediğimizi ifade etmiştim. Bunu Ankaragücü maçında takımımızın oynadığı oyun ve gösterdiği dirence dayanarak söylemiştim. Aynı direnci gösterdiğimizde, orada da iyi işler yapacağımızı biliyorduk. Galatasaray, lige Denizli yenilgisi ile başladı. İç sahada oynadıkları ilk maçı kazanmak isteyeceklerdi. Onlar kazanmayı çok istediler ve baskılı başladılar. Biz de baskıya iyi karşılık verdik. Beyaz ve siyah gibi maçın iki bölümü vardı. İlk bölüm gole kadar olan kısım. Sonra ise golden sonra olan bölüm. Tüm veriler de bunu gösteriyor zaten. Yediğimiz gole kadar Galatasaray’ın baskısı altında geçen bir maç vardı. Golden sonra ise tamamen Konyaspor’un baskı kurduğunu, istediği oyunu sahaya yansıttığını gördük. O oyunun sonunda, çarparak da olsa, her şeyde olduğu gibi çalışmanın sonunda gelen bir hediye gibi 90 artı dakikalarında beraberliği sağladık. Burada sevindirici olan çalışılmış bir oyun ile takımın tüm karakterini ortaya koyması ve göstermiş olduğu mücadele. Galatasaray deplasmanından alınan bir puan bizim için sevindirici.

BU BİZİM DOĞRUMUZ

Galatasaray maçından sonra birçok yorum yapıldı. Ama tabi herkes kendi tarafına göre yorum yapıyor. Bu yorum yapan kişiler, Galatasaray tarafından yorumluyor işi. Kimse ortak bir futbol aklı ile yorumlamıyor. Bunlar doğal şeyler, biz kulak asmıyoruz. Biz doğru bildiğimizi, hocanın doğru bildiklerini uygulayacağını biliyoruz ve bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bizim de yöneticiler olarak hocamızın ya da teknik heyetin oyun sistemine müdahale edecek durumumuz yok. Bu Konyaspor’un tarzı. Konyaspor’un doğrusu. Herkesin kendine göre bir doğrusu var. Bu oyun sistemi de bizim doğrumuz. Sezon sonundaki durumumuza bakıldığı zaman neyin doğru neyin yanlış olduğu o gün konuşulur. İstanbul medyasının söylemleri tamamen Galatasaray tarafından yapılan yorumlar. Onların gönlü isterdi ki Konyaspor açık futbol oynasın ve maç farklı bir şekilde bitsin. O zaman her şey güzel olacaktı. Konyaspor’u iyi futbol oynadı diye tebrik edeceklerdi. Tabi sonunda Galatasaray kazanmış olacaktı. Biz buradan baktığımız zaman doğrusunu yaptığımıza inanıyoruz. 

SONUNA KADAR BERABER YÜRÜYECEĞİZ

Şu an teknik ekip ve yönetim arasındaki iletişim gayet iyi. Tamamen paralel düşünceler ile ilerliyoruz. Onlar da mutlu, biz de çok mutluyuz. Bu mutluluğu taraftarımız ile beraber tüm camiayı dahil etmeyi umut ediyoruz. Biliyoruz ki burada herkes iyi niyetli. Teknik ekibin Konyaspor’un geleceği ile ilgili planlaması bizi mutlu ediyor. Zaten yönetim Konyaspor’un maddi olarak rahatlamasını ve Süper Lig’de bu şekilde kalması için uğraşıyor. Teknik ekip de bizim bu maddi imkanlarımız bilerek gece gündüz çalışıyor, biz bunu görebiliyoruz. Memnun olmayacak hiçbir sebep yok. Her yerde söylediğimiz gibi, tamamen inanıyoruz ve güveniyoruz. Her zaman arkalarındayız. Bu yola beraber çıktık. Sonuna kadar da beraber yürüyeceğimize inanıyorum.  

