Spor camiasının önde gelen spor yazarlarından Erhan Seven her hafta olduğu gibi Spor Toto Süper Lig'in 9. Haftasını sizler için değerlendirdi. Torku Konyaspor'un Trabzon deplaısmanında en az 1 puanı hak ettiğini söyleyen Seven, "Kartal Trabzon'da fırsat tepti dedi


Ligin 9. haftası 26 golle sona erdi. 4 ev sahibi, 2 deplasman takımı galip geldi. 3 maç ise berabere bitti.
Önceki hafta son dakika golü ile üç puan alan Torku Konyaspor, Trabzon deplasmanından 3-2 yenilerek eli boş döndü. Fenerbahçe ise Çaykur Rizespor'u 2-1 yenerek liderliğini sürdürdü. 18 takımın 17'si, Akhisar Belediyespor hariç gol attı. İşin ilginç tarafı, gol krallığı sıralamasında 9 golle ilk sırada bulunan Gekas'a sahip Akhisar, gol bulamadı. Maçların analizine geçersek eğer…
FENERBAHÇE: ÇAYKUR RİZESPOR: Fenerbahçe, sezonun en etkili maçını
Rizespor'a karşı oynadı. Fenerbahçe, lig başlamadan önce Manisa'da Galatasaray ile 120 dakika oynanan Süper Kupa finalinde de rakibine karşı çok üstün oynamıştı. Rizespor maçı da ligin en etkili maçı oldu. Maç boyunca 26 şut çeken Sarı-Lacivertliler'e karşı Rize'nin tek şut girişimi 90. dakikada oldu. Zaten Rize'nin golü ise Fenerbahçeli Kadlec'in ters vuruşundan ilk dakikalarda geldi. Fenerbahçe, bir türlü oynatamadığı Diego Ribas'ın ilk onbirde başladığı maçta rakibini bunalttıkça bunalttı. Yenik duruma düştükten sonra iki kanadı da çok iyi kullanan Fenerbahçe, Mehmet Topal'ın ısrarcı oyunu ile penaltı da kazandı. Ancak penaltı özürlü Kuyt, Fenerbahçe forması altında üçüncü kez penaltı kaçırdı. İlk yarındın sonlarına doğru Çek futbolcu Kadlec, bu kez kaleyi şaşırmadı ve rakip fileleri havalandırarak ilk yarıyı 1-1'e getirdi. Fenerbahçe ikinci yarıda yedek kuvvetleri Sow ve Webo'yu da sahaya sürerek adeta hücum hattını 5 futbolcuya çıkardı. Yıllardır görmediğimiz bir şekilde, Rizespor kendi yarı sahasına hapsoldu, ezildi. Fenerbahçe aradığı gole, anne acısı yaşayan Webo'nun ayağından 80. dakikada kavuştu. Maçın kahramanı Rize kalecisi Serkan Kırıntılı oldu. Ayrıca Diego Ribas etkili bir oyun ortaya koydu. Rizespor, Mehmet Özdilek yönetiminde, son yılların en kötü futbolunu ortaya koydu. Çok defansta kaldı, ileri çıkamadı. Bir de Kıvanç'ın 53. dakikada kırmızı kart görmesiyle birlikte iyice kendi sahasına gömüldü. Başta Serkan ile direndi ama golü kalesinde gördü. Maçın ardından Özdilek'in koltuğu sallanmaya başladı ve Hami Mandıralı'nın ismi ön plana çıktı.
 

TRABZONSPOR- TORKU KONYASPOR: Konyaspor, Trabzon deplasmanından fırsat
tepti diyebiliriz. Konyaspor, bir gece önce Vahid Halilhodziç'in takımdan gönderilmesiyle birlikte Fransız yardımcı hocaları ile maça çıkan Trabzonspor karşısında öne geçmeyi de başardı. Henüz 6. Dakikada Hasan, silahını kabzesinden çıkarttı ve ateşledi ve takımın 1-0 öne geçirdi. Bu dakikadan sonra Konyaspor daha iyi oynarken Tolga'nın gereksiz penaltısıyla Cardozo beraberliği sağladı. Ardından Yusuf Erdoğan ile yenilen kontratak gol de Yeşil-Beyazlı ekibe yakışmadı. İkinci yarıda son haftaların formda oyuncusu Ömer Ali Şahiner yine golünü attı. Böylece Ömer Ali, Altay, Karabük ve Trabzon maçlarında gol atarak kupa ve ligde son üç maçını boş geçmedi. Türk futbolu iyi bir açık futbolcusu kazandığını da gösterdi. Takım iyi gittiği için Aykut Kocaman, uzun süre oyuncu değişikliği anlamında müdahale etmedi. Konyaspor iyi futbol oynadığı anlarda 77. dakikada Cardozo'nun golüne engel olamayınca hak ettiği puanı alamadı. Trabzonspor'da ise, geldiği günden bu yana gitmeyi hedefleyen Vahid Halilhodziç amacına ulaştı ve 1 milyon 650 euro'luk yıllık toplam gelirini alarak Trabzon'dan kaçmayı başardı. Trabzonspor başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun Vahid Hoca'yı tek başına aldığı kararla takımın başına getirmesinin yanlışı bir kez daha görüldü. Vahid Hoca 23 oyuncu aldırarak Bordo-Mavili ekibe ekstradan masraf yaptırdı. Hacıosmanoğlu bu konuda suçludur. Takım, Vahid Hoca'sız daha iyi oynadı. Ersun Yanal, 15 günlük süreyi iyi değerlendirip Trabzonspor'u toparlamaya çalışacak.
 

