Yeni yönetim, yeni salon ve yeni isim ile 2014-2015 sezonuna adeta kabuk değiştirerek başlayan Torku Konyaspor Basketbol, sporun içinde olan sakatlıkların yanı sıra farklı nedenlerden dolayı yaşadığı şanssızlıklarla dolu zorlu bir sezonu geride bıraktı.

Kulüp tarihinin en başarılı sezon başlangıcını yapan Yeşil Beyazlılar, ilk yarıyı başladığı gibi bitirememiş olsa da ikinci yarıda yaptığı yeni transferler ve hamlelerle tekrar ayağa kalkmayı başararak 29. haftaya kadar play-off hedefini kovaladı. Son haftalara girilirken bu hedefinden olan Konyaspor Basket, sezonu 12 galibiyet ve 18 mağlubiyet ile on birinci sırada tamamlarken, geride pek çok önemli olay ve süreçler bıraktı.

 

İLK YARI ÇOK İYİ BAŞLADI

Aziz Bekir yönetiminde Avrupa'nın en zorlu liglerinden birine çekişmeli rekabet ortamında sezona başlayan Konyaspor, ilk galibiyetini Trabzonspor Medical Park karşısında oynadığı ilk maçında aldı. Potanın Kartalları ardından evindeki ilk maçında ise Tofaş'ı mağlup ederken arka arkaya aldığı 3 yenilgi sonrası, Rönesans TED Ankara Kolejliler, Uşak Sportif, Banvit, NSK Eskişehir Basket maçlarını kazanarak 4 maçlık bir galibiyet serisi yakaladı. Ligin başarılı takımları arasında gösterilen ve performansı ile takdir toplayan ekip, girdiği zorlu virajda Darüşşafka Doğuş, Anadolu Efes, Fenerbahçe Ülker gibi şampiyonluk kovalayan rakipler karşısında zorlanırken, sakatlıklardan dolayı eksik kadro ile çıktığı Beşiktaş integral Forex ve Türk Telekom maçlarını da kaybetti. Torku Konyaspor Basket, birinci devrenin son maçında kendi evinde Royal Halı Gaziantep'i yenerek 15 maçlık ilk bölümü 7 galibiyet ile noktaladı.

 

İKİNCİ YARI KORKUTTU

Devre arasında Mayo ile yollarını ayırmak zorunda kalan ve takıma iki yeni isim katan yeşil beyazlılar yeni transferlerin takıma uyumu ve sisteme alışma süreci yaşanırken çıktığı, Trabzonspor Medical Park, Tofaş, Pınar Karşıyaka ve Galatasaray Liv Hospital maçlarını kaybetti. Üst üste alınan bu yenilgiler Potanın Devleri'ni strese sokarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi maçında son saniye basketi ile galibiyeti getiren Troy De Vries, bu sayı ile yalnızca galibiyeti değil sonraki haftalarda gelecek olan galibiyet serisinin de önünü açmış oldu. Deplasmanda Rönesans TED Ankara Kolejliler ve Banvit, Konya'da ise Uşak Sportif ve NSK Eskişehir Basket maçlarını kazanan ekip 5 maçlık galibiyet serisi ile tekrar ayağa kalktı ve tehlikeli bölgeden uzaklaşarak rahat bir nefes aldı. Ardından gelen haftalarda önemli kayıplar yaşayan yeşil beyazlılar, galibiyet alamadı ve ligi 11. sırada tamamladı.

 

5 MAÇLIK GALİBİYET SERİSİ UMUTLANDIRDI

İkinci yarıda ilk dört maçında mağlup olarak kan kaybeden ve ligde gerilemeye başlayan yeşil beyazlılar, İstanbul BŞB maçı ile ibreyi tersine çevirerek 5 maçlık bir galibiyet serisi yakalayarak yeniden yükselişe geçmeyi başardı. Üst üste alınan bu galibiyetler ile hedef büyüten ve Play-Off potasına giren ekip, son haftalara kadar bu yöndeki beklentisini korusa da Türk Telekom mağlubiyeti ile Avrupa hedefinden uzaklaştı. Son maçında da Royal Halı Gaziantep'e kaybeden Torku Konyaspor Basket, 12 galibiyet ile ligi noktaladı.