GALİBİYETE İHTİYACIMIZ VAR

Antalyaspor ile bu hafta iç sahada karşılaşacağız. Tek arzumuz ve isteğimiz bu maçtan galibiyet ile ayrılmak. Artık üç puana ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Ve bu iki haftalık oyunumuzu galibiyet ile süsleyeceğimize inanıyorum. İç sahada oynayacağız tabi ki kolay olmayacak ama galip geleceğimize inancımız tam. Sonrasında 4 maçlık bir periyot olacak. Bu maçların 3 tanesi deplasmanda bir tanesi de kendi evimizde. Onun için bu ilk üç maçı 5 puan ile tamamlayarak belirli bir puan ortalamasına ulaşmak istiyoruz. Cumartesi günü oynayacağımız maça tüm taraftarlarımızı da davet ediyoruz. İyi bir futbol ve iyi bir sonuç ile Antalyaspor maçını tamamlayacağımıza inanıyorum.

TRANSFER HEDEFLEDİĞİMİZ ŞEKİLDE OLDU

Geçtiğimiz sezonun bitiminde ve sonrasında hocamız da biz de belirli revizyonların, bu sene belki daha fazla sirkülasyon olacağını söylemiştik. Zaten yeterince revizyon oldu. Yaklaşık 6 oyuncumuz (Yatabare, Jahovic, Uğur Demirok, Zuta, Fofana, Traore) ile yollarımızı ayırdık. Kadromuza 4 oyuncu dahil ettik. Ne kadar transfer yapmamış gibi görünsek de 4 oyuncu (Bajic, Alper, Anicic, Farouk Miya) aldık. Hocamızın ve teknik heyetin raporuna göre belki bir oyuncu daha alabiliriz. Transfer dönemi zordu. Biz bütçeleri aşmadan, hatta bütçeleri kısarak transferlerimizi yaptık. Geçen sezonki bütçelerin altına düştük, hedeflediğimiz şekilde oldu. Bunu da yapmak zorundaydık. Amacımız düşük maliyet ile en yüksek verimi almak. Bu yolda ilerliyoruz. Ümit ediyorum sezon sonunda düşüncelerimizin doğruluğunu görmüş oluruz. 

MALİYETLİ VE VERİMSİZ OYUNCULARDAN KURTULDUK

Lig biter bitmez herkes haklı olarak transfer istiyor. Takımlar kamptayken, taraftarımız burada transfer bekliyor. Bu doğal bir süreç. Takımımızın kampta bir çalışma ve aile ortamı oluyor. Biz bu aile havasını bozmadan hem de mali imkanları sağlayarak transfer yapmak istedik. Bu etkenlerin hepsini bir araya getirmek zor. Teknik ekip de burada ince eleyip sık dokumak istedi. Eğer ekonomiyi düşünmeden transfer yapacak olursanız bu çok kolay. Bizim ilgilendiğimiz oyuncular genelde bonservisli oyunculardı. Bazıları ile fiyatta anlaşamadık, bazıları ise fiyat yükseltmek için bu süreci kullanmak istedi. Ama biz yöneticiler olarak buna izin vermemeye çalıştık. Düşündüğümüz ölçülerde sıralamamızda olan, teknik ekibimizin de onayını alarak transferleri gerçekleştirmeye çalıştık. Dışarıdan belki insanların istediği gibi olmadı ama biz tamamen istediğimiz transferleri yaptık. En büyük artımız elimizdeki maliyetli ve verimsiz oyunculardan kurtulmaktı. Bunu da başardık. Bu noktada kulübe ciddi katkı sağladık. Ve teknik ekibin istediği oyuncuların yüzde seksenini takıma katmış olduk. Transferi gerçekleşmeyen oyuncular da ya kulübünün izin vermediği ya da yüksek maliyeti olan oyunculardı. Şu ana kadar transferde başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Aldığımız oyuncuların sezon içindeki performansı ya bu başarıyı taçlandıracak ya da olumsuz olarak etkileyecek ve eleştiri olacak.