KARABÜKSPOR-GALATASARAY: Galatasaray, zorlu Karabükspor deplasmanından 2-1'le üç puanı alırken çekirge bir kez daha zıpladı. Çünkü Galatasaray yine iyi oynamadığı bir maçı kazanırken, lider
Fenerbahçe'den averajla 19 puanla ikinci sırada bulunuyor. Henüz 3. Dakikada Chedjou'nun attığı kafa golüyle beklemediği şekilde öne geçen Galatasaray, bunun avantajını oyunu tutarak gösterdi. Oyun ve top kontrolu Galatasaray'da bulundu ama Karabükspor da zaman zaman atak üstünlüğünü ele geçirdi. İlk yarı bu skorla biterken ikinci yarıda eski Galatasaraylı Emre Güngör bu kez kafayla topu filelere gönderdi. İki takımın mücadelesinde maçın bu şekilde sonuçlanması beklenirken 'nöbetçi golcü' Umut Bulut devreye girdi ve golünü atarak Galatasaray'ı bir kez daha ipten aldı. Ancak bu futbol, Sarı-Kırmızılı ekibi 34 maçlık maratonda bir yere ulaştırmaz ama şu aralar üst sıralarda kalmasını sağlıyor. Karabükspor, piyangodan çıkan Avrupa kupaları nedeniyle ligi erken açmıştı. Bunun sıkıntısını yaşadı. Erken form tutmak için yüklemeler yapıldı. Bu da beraberinde sakatlıkları getirdi. Karabükspor her maça ilk onbirde oynayan 4-5 futbolcusunun eksikliği ile çıkıyor. Galatasaray karşısında istediği puanı alamadı. Mavi-Kırmızılı ekip, böyle devam ederse alt sıralardan kurtulması zorlaşır.

BAŞAKŞEHİR- BEŞİKTAŞ: İki haftadır kaybeden Beşiktaş için çok zorlu ve mutlak kazanılması gereken bir maçtı. İki hafta öncesine kadar hemen herkesin en büyük şampiyonluk adayı olan Beşiktaş, yenilgilerden sonra 4. sıraya düşmüştü. Bu maça çıkarken de Gökhan, Veli ve Olcay da kart cezaları nedeniyle yoktu. Ayrıca Tolga sakattı, Motta da yoğun maç trafiği nedeniyle dinlendirildi, Necip de formsuzluğu nedeniyle kenara çekildi. Bu ortamda yağmur altında maça çıkan Beşiktaş, bir de 42. dakikada golü yiyince 'bu maç da gidiyor mu acaba?' düşüncesi oluştu. Ancak ikinci yarıda Demba Ba, babalığını gösterdi ve muhteşem bir vuruşla 63'de beraberliği sağladı. Son haftaların formda oyuncu Kerim ile 2-1 üstünlüğü elde eden Beşiktaş, Franco'nun 77'de atılmasıyla sarsıldı. Maç Başakehir'in tek kale oyununa döndü. Ama gol gelmedi. 90 artı 4 'de İsmail de ikinci sarıdan kırmızı görünce 9 kişi tamamladığı maçı Beşiktaş 3 puanla ayrılmayı başardı. Başakşehir, az gol yemesiyle öne çıkan bir takım. Bu maç öncesi 3 gol yemişti. Maçta öne geçtikten sonra Semih Şentürk'ün Visca'ya attığı iki harika pası Boşnak oyuncu gole çeviremedi. Bunları atsaydı Beşiktaş'ın geri dönüşü zordu. Başakşehir, zor kaybediyor ama kazanmayı bilmesi lazım. Yoksa Abdullah Avcı'nın oluşturduğu bu iyi takım, orta sıralarda kalır maalesef.
 

