Spor Toto Süper Lig temsilcimiz Konyaspor büyük bir heyecan ve umutla yeni sezona başladı. Yeşil beyazlılarda yeni sezonun hedefi Avrupa olarak belirlendi. Teknik heyetten futbolculara kadar her kesim Avrupa hedefinin altını çizerken bağlayıcı açıklama Konyaspor Başkanı Hilmi Kulluk’tan geldi. Başkan Kulluk, “Yeni sezondan bizim de beklentilerimiz yüksek. Amacımız yeniden Avrupa’da ülkemizi temsil etmek” dedi.

Konyaspor’un son haftalarda ligde kaldığı tartışmalı bir dönemin ardından yönetimi devraldınız. 1 yıl sonunda da genel kurul kararı alarak, güven tazelediniz. Başkan seçildiğiniz günden itibaren yaşanan süreci ve geçen sezonu değerlendirebilir misiniz?

Konyaspor üst üste yaşadığı iki başarılı sezonun ardından hem mali, hem de sportif açıdan diğer Süper Lig takımları arasında önemli bir noktaya gelmişti. Mevcut durum sürdürülebilir olsaydı bugün bambaşka şeylerden bahsediyor olabilirdik. İkinci kez Avrupa Kupalarına katıldığımız sezonun başında çok sayıda transfer yapılması, takımın kimyasının değişmesi ve transfer edilen isimlerin neredeyse tamamının takıma hiçbir katkı sağlamaması bununla birlikte kulübe getirdikleri mali yük bütün dengeleri alt üst etti.

Buna düşme korkusuyla, devre arasında kadro mühendisliğinden uzak bir tutum içinde yüksek maliyetlerle yapılan transferleri de işin içine katarsak, sanırım durumu net bir şekilde özetlemiş oluruz. Biz göreve geldiğimizde hızla yapılması gereken işler vardı. Jens Jonsson birkaç gün sonra serbest kalıyordu. Hızla o konuyu çözdük. Ardından menajerlerin dikte etmeye çalıştığı oyuncuları ve bu menajerleri kulübümüzden uzak tutarak, makul sayıda transferler gerçekleştirdik. Konyaspor’umuzun mali yapısını darmadağın edecek yüksek maliyetleri olan Samuel Eto’o gibi isimlerle yollarımızı ayırdık. Aynı anlayışa bu sezon başında da devam ettik. Biz göreve gelmeden önce yüksek rakamlarla transfer edilen Adis Jahovic, Yatabare gibi futbolculara hizmetleri için teşekkür ettik. Yeni bir standart ve ücret dengesi oluşturmak için devam etmek istediğimiz ama belirlenen rakamların üzerinde tekliflerle karşımıza çıkan futbolcularla da anlaşma sağlamadık.

Geçtiğimiz sezonun geneline baktığımızda hedeflediğimiz puanın biraz gerisinde kaldık. Ancak bir önceki sezona baktığımızda taraftarlarımıza düşme korkusu yaşatmadığımız ve üst sıralar için mücadele verdiğimiz için mutluyuz. Daha iyisi olabilir miydi? Evet olabilirdi. Fakat kendi evimizde oynadığımız karşılaşmalarda skor açısından beklentileri karşılayamadık. Bunun hepimiz tarafından bilinen çok önemli sebepleri vardı. Her şeyden önce geçtiğimiz sezon sıra dışı sakatlıklar nedeniyle kadro kurmakta zorlandık. Sezonun ikinci yarısından itibaren neredeyse ideal 11 ile üst üste iki maç sahaya çıkamadık. Kadro derinliği geniş olmayan takımlarda bir futbolcunun bile ne kadar önemli olduğunu düşünürsek, biz her hafta cezalı ve sakat futbolcularımız nedeniyle 5-6 eksikle müsabakalara çıkmak zorunda kaldık. Bu durum sezonun sonuna kadar devam etti. Böyle bir ortamda tüm bu parametreleri bir araya getirdiğimizde sezonu 8. sırada tamamlamak bizim için önemliydi.

İlk sezonunuzda Konyaspor’un kurumsallaşması, tesisleşme ve taraftar ile uyumlu projelerle öne çıktınız. Geride kalan zaman zarfında yapılanları ve kulübün geldiği noktayı özetleyebilir misiniz?