 

SAYI KRALI SAKATLANDI

Bu sezon pek çok olumsuzluk ile karşı karşıya kalan temsilcimizde ilk sorun, ligin sayı kralı Troy De Vries'ın sakatlığı ile başladı. İlk yarıda NSK Eskişehir Basket ile oynanan maçta sakatlanan Troy De Vries uzun süren tedavi süreci nedeniyle 6 maç takımdaki yerini alamadı. Yeşil beyazlıların hücumdaki en önemli silahı olan Troy De Vries ilk 9 hafta sonunda ligin "Sayı Kralı" olarak performansı ile tüm dikkatleri üzerine çekmişti.

TROY DÖNDÜ MAYO GİTTİ

6 haftalık sakatlık sürecinin ardından De Vries takıma dönerken bu kez de yeşil beyazlılarda Josh Mayo sorunu çıktı. Devre arasında tatile giden Mayo, geri dönüşünde ise Türkiye'ye alınmadı. Mayo'nun ülkeye girişinin neden engellendiği netlik kazanmazken, takımdan ayrılışı nedeniyle ligin ikinci yarısı oldukça sancılı başladı. Oynadığı 15 maçta 16.33 sayı-4.73 asist ortalamaları tutturan, etkili ve takımın oyun sistemine alışmış bir oyun kurucunun yokluğu büyük bir eksikliği de beraberinde getirdi.

VALENTİN PASTAL'IN ELİ KIRILDI

Talihsizlikler yeşil beyazlıların peşini bununla da bırakmadı ve bu defa ligin 17. hafta maçında Valentine Pastal sakatlandı. Elinde kırık tespit edilen Pastal, ameliyat edildi ve yaklaşık olarak bir buçuk ay takımdaki yerini alamadı. Pastal, ligin 24. haftasında oynanan NSK Eskişehir Basket maçında formasını yeniden giyerken, 6 dakika kaldığı oyunda 4 sayı, 3 ribaunt ile oynadı. Torku Konyaspor Basket, bu karşılaşmada üst üste 5 galibiyetini aldı.

EN AĞIR DARBE WİLLİAMS'TAN

İşleri yoluna girdi derken Konyapor Basket bu defa da Sean Williams'tan gelen haberle sarsıldı. 21. haftada oynanan TED Ankara Kolejliler karşılaşması vücudunda yasaklı madde tespit edilen yıldız oyuncu ile yollar ayrıldı. Ribaund ve Blok liderliğinde 15 maç sonunda sürekli ilk 3 sıra içinde yer alan Sean Williams, TBL All-Star 2015 organizasyonunda Asya Karması'nda yer almış, smaç yarışmasında da yeşil beyazlıların gururu olmuştu.

 

WARRICK VE BREMER TAKIMDA

Josh Mayo ile yolları ayrılan ekip,teknik kadronun transfer çalışmaları sonrasında ilk olarak Çin Ligi'nde forma giyen NBA patentli Hakim Warrick ile anlaşma sağladı. Amerikalı oyuncu ligin ikinci yarısının ilk maçında da takımdaki yerini aldı. 5 Ocak'ta gerçekleşen bu transferin ardından 30 Ocak'ta da Paok'ta forma giyen ve daha önce Fenerbahçe Ülker ve Royal Halı Gaziantep takımlarında forma giyen Ernest Bremer kadroya dâhil edildi. Jason Boone ise takımdan ayrılan diğer bir isim oldu.