ZUTA İSTENİLEN VERİMİ SAĞLAMADI

Son olarak Levan Shengelia ismi geçiyor. Hocamız bu konuda karar verecek, bu hafta kararın verilmesini bekliyoruz. Onun vereceği karar doğrultusunda biz yönetim olarak transferi gerçekleştireceğiz.

Uğur Demirok ve Zuta konusunda bir gelişme yok şu an. Ama Uğur başka bir takım ile anlaşmaya yakın gözüküyor. Önümüzde bir hafta kadar bir süre var. Yabancı sınırımız dolu olduğu için Zuta konusunu bir şekilde çözeceğimizi düşünüyorum. Bu süre içinde hepsi netleşecektir. Transferde bazen böyle şeyler olabiliyor. Hata veya başka bir şey diyebiliriz buna ama Zuta devre arasında hocamızın tercih ettiği bir oyuncu olarak transfer edildi. Ama istenen verimi sağlamadı. Bu da gayet doğal. Her alınan oyuncu istenen verimi veremiyor maalesef. Tek sıkıntı bonservisi ile almış olmamız. Onun için biraz zor oluyor ama kulübü mali bir zarara sokmadan elimizden geleni yapacağız.

MİYA EN AZ FOFANA KADAR FAYDA SAĞLAYACAK

Genç oyuncular konusu önemli. Bunu özellikle belirtmemiz gerekiyor. Belki Konyaspor’un transfer yasağı aldığı dönemden sonra en geç oyuncular şu an kadromuzda yer alıyor. Bu da tamamen teknik ekibin isteği doğrultusunda oluyor. Bu konuda yönetim olarak çok memnunuz. Taraftarlarımızın ve camiamızın da mutlu olmasını isteriz. Çünkü her zaman altyapıdan neden oyuncu çıkmıyor denir. Bunu da yöneticiler olarak bizim ve teknik heyetin bir özeleştiri olarak kabul etmesi gerekiyor. Camia baskısı nedeniyle, hemen başarı gelsin diye hepimizin yapmış olduğu hata bu. Yüksek maliyetli, yaşı yüksek oyuncuları getirerek Türkiye’de şov yapmalarını bekliyoruz. Ama bu şovlar kısa süreli olduğu için kulüpler borç batağına giriyor. Miya, Fofana’nın yerine almış olduğumuz bir oyuncu. Fofana’ya yüksek bedeller teklif ettik. Dışardan bakılınca verimli olduğu düşünülen, Konya’da kalması istenen bir oyuncu. Ama yüksek bedelleri tercih etmedi. Biz de onun 3’te 1’i maliyetinde olan Miya ile anlaşma sağladık. Miya başarılı olduğu takdirde hem kazanç hem de verim elde edilmiş olacak. Fofana’ya göre yaş olarak da çok iyi 21 yaşında. En az Fofana kadar faydalı olacağını düşünüyor teknik ekibimiz. 

KONYASPOR UZUN VADEDE BU OYUNCULARIN MEYVELERİNİ ALACAK 

Diğer genç oyuncularımız Mücahit, Ali Karakaya, Erdon, Ali Yaşar vb. gibi gençlerimizin zaten maliyetini söylemeye bile gerek yok. Bizim altyapıdan yetişen oyuncularımız. Bu arkadaşlarımız hem çok cüzzi fiyatlara oynuyor hem de Aykut hocanın ana takımda düşündüğü oyuncular. Bence Konyaspor’a yapılacak en büyük iyilikler bunlar. Tabi bunlar sabır işi. Bu sabrı yönetimden taraftara bütün camianın göstermesi gerekiyor. Yönetim ve teknik heyet bu konuda paralel bir çalışma yapıyor. Buradan kazançlı çıkan da tabi Konyaspor olacak. Bu oyuncuların artan performansı hem bizi hem teknik heyeti oldukça memnun ediyor. Uzun vadede Konyaspor, bu oyuncuların meyvesini yiyecek. 