Göreve gelmemizin hemen ardından yaptığımız toplantılarda öncelikli olarak Konyaspor kulübünün her alanda temsil kabiliyetini yükseltebilmek için adımlar attık. Özellikle, profesyonel takımımızın çalışma ve yaşam alanlarını standartların üzerine çıkardık. Özellikle sezon bittikten sonra yoğun bir çalışma temposuyla Kayacık tesislerimizi mükemmel denilebilecek bir hale getirdik. Burada aklınıza gelecek gelmeyecek hiçbir ayrıntıyı göz ardı etmedik. Isınma, ısıtma, aydınlatma vb tesisatların hepsi elden geçirildi, neredeyse sıfırdan yeniden ve çok daha güçlü çok daha ekonomik bir şekilde hizmete sunuldu. Teknik heyetimizin görüşleri alınarak tesisin yapılaşmasıyla ilgili önemli değişikliklere gidildi. Mümkün olduğunca hepimizin hedefi Kayacıkta futbolcularımızın daha uzun zaman geçireceği bir ortam oluşturmak. Bunun için çeşitli projeleri kısa zaman aralıklarıyla hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Futbolcularımız ne kadar bir arada zaman geçirirlerse aralarındaki bağ o kadar artacak ve bu sahaya yansıyacak. Bunun için uzun süre vakit geçirecekleri çalışma ve yaşam alanlarını Türkiye standartlarının üzerine çıkardık. Sahalarımızın bakımları çevre düzenlemelerini eksiksiz yaptık. Rekreasyon alanları oluşturduk.

Tabi sadece Kayacık değil, Zafer ve Tatlıcak tesislerimize de önemli yatırımlar yaptık. Daha önce pilot takımımız 1922 Konyaspor’umuzun kullandığı Tatlıcak tesislerimizi tamamen futbol akademimizin hizmetine sunduk. Tesisi baştan aşağıya yeniledik. Tribün altlarında kullanılmayan atıl vaziyetteki odaları faal duruma getirdik. U17- U19 ve diğer takımlarımızın maçlarını burada oynayabilecek duruma getirdik. Tatlıcak tesislerimiz an itibariyle herhangi bir Süper Lig takımının kalacağı antrenman ve kamplarını yapacağı bir düzeye getirilmiştir. Eğer alt yapıdan futbolcu çıkarmayı hedefliyorsak önce onlara yatırım yapmalıyız. Yönetim Kurulu olarak sözde değil fiiliyatta altyapımıza sahip çıkarak onların mevcut şartlarını iyileştirerek verimli geri dönüşler alabileceğimize inanıyoruz. Çocuklarımıza onların değerli olduklarını hissettirmek istiyoruz. Özgüvenlerini ve aidiyetlerini artırarak Konyaspor’a hizmet etmelerinin yolunu açıyoruz. Kısa süre içinde yaptığımız yatırımların sonuçlarını alacağımızı düşünüyoruz.

Diğer taraftan Zafer tesislerimizin durumu iç açıcı değildi. Orayı da baştan sona yaşanabilir bir hale getirdik. 2005’ten beri kullanılan ancak ekonomik açıdan kulübe külfet getiren ısınma, ısıtma ve aydınlatma sistemlerini bugünün imkânlarıyla yeniledik. Burayı 1922 Konyaspor’umuzun hizmetine sunduk.

Tesislerimizde madde madde neler yapıldığını yazmaya kalksak inanın sayfalar dolusu bir kitap çıkar karşımıza. Sizlerin de bildiği üzere bu çalışmalarımızı sezon içinde periyodik olarak bir kitap haline getirdik ve tüm gelişmeleri sizin kanalınızla kamuoyu ile paylaştık, paylaşmaya da devam edeceğiz. Konyaspor’un her bir kuruşunun nereye nasıl harcandığını kamuoyunun bilmesi açısından bu şeffaflığa son derece önem veriyoruz.

Stadyuma gelince…

Mescitler, tuvaletler, kulüp idari binası, riyaset locası, çimlerin değiştirilmesi, elektronik aksamla ilgili faaliyetler, localar, yedek kulübelerindeki koltukların değiştirilmesi, kuzey ve güney tribünlere sabit, dayanıklı koltukların yaptırılması, yayıncı kuruluş için dinlenme odasının hayata geçirilmesi, passo lig gişelerinin kaldırılıp kurumsal kimlikle yeniden hizmete açılması, stadyum ve müzemizin internet üzerinden gezilebilmesi vb birçok alanda çalışmalar gerçekleştirdik.

Bu icraatları kendi imkân ve öz kaynaklarımızla hayata geçirdik. Diğer taraftan özellikle stadyumumuzun yıpranan zeminin değiştirilmesi hususunda çok kıymetli büyükşehir belediye başkanımız Uğur İbrahim Altay’ın, Tatlıcak Tesislerimizin çevre düzenlemesi ve önümüzdeki günlerde yapımına başlanacak sentetik sahanın kulübümüze kazandırılması konusunda büyük emekleri olan Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca’ya teşekkür ediyoruz.