MERSİN İDMANYURDU-BALIKESİRSPOR: Üst sıraların istikrarlı takımı Mersin İdmanyurdu, Balıkesirspor'u 2-1 yenerek haftayı üç puanla kapattı. Maça hızlı başlayan Rıza Çalımbay'ın talebeleri, erkenden 2-0 öne geçti. İkinci yarıda golü yemesine rağmen istediği üç puanı alarak 4. sıraya yükseldi. Balıkesirspor ise yine bir yenilgi alarak son sıradan kurtulamadı. 38 yıl sonra geldikleri Süper Lig'de bu şekilde giderlerse tutunmaları zor görünüyor. Balıkesir'in öncelikle maç kaybetmemesi lazım ama kolay gol yiyen bir ekip görünümünde. Şu anda ligin en çok gol yiyen takımı olmaları da bunu gösteriyor zaten.
 

GAZİANTEPSPOR-AKHİSAR BELEDİYESPOR: Gaziantepspor, kendi sahasındaki son üç maçını 1-0 kazanarak üç puan aldı ve 5. sıraya kadar yükseldi. Okan Buruk yönetimindeki Antep ekibi, genç golcüsü Muhammet Demir'in altın vuruşuyla üç puana ulaşırken, ekonomik sıkıntılara rağmen üst
sıralara çıkmayı başardı. Okan Hoca, olayın sadece para pul olmadığını, ruhun da futbol denen bu tiyatroda önemli olduğunu gösterdi. Akhisar Belediyespor, golcüsü Gekas susunca, suskun kaldı.
Akhisarspor'uan attığı 12 golün 9'u Yunan oyuncu tarafından atıldı. Akhisar aldığı bu yenilgi ile sıralamada orta sıralara doğru inmiş oldu.
K. ERCİYESSPOR- BURSASPOR: Son haftaların 'son dakika' takımı Kayseri Erciyesspor, Bursaspor'u konuk etti ve maç 1-1 sonuçlandı. Önceki hafta Rize deplasmanından uzatma dakikalarında attığı golle bir puan alan, bir önceki hafta Beşiktaş karşısında son dakikalarda iki gol bularak üç puan alan Erciyes, bu özelliğini bu hafta da sürdürdü. Erciyes, 88'de Zoua ile gol bularak puanı kurtardı. Maçtan sonra
soyunma odası koridorlarında futbolcular arasında yaşanan kavga iki takıma da yakışmadı. Son haftaların formda takımı Bursaspor öne geçtiği maçta skoru koruyamadı. Flaş bir takım Bursaspor. Şenol Güneş yönetiminde bunu gösteriyor. Tekrar milli takıma seçilen Volkan Şen'in formu yüksek, Fernandao gollerini atıyor. Bursaspor takımını daha iyi günler bekliyor.


KASIMPAŞA-GENÇLERBİRLİĞİ: Kasımpaşa, bir önceki hafta Galatasaray maçında hakem hataları ile maçı kaybetmişti. Kasımpaşa, Gençlerbirliği karşısında da iki kez yenik duruma düştü ama maçı bırakmadı ve beraberliği kurtardı. Kadrosu iyi futbolculardan kurulu Kasımpaşa'nın artık seri galibiyetlere ihtiyacı var. Özellikle iç saha maçlarını üç puanla kapatmak zorunda ama yedikleri basit goller onlara yakışmıyor. Gençlerbirliği, İrfan Buz ile yeni bir ivme yakalamış durumda. Geçen hafta Başakşehi'i uzatma dakikalarında attığı golle yenmişlerdi. Şimdi de Kasımpaşa'yı ellerinden kaçırdı. İyi bir yoldalar. İlhan Cavcav'ın İrfan Buz tercihinin doğruluğu göze çarpıyor.
 

SİVASSPOR- ESKİŞEHİRSPOR: Geçen senenin iki flaş takımı bu sezon alt sıralarda mücadele ediyor. Özellikle kendi sahasında başarılı sonuçlar almasına alıştığı Sivasspor bir türlü maç kazanamıyor. Eskişehir'i son dakikada yedikleri golle ellerinden kaçırdılar. Roberto Carlos'un
koltuğu altından her an kayabilir. Eskişehirspor ise bir türlü toparlanamadı. Maçtan sonra Ertuğrul Sağlam istifa etti ancak yönetim kabul etmedi. Eskişehirspor büyük parasal krizle boğuşuyor. Tarık Çamdal, Veysel Sarı, Alper Potuk gibi oyunculardan 15 milyon euro bonservis kazanmalarına rağmen bataktan çıkamıyor. Bu da takımın toparlanmasını engelliyor. Kırmızı-Siyahlı ekibi zor günler bekliyor.

ERHAN SEVEN

Editör: TE Bilişim