GELECEKTEKİ 3 YILIN KEMİK KADROSU

Bu oyuncular dışında bir stoper ve ileriye Bajic’i aldık. Dışarıdan bir forvet ihtiyacı var gibi gözüküyor ama teknik heyetimiz bu sezon gol sıkıntısı yaşayacağımızı düşünmüyor, bu şekilde rapor verdiler. Milosevic’in iki haftadır performansı ortada, önümüzdeki haftalarda bu oyunu golle süsleyecektir. Bajic iki haftadır durgun ama bildiğimiz bir oyuncu, iyi bir futbolcu o da golle tanışacaktır. Bunun dışında Miya ve Ömer Ali gole yakın bir oyuncu. Hurtado talihsiz bir sakatlık yaşadı. Döndüğünde o da gole katkı sağlayacaktır. Ve tabi Erdon ve Mücahit. Biz bunlara sabredeceğiz ki Konyaspor kazançlı çıkacak. Sezon sonunda sıralama olarak ve mali olarak Konyaspor’un geleceğini garanti altına almış olacağız. Bu oyuncular takımımızın gelecekteki 3 yılının kemik kadrosunu oluşturacak ve takımımız kazançlı olacak. İnşallah bu dediklerimizi başarabiliriz.

OYUNCU SATMADAN ÇOK ZOR

Zaten oyuncu satmak gibi hedefiniz olmadığı zaman bu mali yapı ve borçlarla kulübü döndürmek çok zor. Sponsorluk gelirleri dışından ekstra bir gelirimiz yok. Bizim oyuncu yetiştirip satmamız gerekiyor. Az önce konuştuğumuz oyuncuların hepsinden bu konuda ümitliyiz. Konyaspor oyuncu sattığı sene Avrupa'da oynadı. Oyuncular Avrupa arenasında mücadele ettiği zaman daha göz önünde oluyor. Ümidimiz yine üst sıralara oynayarak Avrupa’da oynamak. Bu olmasa bile az önce saydığımız isimler birkaç sene içinde kendini daha iyi gösterecektir. Hepsi genç ve takım oyununa uygun oyuncular. Bunları zaman içine yayarak, yerine gelecek oyuncuların hazır olması ile döngüyü sağlamak istiyoruz. 

HEDEFLER SOYUT KALIYOR

Hedef konuşmak aslında biraz soyut kalıyor. Futbolda her şey olabiliyor. Geçen sezon 11 hafta kazanamadığımız oldu. Ki öncesinde de üçüncü olduğumuz sezon Konyaspor’un o kadar puan alacağı tahmin edilmiyordu. Şu an bu futbolcu yapısı ile bir aksilik yaşamazsak, ilk 8’in içinde olabiliriz gibi gözüküyor. Önümüzdeki 5-6 hafta bize bu konuda yol gösterecek. Ama ilk 8 içinde aşağılarda mı oluruz yoksa yukarı doğru mu gideriz bunu şimdi söylemek zor. 

KONYA KONYASPOR’A SAHİP ÇIKTI

Konyaspor, Konya’nın takımı. Konyaspor’un sahibi de Konya ve şehrimizin yöneticileri tabi. Başkanımız Hilmi Kulluk genel kurulumuzda söylemişti, bu borç yükü altında bu maddi gelir ile kulübü döndürmek çok zor. Türkiye’deki ekonomik yapıyı herkes biliyor. Yayıncı kuruluşun ekonomik yapısı ortada. Takımlarımızın gelirinin büyük bölümü oradan geliyor. Ve bununla birlikte sponsorluk gelirleri. Bizim yöneticiler olarak bu gelirleri bulmamız imkansız neredeyse. Onun için biz de şehrin ileri gelenlerinden Konyaspor’a yardım istedik. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Bir Konyalı olarak elinden gelenin hepsini yaptı. Tamamen onun desteği ile şu an Konyaspor bu halde. Aynı zamanda Sayın Valimiz Cüneyit Orhan Toprak, Konyaspor’a sahip çıktı. Sayın Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay, yapılan sponsorluk ile Konyaspor’u ipten aldı. Dışarıdan gözükmüyor ama bu sponsorluklar ile birçok ödememizi yaptık. Oyuncularımıza ödemeler yaptık. Şu an mevcut yapı ile ödenebilecek bir borç değildi bunlar. Bununla beraber ilçe belediye başkanlarımız tesislerimize çok yardımcı oldu. Forma kampanyasında oda başkanlarımız destek oldu. O yüzden biz Konya’nın takımı Konyaspor’a herkesin destek olmasını istiyoruz. Aynı zamanda Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca da çok ilgilendi. 