Konyaspor yeni bir sezona başladı. Önümüzdeki sezondan taraftar ve camianın beklentisi büyük. Yeni sezondan sizin beklentileriniz nelerdir? Konyaspor’un bu sezonki nihai hedefi nedir?

Konuya taraftarın bir numaralı gündeminden başlayalım. Transfer yapmak çok kolay, parayı verirsin istediğin futbolcuyu getirirsin. Fakat bunu yaparken koskoca bir şehrin ve kulübün geleceğini ipotek altına alamazsın. Bizin yönetim kurulu olarak bu şehrin ve bu takımın geleceğini düşünmek gibi önceliklerimiz var. Elbette saha içinde de sportif anlamda başarıyı yakalamak için elimizden gelen gayreti gösterdik. Orada güçlü olmamız ve ligin üst sıralarını zorlamamız bizi maddi açıdan da rahatlatacak. Ancak yayıncı kuruluş ile TFF arasında gerçekleşen görüşmeler kısa bir süre önce neticelendi. Bizim gelirimizin büyük bir bölümünü yayıncı kuruluştan gelen meblağlar oluşturuyor. Öte yandan Finansal Fair Play çerçevesinde Türkiye Futbol Federasyonu’nun sezon başlamadan önce kulüplere uyarıları oldu. Bu prensipleri aşan kulüplere TFF puan silme cezası başta olmak üzere bir takım yaptırımlar uygulayacak. Dolayısıyla parayı her zamankinden daha iyi yönetme mecburiyetimiz var. Bu sezon taraftarımızın beklentilerinin farkındayız. Takımımız için ne gerekiyorsa yapacağız. Diğer kulüplerde de benzer sorunlar var. 15-16 futbolcuyla sezon açan takımları görüyoruz. Çok şükür geçtiğimiz sezondan hazır vaziyette sözleşmeleri devam eden çok sayıda futbolcumuz vardı. Hatırlanacağı üzere göreve gelir gelmez iç transferde birçok oyuncumuzla sözleşme uzattık. Şimdi diğer takımlara oranla bu konuda biraz daha rahatız. Transfer dönemi bitmeden uygun şartlarda ve maksimum verimle kadromuza katacağımız isimleri değerlendirdik. Yeni sezondan bizim de beklentilerimiz yüksek. Amacımız yeniden Avrupa’da ülkemizi temsil etmek.

Geçmiş dönemlerde temeli atılan 100. Yıl Vizyonu’nu önemsiyor musunuz? 100. Yılda şampiyonluk Konyaspor açısından gerçekçi bir hedef midir?

100. yılda şampiyon olabilmek hepimizin arzusu. Kim istemez ki; ama bu hedeflere yürümek için ayağımızı yere sağlam basmak zorundayız. Öncelikle iki kez Avrupa’ya giden ve mali yapısını düzelten Konyaspor’un sadece bir sezonda yerle yeksan olan mali yapısının düzeltilmesi gerekiyor. Önce inşallah bunu düzelteceğiz, sonra daha gerçekçi hedefler koyacağız. FFP kriterleri sonrasında Anadolu takımları düzgün yönetilebilirse muhakkak kısa dönem içinde İstanbul dışından bir takım şampiyonluğu göğüsleyecektir. Bu neden Konyaspor olmasın. Kurumsallaşmasını neredeyse tamamlamış, herkesin gıpta ile baktığı bir kulüp haline gelen Konyaspor’un yakın gelecekte şampiyonluğu asla sürpriz olmayacaktır. Ancak yukarıda da önemle izah etmeye çalıştığım gibi paranın yönetimini maksimum düzeyde dikkat ve doğru tercihlerle yapmak zorundayız. Buna bir de sportif başarıları ekleyebilirsek 100. Yılda çok daha güçlü ve ligin zirvesine doğru emin adımlarla yürüyen bir kulüp hüviyetinde olabiliriz.

Bu tür durumlarda asıl hedef Süper Lig’de kalıcı bir kulüp olabilmektir. Asansör takım diye tabir edilen tanımlamalar artık Konyaspor için kullanılmamalı. Sürdürülebilirlik ana gayemiz olmalı. Eğer bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da teknik heyetimize, futbolcularımıza, profesyonellerimize taahhütlerimizi zamanında yerine getirebilirsek Konyaspor gerçek manada öncelikli olarak tercih edilen kulüpler arasında yerini sağlamlaştıracaktır. Dolayısıyla hem kulüp yapımıza uygun hem de çok daha nitelikli isimleri kadromuzda görebileceğiz.

Kısacası şampiyonluk güzel bir hedef ve bunun için elimizden gelen bütün gayreti sarf edeceğiz. Ama önümüzdeki süreci iyi yönetmemiz ve 100. Yıla Konya’nın bütün dinamiklerinin tam desteğiyle bugünden hazırlanmamız gerekiyor. Bu sadece Konyaspor yönetiminin yapabileceği bir konu değil. Topyekûn destekle ulaşılamayacak hedef yoktur.