WARRICK SAYI YÜKÜNÜ OMUZLADI

Oyunun hücum yönünü iyi oynayarak takıma önemli katkı veren Hakim Warrick en zorlu süreçte yönetimin ve teknik heyetin gerçekleştirdiği önemli bir transfer hamlesi olarak kendini ispatladı. Forma giydiği 15 maçın hepsinde çift haneli sayılara ulaşarak skor üreten Amerikalı oyuncu, Pınar Karşıyaka ve Türk Telekom maçlarında 28 sayı ile en skorer maçlarını çıkarttı ve 17.6 sayı ortalaması ile sezonu noktaladı.       

 

TROY SAYI LİDERLİĞİNDE İKİNCİ OLDU

Sezon başından buyana Torku Konyaspor Basket'in önemli oyuncuları arasında yer alan ve 24 maçta forma giyerek 17 sayı ortalaması ile sezonu noktalayan Troy De Vries "Sayı Liderliği" kategorisinde normal sezonu NSK Eskişehir Basket takımının oyuncusu Matt Walsh'un ardından ikinci sırada noktaladı. Bir ara sakatlanarak takımdan uzak kalan başarılı oyuncu eski formuna hızlı bir şekilde kavuşarak takıma katkı sağlamaya devam etti.

 

TAKIMIN DEĞİŞMEZ İSMİ THOMAS GUİNN 

Bu sezon geride kalan 30 maçlık periyotta takımın en istikrarlı oyuncusu ise Thomas Guinn oldu. Tüm maçlarda forma giyen tek isim olan Guinn, 10.5 sayı-4 ribaund-1.5 asist ortalamaları yakaladı. Temsilcimizin az bir farkla mağlup olduğu 27. haftada oynanan Fenerbahçe Ülker maçında rakip potaya 27 sayı bırakan Guinn sezonun en skorer oyununu oynadı ve 6 ribaunt 1'de asist ile oynadı.

 

BURAK VE OGÜN EN ETKİLİ TÜRK OYUNCULAR

Sezon başında gerçekleştirilen hazırlık kampında sakatlanarak 24 hafta takımdaki yerini alamayan Burak Selen, bu sezon forma giydiği 6 maçta 6.83 sayı-3.16 ribaund ortalamaları ile takıma katkı sağladı. Diğer yandan takımın bir diğer Türk oyuncusu Ogün Sevinç ise 29 maçta süre aldığı yeşil beyazlı forma ile 3.68 sayı-1.89 ribaund ortalamaları tutturdu. 

 

3 SAYI ÇİZGİSİNDE LİGİN EN ETKİLİ TAKIMI

Sezon sonunda 79.1 sayı ortalamasına sahip olan Potanın Kartalları, boyalı alandan yüzde 53.2, üç sayı çizgisinin gerisinden yüzde 40.9, serbest atışlarda ise yüzde 77 isabet oranları yakaladı. 7.6 hücum, 22.5 savunma, toplam 30.1 ribaund ortalaması tutturan ekip, 16.4 asist, 2.2 blok ve 4.83 top çalma istatistiklerine ulaştı. Bu rakamların içinde üç sayılık atışlardaki isabet yüzdesi ile ligin en iyi takımı olan Torku Konyaspor, önemli bir başarıya da imza attı.   

 

 

 

TARAFTARIN İLGİSİ SÜREKLİ ARTTI

Bir önceki sezona oranla iki kat artan seyirci sayısı, bu sezon yeşil beyazlıların en büyük desteklerinden biri oldu. Sezonun başından itibaren artarak temsilcimizin evinde oynadığı tüm maçlarda Selçuklu Spor Salonu'na gelen ve takımına destek veren taraftarlar önemli bir güç oluşturdu. Takımın performansı ve salonda yarattığı atmosfer ile Konyaspor taraftarı, rakiplerin çekinerek geldiği ligin en zorlu zorlu deplasmanlarından birisini yaratmayı bildi.

   

 

Editör: TE Bilişim