BORÇ YAPILANDIRMASINI YAPTIK

Sayın Bakanımız Murat Kurum öncülüğünde çok büyük destek gördük ve geçtiğimiz hafta Ziraat Bankası ile yapılandırmamızı yaptık. Yapılandırmanın kuralları ve şartları oldukça ağır. Başkanımız Hilmi Kulluk da elini taşın altına koydu. Ciddi bir yükümlülük ile Konyaspor’un 3 yıl içinde borçlarını rahatça ödeyebileceği bir yapılandırmaya imza atıldı. Bundan sonra yapılacak olan iş programlı bir şekilde gitmek. Bundan sonra kontrol zaten Ziraat Bankası’nda olacak. Yapılacak transferde, gönderilecek oyuncularda olsun her şeyde mali disiplin içinde hareket edilecek. Doğru bir planlama ile Konyaspor hem Süper Lig’de kalıcı olacak hem de borçsuz bir şekilde başarılara doğru gidecek. Burada doğru insanlardan biri Aykut Kocaman. Doğru yapılanma kapsamında Konyaspor’un önündeki 3-4 yılı en iyi şekilde planlayabilecek bir insan. Kendini kariyerini bir kenara bırakıp, Konyaspor’un geleceğini düşünen bir isim. Yolda eleştirilerle ve zorluklarla karşılaşacağız. Biz de şov için oyuncu getirebiliriz ama sezon sonunda örneği çok olan alt liglere gidebiliriz. Direksiyonun başında birçok sorumluluk ile ilerliyoruz. Sorumluluğun bilincindeyiz. Mali yapının aynı şekilde devam etmesi için Konyaspor’un ilk yarıda belirli bir puan ortalamasına ulaşması lazım. Bunu teknik ekip ile de paylaştık. Bu yapılandırmanın devam etmesi için ligde kalıcı olmamız lazım. Bunun için de doğru yapılanma ile yola devam etmek gerekiyor. Zor bir görev ama doğru insanlarla yola çıkıldığı için başarıya ulaşacağımız inanıyoruz. 

BİZİM GÖREVİMİZ SPONSOR VE PARA BULMAK

Yapılanmanın içeriğinde ilk başta faizler daha sonra da borcun ana parası ödenecek. Bunların hepsi tabi ligde kalıcı olursak gerçekleşecek. Diğer türlü risklerin hepsi bizim üstümüzde. Şu anki mali yapı ile Konya’da sponsor bulmak çok zor zaten. Ama belediye başkanımız ve valimiz Konyaspor’un arkasında. Genelde bu işler zorlama ile oluyor. Formamızda hala boş olan sponsor alanları var. Ve stadyumumuza isim sponsoru bulamadık. İnşallah onları da dolduracağız. Bu çalışmalar yıl boyunca sürecek. Bizim yönetim olarak görevimiz sponsor ve para bulmak. Teknik heyet ve futbolcularımıza iyi imkanlar sağlamak. Kayacı ve Tatlıcak Tesislerimiz zaten güzel bir tadilattan geçti. O yüzden bakanlarımız, belediye başkanlarımız, valimiz destek vermişken, biz de iyi işler yapacağız ve Konyaspor’u mali yapısı düzgün, Süper Lig’de kalıcı bir takım haline getireceğiz. Olmaması için şu an hiçbir sebep gözükmüyor. Herkesi sabırlı olmaya davet ediyorum. Hep birlikte olduğumuz yek vücut bu işi başaracağız. 

YUNUS ALTINBEYAZ/MUHAMMED SAYDAM