Yönetimin bugüne kadarki eylem ve söylemleri bir plan dahilinde hareket edildiği imajını uyandırıyor. Hilmi Kulluk yönetiminin Konyaspor tahayyülü nedir? Bir gün başkanlıktan ayrıldığınızda geride nasıl bir yapı bırakmak istiyorsunuz?

Konyaspor’da görev alan yönetimler arasında belki de en çok yönetim kurulu toplantısı gerçekleştiren ekip biziz. Her toplantıda Konyaspor’un A’dan Z’ye bütün sorunları en ince ayrıntısına kadar tartışılır ve çözüm bulana kadar o konu kapatılmaz. Dolayısıyla attığımız bütün adımlar o toplantılarda en ince yarıntısına kadar konuşur hesap edilir ve hayata geçirilir. Başından itibaren şeffaflık politikamız gereği hem Konyaspor’da yaşananları camiamızla paylaştık hem de en önemlisi hayal satmadık. Gerçekleri hep olduğu gibi bütün ayrıntılarıyla sizlerle paylaştık. Yönetimi bıraktığımızda her şeyden önce bütün camia arkamızdan şunu söyleyecek buna bütün kalbimle inanıyorum. ‘Hilmi Kulluk ve yönetimi Konyaspor’un tek kuruşunu dahi heba ettirmemiştir. Kendisine verdiğimiz emaneti layıkıyla korumuş kollamış ve halel getirmemiştir.’ Bu benim ve yönetim kurulu üyelerimiz için olmazsa olmazımız. Diğer taraftan her şeyden önce Futbol Akademimizden çok ümitliyim. Oradan birçok futbolcuyu yakın gelecekte A takımımızda görebileceğimize inanıyorum. Profesyonel takımımızın konuşlandığı tesislerimizi de yeni projelerle bambaşka bir düzeye taşımak istiyoruz. Sportif açıdan ise hedeflerimiz belli. Bu süreç içinde tek hedefimiz Konyaspor’un mevcut başarısının üzerine koymak ve şehrimizi çok daha önemli organizasyonlarda temsil etmek istiyoruz.

Yeni sezonda taraftarın heyecanı yüksek. Kombine satış rakamları da bu durumun bir göstergesi. Hem yeni sezon ile ilgili hem de genel olarak taraftara ve camiaya vermek istediğiniz mesajlar nelerdir?

Biz kendi bildiğimiz en doğrusudur ve bunun dışındaki düşünceler bizim için önemli değildir diyen ve bu doğrultuda hareket eden bir yönetim olmadık. Eleştirileri, önerileri, projeleri önemsedik, taraftarın sesine kulak verdik. Bize gelen düşünceleri oturup konuştuk ve bize makul, mantıklı gelen her türlü girişimi, öneriyi destekledik. Bundan sonra da aynı şekilde hareket etmeye devam edeceğiz. Taraftarı önemsiyoruz çünkü; onların tribündeki varlığı, gücü sahayı direkt etkiliyor. Geçtiğimiz sezon uzun süre iç sahada üç puan alamadık. Taraftarımızın tribünde daha güçlü yerini alması muhakkak bu dengeleri etkileyecektir ve olumlu anlamda katkı sağlayacaktır. Tabi bunun diğer tarafı da mümkün. Takım ya da ferdi olarak zaman zaman futbolcularımız beklentilerin altında performans sergileyecektir. Çünkü her futbolcunun aynı grafikle üst düzey futbol oynaması mümkün değil. Dünyanın en iyi futbolcu dahi olsanız zaman zaman vasatın bile altına düşebilirsiniz. İşte bu dönemlerde taraftarımızın daha çok teknik heyetimizin ve futbolcularımızın yanında olmasını istiyorum. Hepimiz hata yapıyoruz. Bu tür durumlarda futbolculara olumsuz baskı yapmak yerine motive etmek sahadaki futbolcuya daha büyük sorumluluklar yükleyecektir. Bu ayrımı bu sezon yapacağımıza ve sahada Konyaspor forması için ter akıtan futbolcularımıza hep birlikte tam destek vereceğimize eminim. Bunu gerçekleştirelim desteğimizi esirgemeyelim ve geri kalanını sahada futbolcularımıza bırakalım. Takımımız muhakkak sezon sonunda bizleri hak ettiğimiz yere taşımış olacaktır. Biz taraftarımıza teknik heyetimize futbolcularımız güveniyoruz. Onların da bize inandığını güvendiğini biliyoruz. Biz bize yeteriz. Gerisinin çok önemi yok.